enoki

ZOBACZ TAKŻE:

W środę mieliśmy okazję uczestniczyć w oficjalnym otwarciu Enoki Street Food. Jest to zupełnie nowe i całkiem inne miejsce na kulinarnej mapie Warszawy. Kiedy usłyszałam, że Oskar wraz ze swoim Zobacz więcej
Pierwsze podejście do lunchu w Enoki Street Food okazało się niewypałem - lokal był zamknięty a na drzwiach wywieszono karteczkę z napisem "out of stock". Cóż - tydzień później postanowiliśmy wykonać Zobacz więcej
bloczków biletów pośpiesznych, wszyscy chcemy zaszyć się w zacisznych misach ukochanych dłoni. Miso z grzybami shimeji i enoki ( 4 porcje ) - ok. 6 łyżek pasty dashi miso - 100 g grzybów enoki - 150 Zobacz więcej
grzybów, próbowałam już tutejszych shiitake, shimeji, boczniaków, przyszła kolej na kolejne cudo. Grzyby enoki o długich cienkich trzonkach i kapelusikach wielkości główki od zapałki. Podobno mogą Zobacz więcej
dania wychodzące z mojej kuchni są pełne smaku i wyglądają tak, jakbym strasznie się nad nimi napracowała. Takim daniem jest właśnie ta polenta. Połączenie włoskiej kuchni z egzotycznymi grzybami i Zobacz więcej
BUCKWHEAT SOBA NOODLES with SESAME & VEG INGREDIENTS: handful of buckwheat soba noodles 1 carrot small leek, only white part 1 clove of garlic napa cabbage scallions enoki mushrooms toasted sesame Zobacz więcej
. Do tak przygotowanej marynaty dodaj mięso i wymieszaj ręką lekko ugniatając. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj, po czym odstaw na kilka minut. Tak przygotowane kawałki mięsa wystarczy teraz lekko Zobacz więcej
Wytrawnie owocowa rozkosz . przepis na trzy - cztery porcje 450 gram polędwicy wieprzowej 2 średnie cebule 200 gram borówek 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy garść posiekanych kiełków sałaty Zobacz więcej
Niejednokrotnie przyrządzałam już jeon - pikantne naleśniki po koreańsku. Na bloguprezentowałam jakiś czas temu naleśnik koreański z grzybami enoki. Dotychczasrobiłam jeden duży naleśnik. Tym razem Zobacz więcej
chociażby enoki, ale w większych marketach są do dostania suszone grzyby shiitake które gorąco polecamy. My przepis dostosowałyśmy do naszych warunków i wykorzystałyśmy swojskie pieczarki oraz Zobacz więcej
, natknęłam się na furgonetkę z owocami i warzywami - taka forma ich sprzedaży jest w Seulu bardzo popularna. A na furgonetce, oprócz kapusty pekińskiej, imbiru, cukinii i grzybów enoki, znalazłam Zobacz więcej
smaczny przepis, chociaż trzeba zacząć go przygotowywać kilka godzin przed planowanym podaniem. Najważniejszy jest wywar z dodatkiem pasty miso lub / i sosu sojowego i oczywiście makaron pszenny, do Zobacz więcej
suszonych skórek tofu namoczone dzień wczesniej 2-4 suszone grzyby mun (po namoczeniu zwiększą kilkakrotnie swoją objętość) mały pęczek grzybków enoki 2 liście kapusty 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 Zobacz więcej
na zagospodarowanie grzybów. W moim daniu były także grzyby enoki, jednakże z uwagi na to, że są trudno dostępne, nie wymieniam ich w poniższej liście składników. Ich obecność w daniu niewiele Zobacz więcej
-pszenny Ziarna i makarony, mąka i zboża Mąka: biała, graham, z kaszy mannej, pełno-pszenna, orkiszowa, durum warzywa Brukselka, botwina, cebule, chrzan, cukinia, dynia, dymka, imbir, grzyby enoki, Zobacz więcej
świeżych mikro ziół, owoców oraz warzyw egzotycznych. W ofercie znajdziecie m.in. mangosteen, jackfruit, pepino, kiwano, a także warzywa egzotyczne- fioletowe ziemniaki, pomidory kumato Zobacz więcej
2 papryczki chilli 1 pomidor lub kilka koktajlowych dodałam jeszcze jedno opakowanie grzybów enoki ( przypominają wyglądem makaron spaghetti, można je zastąpić innymi azjatyckimi grzybami lub Zobacz więcej
, Enoki Golden Enoki , Maitake . Tym razem nie miałam ich w lodówce, a mały głodomór mnie dopadł i ochota na coś ciepłego i szybkiego. Znalazłam pieczarki, groszek, i młodą kukurydze. Por zawsze Zobacz więcej
, od lokalnego rolnika) do tego grzybki enoki – marynowane w limonce i dżem gruszkowy zwany modnie „redukcją z gruszki”. Druga przystawka to marynowany jesiotr w limonce podany z emulsją z rukwi Zobacz więcej
-mięso. Nawet gdy dostałam coś naprawdę wege - np. gotowane grzyby enoki, kiszone warzywa lub naturalne tofu bez żadnej marynaty - nie były to moje smaki,więc zdarzało się, że od rana do wieczora Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: