ensaimada

ZOBACZ TAKŻE:

z bardziej wyraźnymi warstwami zwijanego ciasta. Można też nadziać je dżemem morelowym albo posypać cynamonem. I teraz tak sobie myślę, że koniecznie muszę polecieć na Majorkę, by porównać oryginał z Zobacz więcej
kuchnię hiszpańską przygotowując zupę krewetkową z papryką, krem z kukurydzy, warzywne danie Samfaina oraz Ensaimada de Mallorca, na które poniżej znajdziecie przepis. Dodałam do nich trochę Zobacz więcej
... to bułeczki charakterystyczne właśnie dla Majorki. W dawnych czasach (a mowa o nich była już w 17 w.) ensaimades były wypiekane w okresie różnych świąt. Przed ostatecznym ufomowaniem i włożeniem Zobacz więcej
1 kg mąki 250 g smalcu lub masła 150 g cukru 40 g suchych drożdży 3 jajka 500 ml ciepłego mleka oliwa z oliwek (opcjonalnie) cukier puder (opcjonalnie) Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę przesiać do Zobacz więcej
Anula
Anula Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Anula's Kitchen
Best recipes of 2013...

Best recipes of 2013... 65

0
Another year gone. Another one ahead of us. Last year was full of new discoveries for me, when it comes to new ingredients, tastes, dishes. My short trip to Mallorca introduced me to delicious Zobacz więcej
de Mallorca i jej klimatycznym centrum, miejscami nadszarpniętym zębem czasu. Z uroczymi kafejkami, gdzie można napić się gęstej chocolate caliente, zagryzając chrupiącym i rozpływającym się w ustach Zobacz więcej
Cabello de Angel, czyli konfitura z dyni to majorkański przysmak. To nadzienie tradycyjnego ciasta zwanego Ensaimada, które przypomina połączenie drożdżowego z francuskim. Do dziś pamiętam te Zobacz więcej
uczta. No i slodycze, ktore moglabym tam zajadac w ilosciach hurtowych: hurros, babeczki z kremem czy Ensaimada (typowy drozdzowy wypiek z Minorki podawany najczesciej na sniadanie, duze ciasto Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: