facet i kuchnia pumpernikiel

Piąte urodziny! Facet i Kuchnia kończy dziś 5 lat! Blog powstał 13 listopada 2011 i był przedsięwzięciem o tyle szalonym, że nigdy wcześniej – ani później – żadne z naszej FiKowej dwójki nie śledziło Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Facet i wino – X

Facet i wino – X  16

Pary, które piją razem alkohol są szczęśliwsze! Tak twierdzą naukowcy (więcej w TYM artykule), a FiK potwierdza tę sympatyczną tezę w oparciu o wiele lat badań i doświadczeń własnych Zgodnie z Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Facet i wino – XI

Facet i wino – XI 2

Wino to jedna znajbardziej cywilizowanych rzeczy na świecie. Kto to powiedział? Hemingway! Kto nie pije, ten donosi a FiK w ostatnim czasie wypił m.in.: I. Dona Ermelinda Reserva, Palmela DO, Casa Zobacz więcej
Coś dla miłośników baroku....chłodnik ze wszystkim...fot.D.Szymborska Uwielbiam chłodniki. Zupy na upał. Od tych najprostszych gdzie mieszam kefir z warzywami i cieszę się zimną zupą, po takie Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Facet i wino – IX

Facet i wino – IX 6

Abstynencja jest wbrew naturze ludzkiej Życie wymusza zmianę formuły. Z uwagi na to, że non stop kupujemy i konsumujemy nowe dobra wina, a jednocześnie nie mamy kiedy o nich pisać i pracować nad Zobacz więcej
Muscadet – co to jest? Muscadetto francuskie białe wytrawne wino z Doliny Loary, wytwarzane ze szczepu Melon de Bourgogne (Melon Blanc), szerzej znanego – od nazwy wina – właśnie jako Muscadet. To nad Zobacz więcej
Wiosna to czas na rabarbar. Jest pyszny nie tylko w deserach jak ciasto z rabarbarem, ale też jako składnik sałatek na wytrawno. Jest kwaskowaty i świeży, idealnie pasuje do ogórka. Zawsze kiedy Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste potrawy
Pumpernikiel

Pumpernikiel 31

Ania z bloga kuchennymidrzwiami.pl zachęciła mnie do wzięcia udziału w co miesięcznym pieczeniu chleba. A oto efekt. Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki Zobacz więcej
Wina z Sardynii – co warto wypić na wyspie lub przywieźć z urlopu. Odizolowane położenie Sardynii (wyspa na środku Morza Śródziemnego) spowodowało, że jest to najbardziej specyficzny ze wszystkich Zobacz więcej
Justyna Dragan
Justyna Dragan Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nastoletnie Wypiekanie
Pumpernikiel

Pumpernikiel 47

Kojarzycie ciemne podłużne kromki chleba pakowane po ok. 400 g, które znaleźć można w każdym większym sklepie? Na pewno nie raz rzucił Wam się w oczy widniejący na opakowaniu duży napis Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Facet i wino – VIII

Facet i wino – VIII 14

Nie ma zimy bez porto! Porto można delektować się przez okrągły rok, szczególnie w naszej smutnej strefie klimatycznej, ale wybitnie sprzyjają mu długie, chłodne i ciemne jesienno-zimowe wieczory. Zobacz więcej
Pumpernikiel jest tradycyjnym pieczywem żytnim pochodzącym z Niemiec (Westfalii). Piecze się go w metalowych zamkniętych formach, w niskiej temperaturze, przez bardzo długi czas. W czasie długiego Zobacz więcej
Za oknem świat "pomalowany" na biało, nieco przytłoczony szarością nieba. Przez cały dzień są jednak kolorowi goście - modraszki, sosnówki, bogatki i kowaliki uwijają się w opróżnianiu karmnika. Zobacz więcej
Pumpernikiel lubimy i piekę go dość często. Najchętniej ten czarny, na zakwasie, aromatyczny, ciężki, pełen smaku. W Styczniowej Piekarni Amber zmierzyliśmy się z przepisem prostym i szybkim, z Zobacz więcej
O bezglutenowej diecie wiem w zasadzie bardzo niewiele. Nigdy się tym jakoś specjalnie nie interesowałam i nie zagłębiałam się w ten temat. Należę raczej do osób, które wiedzą, że coś takiego Zobacz więcej
Śledzie mają bardzo ograniczoną ilość przypraw czy dodatków z którymi "jest im dobrze" ale te które użyłem w tym przepisie na pewno do tego małego grona się zaliczają. Wypróbuj ten przepis. Składniki Zobacz więcej
Przy wypiekaniu tego chleba nie mogło mnie zabraknąć. Kiedy Amber zgłosiła w styczniowej piekarni pumpernikiel to byłam pewna, że muszę go upiec. oryginalny przepis – klik! Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 Zobacz więcej
Pumpernikiel to bardzo specyficzny chleb. Słodkawy, ciężki, zbity. Ale ja go uwielbiam! Co ciekawe, pumpernikiel wywodzi się z Niemiec, gdzie karmiono nim najuboższych. Ciekawe jest to zwłaszcza w Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
pumpernikiel na zaczynie

pumpernikiel na zaczynie 16

Domowym pumperniklu to główny bohater styczniowej piekarni Amber. Jest to chleb bardzo charakterystyczny i szczególny, tociemny chleb bogatym w błonnik, prawdopodobnie mającym rodowód w Niemczech. Aby Zobacz więcej
Gucio
Gucio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaGucia
Styczniowa piekarnia - Pumpernikiel

Styczniowa piekarnia - Pumpernikiel 14

Styczniowa piekarnia, za sugestią Marzeny z bloga Zacisze kuchenne,zaskoczyła mnie wspaniałą propopzycją mojego ulubionego chleba: Pumpernikla. Przepis jest może mało "pumperniklowy" ale wspólne Zobacz więcej