facet i kuchnia pumpernikiel

Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Facet i wino – XIV

Facet i wino – XIV 73

Wino, porto, cydr – czym ratować się w paskudnie zimne lato? Kilka doskonałych win z Madrytu, Porto i Lizbony, cydry co najmniej zaskakujące (pozytywnie), bardzo dobre porto – na rozgrzewających Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Facet i wino – X

Facet i wino – X  38

Pary, które piją razem alkohol są szczęśliwsze! Tak twierdzą naukowcy (więcej w TYM artykule), a FiK potwierdza tę sympatyczną tezę w oparciu o wiele lat badań i doświadczeń własnych Zgodnie z Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Facet i wino – XI

Facet i wino – XI 20

Wino to jedna znajbardziej cywilizowanych rzeczy na świecie. Kto to powiedział? Hemingway! Kto nie pije, ten donosi a FiK w ostatnim czasie wypił m.in.: I. Dona Ermelinda Reserva, Palmela DO, Casa Zobacz więcej
Coś dla miłośników baroku....chłodnik ze wszystkim...fot.D.Szymborska Uwielbiam chłodniki. Zupy na upał. Od tych najprostszych gdzie mieszam kefir z warzywami i cieszę się zimną zupą, po takie Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Facet i wino – IX

Facet i wino – IX 24

Abstynencja jest wbrew naturze ludzkiej Życie wymusza zmianę formuły. Z uwagi na to, że non stop kupujemy i konsumujemy nowe dobra wina, a jednocześnie nie mamy kiedy o nich pisać i pracować nad Zobacz więcej
Piąte urodziny! Facet i Kuchnia kończy dziś 5 lat! Blog powstał 13 listopada 2011 i był przedsięwzięciem o tyle szalonym, że nigdy wcześniej – ani później – żadne z naszej FiKowej dwójki nie śledziło Zobacz więcej
Muscadet – co to jest? Muscadetto francuskie białe wytrawne wino z Doliny Loary, wytwarzane ze szczepu Melon de Bourgogne (Melon Blanc), szerzej znanego – od nazwy wina – właśnie jako Muscadet. To nad Zobacz więcej
Wiosna to czas na rabarbar. Jest pyszny nie tylko w deserach jak ciasto z rabarbarem, ale też jako składnik sałatek na wytrawno. Jest kwaskowaty i świeży, idealnie pasuje do ogórka. Zawsze kiedy Zobacz więcej
Przystawka – potrawa podawana przed głównymi daniami. Niekiedy nazywana z francuskiego hors d’œuvre (wersja spolszczona ordewry). Przystawki mogą być daniami zimnymi lub gorącymi, a ich zadaniem jest Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste potrawy
Pumpernikiel

Pumpernikiel 44

Ania z bloga kuchennymidrzwiami.pl zachęciła mnie do wzięcia udziału w co miesięcznym pieczeniu chleba. A oto efekt. Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki Zobacz więcej
Wina z Sardynii – co warto wypić na wyspie lub przywieźć z urlopu. Odizolowane położenie Sardynii (wyspa na środku Morza Śródziemnego) spowodowało, że jest to najbardziej specyficzny ze wszystkich Zobacz więcej
Pumpernikiel jest tradycyjnym pieczywem żytnim pochodzącym z Niemiec (Westfalii). Piecze się go w metalowych zamkniętych formach, w niskiej temperaturze, przez bardzo długi czas. W czasie długiego Zobacz więcej
Justyna Dragan
Justyna Dragan Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nastoletnie Wypiekanie
Pumpernikiel

Pumpernikiel 58

Kojarzycie ciemne podłużne kromki chleba pakowane po ok. 400 g, które znaleźć można w każdym większym sklepie? Na pewno nie raz rzucił Wam się w oczy widniejący na opakowaniu duży napis Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Facet i wino – VIII

Facet i wino – VIII 23

Nie ma zimy bez porto! Porto można delektować się przez okrągły rok, szczególnie w naszej smutnej strefie klimatycznej, ale wybitnie sprzyjają mu długie, chłodne i ciemne jesienno-zimowe wieczory. Zobacz więcej
O bezglutenowej diecie wiem w zasadzie bardzo niewiele. Nigdy się tym jakoś specjalnie nie interesowałam i nie zagłębiałam się w ten temat. Należę raczej do osób, które wiedzą, że coś takiego Zobacz więcej
Za oknem świat "pomalowany" na biało, nieco przytłoczony szarością nieba. Przez cały dzień są jednak kolorowi goście - modraszki, sosnówki, bogatki i kowaliki uwijają się w opróżnianiu karmnika. Zobacz więcej
Pumpernikiel lubimy i piekę go dość często. Najchętniej ten czarny, na zakwasie, aromatyczny, ciężki, pełen smaku. W Styczniowej Piekarni Amber zmierzyliśmy się z przepisem prostym i szybkim, z Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
FACET I KUCHNIA w druku

FACET I KUCHNIA w druku 49

Najbliższy piątek – 20 kwietnia – to ważny dzień ;-)bowiem Facet i kuchnia zadebiutuje w druku. W majowym numerze magazynu T3o nakładzie 40 000 egz. ukaże się przepis Faceta na frittatę z krewetkami. Zobacz więcej
Czy w Twojej kuchni wieje nudą? Każdy posiłek jest nieciekawy i brakuje Ci pomysłów na codzienne menu. Co bowiem można codziennie gotować a na dodatek zdrowo ? Są to poniekąd duże wymagania ale Zobacz więcej
28 września 2015, a więc całkiem niedawno została wydana książka blogera kulinarnego – Szymona Kubickiego, który prowadzi bloga pod tym samym tytułem co książka – Facet i kuchnia. Przyznam, że nazwa Zobacz więcej