ewa gotuje makowiec

ciasto na pierogi.Rozwałkowujemy na prostokąty, na których powierzchnie nakładamy farsz ziemniaczany. Aby łatwiej było rozprowadzić kleisty farsz po cieście można łyżkę zanurzyć w zimnej wodzie. Tak Zobacz więcej
Muszę nieskromnie przyznać, że jest to jeden z najlepszych makowców jakie jadłam! Inspiracją do jego przygotowania były rogale Marcińskie :D W porównaniu do makowca z czarnego maku ten jest Zobacz więcej
żurku -majeranek, sól i dużo pieprzu -kopiasta łyżeczka musztardy -2 pełne łyżeczki chrzanu -ew. szczypta cukru dla zrównoważenia kwasu Granulat z bulionem, czosnkiem i papryką zalać wrzątkiem trochę Zobacz więcej
/ http://www.slodkiefantazje.pl/ http://jatugotuje.blogspot.com/ http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/ http://pao77.blox.pl/html http://menudnia.blogspot.com/ http://slodkieniebo.blogspot.com/ Moje Zobacz więcej
masą makowo - orzechową i pokryte masa serową. Dla mnie ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia... Przepis zaczerpnęłam z programu pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje" Ciasto kruche: 250g mąki Zobacz więcej
sklorek
sklorek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyry na Gaz
Tarta a'la makowiec

Tarta a'la makowiec 123

0
Makowiec występuje tradycyjnie na większości polskich stołów w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ja proponuje wersję odmienioną na półkruchym spodzie uwieńczona masą z mascarpone. Taka propozycja mimo Zobacz więcej
soli 250 ml mleka ( ciepłego ) 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru białko do pomalowania ciasta 2 łyżki mąki do podsypywania farsz 800 g kapusty kiszonej ugotowanej 2 laski kiełbasy długości kulebiaka Zobacz więcej
Bilcia
Bilcia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
malpandom.blogspot.com
Makowiec

Makowiec 1334

0
Któż z nas nie jadł makowca na święta? a czy próbowaliście go zrobić? Ja sie odważyłam po raz pierwszy w tym roku i za pierwszym razem nie wyszło , zrobiłam więc po raz drugi stosując się do rad Zobacz więcej
basjula
basjula Obserwuj blogaObserwujesz bloga
BasJulowe pasje
Tort makowy

Tort makowy 1309

1
2 szklankami wody (ew. większą ilością, tak by było ok centymetra wody nad makiem). Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, pozbywając się co jakiś czas szumowin. Ugotowany mak ostudź i dobrze odsącz na Zobacz więcej
. Ciasta i ciasteczka Babka wielkanocna ucierana Mazurek wielkanocny Ewy Wachowicz Babka piaskowa puszysta Babka na oleju Siostry Anastazji Puszysta babka cytrynowa Babka ucierana z cynamonem Zobacz więcej
Łatwe do przygotowania ciasto dla tych, którzy nie lubią bawić się w zwijanie tradycyjnego makowca. Tu jest prosto, sama upieczona masa makowa, nie ma nawet spodu. Dodatek jabłek powoduje, że ciasto Zobacz więcej
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, zatem najwyższy czas pomyśleć o smacznych potrawach, które znajdą się na świątecznym stole i miło zaskoczą innych (nie stosujących diet) współbiesiadników. Zobacz więcej
Witajcie miałam ochotę na coś słodkiego z makiem i znalazłam ten przepis… całkowicie wegański makowiec z kaszy jaglanej! (nie, nie mogło być inaczej, kasza jaglana rządzi!). Jedna mała uwaga,próbujcie Zobacz więcej
, ciacho wyjdzie ale bez swojego oldschoolowego smaku! 4 jaja szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka olejku cytrynowego wiórki kokosowe ew. inna posypka Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier Zobacz więcej
Wydawnictwo: Promiss Data wydania: 2005 Format : Książka Ilość stron: 207 Półka: posiadam Do kupienia:Gandalf, Matras, strona autorki Program Pani Ewy oglądałam już kilka lat temu i zawsze mi się Zobacz więcej
wielosmakowe (25.06.2014) Ciasta z owocami Migdałowe ciasto z gruszkami 29. 08.2014 | 17:29 Prowadzę bloga już tyle czasu a jeszcze nie było ciasta z gruszkami. Sezon na gruszki właśnie się Zobacz więcej
i desery. Mnie zainspirowały knedle Ewy z bloga "z cukrem pudrem" klik i musiałam koniecznie je zrobić. Moja proporcja z której wyszło 18 sztuk: 500 g twarogu półtłustego 2 jajka 1 i 1/2 szkl. Zobacz więcej
i jedzmy truskawkowe dania i desery. Mnie zainspirowały knedle Ewy z bloga "z cukrem pudrem" klik i musiałam koniecznie je zrobić. Moja proporcja z której wyszło 18 sztuk: 500 g twarogu Zobacz więcej
takiej bez dziwnych, “chemicznych” dodatków •ew. trochę soli •olej do smażenia Umytego i obranego selera kroimy na plastry grubości około 1 cm. Do gotującej się wody z przyprawami wrzucamy Zobacz więcej
elka72
elka72 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W kuchni i ogrodzie
Chleb owsiany

Chleb owsiany 1944

2
gotowany - pięciominutowy (30.12.2014)Marysieńka w/g siostry Anastazji (30.12.2014)Świąteczna "Pychotka" (30.12.2014)Zebra serowo-makowa (30.12.2014)Cytrynówka (11.12.2014)Mielonka z szynkowara Zobacz więcej