emulsja z buraka

{{headerMessage}}
Carpaccio z pieczonych buraków z serem feta, prażonym słonecznikiem i sosem pomarańczowym. Składniki: 3-4 buraki średniej wielkości 150g sera typu feta 50g słonecznika 1łyżka oleju 1 łyżka musztardy Zobacz więcej
Szczypta.com
Szczypta.com Obserwuj blogaObserwujesz bloga
SzczyptaCom
Buraczki z fasolką

Buraczki z fasolką 25

0
{{headerMessage}}
czarnuszki sos vinaigrette 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu Buraki oczyszczam, gotuję w lekko osolonej wodzie, przez 30 – 40 minut, wyciągam je do przestudzenia, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki (4 porcje): 4 średniej wielkości buraki 4 garście mieszanych sałat 2 opakowania koziego serka twarogowego (użyłam Turek naturalny) 1 duży owoc granatu dowolne kiełki (użyłam kiełków buraka) Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Marynowane buraczki

Marynowane buraczki 727

1
{{headerMessage}}
Marynowane buraczki w formie carpaccio. Podałam je do obiadu, ale można też zjeść jako samodzielne danie czy jako przystawka, np. dodatek do grilla. Bardzo smaczne. Nawet mąż się zajadał i pochwalił, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przystawka na zimno z serem brie, pomarańczą i pieczonym burakiem. Pomysł na przystawkę z trzech rożnych od siebie składników, które łączy ze sobą delikatny, aksamitny sos winegret. Proporcje dla Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki (2 porcje): 2 czerwone cykorie 2 czerwone pomarańcze 1 sporej wielkości upieczony burak mała garść orzechów laskowych czerwone liście rzodkiewki (jeśli nie mamy, to mogą być kiełki) 1 łyżka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kisicie buraki na barszcz? Nie? Konieczni musicie spróbować! Zakwas z buraków nadaje barszczowi niepowtarzalnego smaku, a buraki kwaszone są smaczne i stanowią naturalny probiotyk! Sałatkę z kiszonych Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Sałatka z buraków

Sałatka z buraków 599

1
{{headerMessage}}
Zaczynamy od umycia i obrania buraków. Następnie kroimy je w kostkę o bokach 1 cm. Tak przygotowane warzywo wrzucamy do wrzątku i gotujemy kilka minut, aż będzie chrupkie, ale ugotowane. W Zobacz więcej
{{headerMessage}}
surowych warzyw' z książki Jamiego Olivera 'Gotuj z Oliverem' - z moimi zmianami Składniki: ćwiartka główki czerwonej kapusty (średniej wielkości) dwa średnie buraki duża marchewka 2 twarde gruszki/ Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, 1 łyżka migdałów w słupkach lub w płatkach 10 listków świeżej bazylii, sól, pieprz Carpaccio z buraków: 4 buraki, pieprz, ocet balsamiczny Sposób przyrządzania: Mięso karpia oddzielić od skóry, Zobacz więcej
AnkaGotuje
AnkaGotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AnkaGotuje.pl
Sos winegret

Sos winegret 136

0
{{headerMessage}}
kcal. szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Do niewielkiego słoiczka wlewamy ocet, dodajemy sól, następnie oliwę i pieprz. Słoiczek zakręcamy i wszystko mieszamy energicznie potrząsając słoiczkiem. Z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
buraczki i karmelizować na małym ogniu mieszając, aż staną się miękkie, ale chrupiące (ok. 10 min.). Odstawić do ostygnięcia. Składniki dressingu połączyć np. w słoiczku, dodać 1-2 łyżki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dbam o ciągłą dostępność pewnych składników w mojej kuchni. Zwykle mam w lodówce garnek ugotowanej kaszy jaglanej (zużywam w ciągu 2-3 dni) i jakieś upieczone warzywa. Dziś pomysł na proste śniadanie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sałatka z buraków Sałatka, która została specjalniewymyślonana konkurs u Doroty z blogaMoje Małe Czarowaniei zwyciężyła! Moje pierwsze danie w ramach oswajania buraka, drugim byłatarta z burakami. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
tylko jedna i książkę Hanny Malickiej "Przysmaki wiejskiej kuchni" otrzymuje : Ania Staszczyk za przepis: Jesienna sałatka z burakami Składniki dla 2 – 4 osób: • 1 duży burak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Buraczki uwielbiam w każdej postaci. Do tej pory jadłam gotowane lub pieczone, nie miałam pojęcia, że można je zjeść na surowo. Ze sporą dozą sceptycyzmu przeczytałam przepis znaleziony w Kukbuku, ale Zobacz więcej
croquante
croquante Obserwuj blogaObserwujesz bloga
food²
Jajka w różowym majonezie

Jajka w różowym majonezie 55

1
{{headerMessage}}
Jajka w majonezie to absolutny wielkanocny klasyk. Jednak w te Święta nie muszą znów wyglądać tak samo, jak zawsze! Wystarczy, że do majonezu dodamy odrobinę soku z buraka, a nabierze on wspaniałego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś mam dla was przepis, który trochę przełamuje oryginalną recepturę. Tradycyjne carpaccio, to bardzo cieniutko pokrojona wołowina, z dodatkiem orzechów oraz serów, polana oliwą. W mojej wersji Zobacz więcej
{{headerMessage}}
: Buraczki opłucz, osusz, owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku (jeśli używasz kolorowych buraków, ich czas pieczenia będzie nieco krótszy, niż dla klasycznych ciemnych - w zależności od Zobacz więcej