facet i kuchnia w dzien

Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Facet i wino – XIV

Facet i wino – XIV 59

Wino, porto, cydr – czym ratować się w paskudnie zimne lato? Kilka doskonałych win z Madrytu, Porto i Lizbony, cydry co najmniej zaskakujące (pozytywnie), bardzo dobre porto – na rozgrzewających Zobacz więcej
Niezły początek nowego roku: 2 stycznia na wizji, czyli dobry dzień Faceta i Kuchni w Dzień Dobry TVN. Ciekawych szczegółów dzisiejszego FiK-owego epizodu na małym ekranie zapraszam przed monitory. Co Zobacz więcej
Facet i Kuchnia w Dzień Dobry TVN. Facet i Kuchnia w DDTVN, czyli powtórka z rozrywki. Tym razem nie na kanapie;-), a przy garach. Trzy godziny gotowania, kilka minut na wizji. Kto miał czas / chęć / Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Facet i wino – X

Facet i wino – X  34

Pary, które piją razem alkohol są szczęśliwsze! Tak twierdzą naukowcy (więcej w TYM artykule), a FiK potwierdza tę sympatyczną tezę w oparciu o wiele lat badań i doświadczeń własnych Zgodnie z Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Facet i wino – XI

Facet i wino – XI 20

Wino to jedna znajbardziej cywilizowanych rzeczy na świecie. Kto to powiedział? Hemingway! Kto nie pije, ten donosi a FiK w ostatnim czasie wypił m.in.: I. Dona Ermelinda Reserva, Palmela DO, Casa Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Facet i wino – IX

Facet i wino – IX 21

Abstynencja jest wbrew naturze ludzkiej Życie wymusza zmianę formuły. Z uwagi na to, że non stop kupujemy i konsumujemy nowe dobra wina, a jednocześnie nie mamy kiedy o nich pisać i pracować nad Zobacz więcej
vegekolektyw
vegekolektyw Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
VEGE KOLEKTYW
RYŻ W KUCHNI I W KOSMETYCE

RYŻ W KUCHNI I W KOSMETYCE 22

Ziarnazbóżstanowią podstawowe źródło pokarmu roślinnego dla ludzi, a ryż zaś jest na drugim miejscu, tuż po pszenicy, wśród upraw światowych. Choćby z tych względów warto poświęcić mu odrobię uwagi. Zobacz więcej
Piąte urodziny! Facet i Kuchnia kończy dziś 5 lat! Blog powstał 13 listopada 2011 i był przedsięwzięciem o tyle szalonym, że nigdy wcześniej – ani później – żadne z naszej FiKowej dwójki nie śledziło Zobacz więcej
Muscadet – co to jest? Muscadetto francuskie białe wytrawne wino z Doliny Loary, wytwarzane ze szczepu Melon de Bourgogne (Melon Blanc), szerzej znanego – od nazwy wina – właśnie jako Muscadet. To nad Zobacz więcej
croquante
croquante Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
food²
I Ty zostań MrChefem w swojej kuchni!

I Ty zostań MrChefem w swojej kuchni! 29

Tydzień temu miałem wspaniałą okazję wypróbować nową pyszną inicjatywę, jaką jest MrChef, dzięki której każdy, nawet największa kulinarna ciapa ma szansę zostać szefem kuchni w swoim domu i jak rzecze Zobacz więcej
Bzu czarnego nie trzeba nikomu przedstawiać, rośnie wszędzie i pięknie zdobi nasze ogrody i ulice. Właśnie kwitnie obficie i pięknie wygląda – kwiaty przypominają mi koronkę. Ale bez czarny to nie Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
FACET I KUCHNIA w druku

FACET I KUCHNIA w druku 49

Najbliższy piątek – 20 kwietnia – to ważny dzień ;-)bowiem Facet i kuchnia zadebiutuje w druku. W majowym numerze magazynu T3o nakładzie 40 000 egz. ukaże się przepis Faceta na frittatę z krewetkami. Zobacz więcej
Wina z Sardynii – co warto wypić na wyspie lub przywieźć z urlopu. Odizolowane położenie Sardynii (wyspa na środku Morza Śródziemnego) spowodowało, że jest to najbardziej specyficzny ze wszystkich Zobacz więcej
Facecik zajrzał na Żoliborz, a przy okazji odwiedził miejsce, obok którego żaden szanujący się czekoladoholik nie powinien przejść obojętnie. O czym mowa? O wdzięcznie i beztroskonazwanej miejscówce: Zobacz więcej
Facet i Kuchnia w programie OnetAutorzy. Krótka notka autopromocyjna. Wygląda na to, że „20″ to dla Faceta i Kuchni liczba szczególna:-) Dwa i pół roku temu – 20 kwietnia 2012 r. -FiK zadebiutował w Zobacz więcej
Imbir w kuchni używam często. To wspaniałe i zdrowe warzywo! Dodaję jedo wypieków i deserów zarówno świeże jak i zmielone na proszek. Po za tym imbir świetnie komponuje się z różnymi rodzajamimięs i Zobacz więcej
Miałam ten wpis dodać wczesnym rankiem... Nie mogłam:( Dlaczego? Bo nie upiekłam ich wczoraj....:( Takiego dnia jeszcze nie miałam, zmęczenie organizmu dało o sobie znać... Wczorajszy dzień... Pobudka Zobacz więcej
Pisałam już nieraz na blogu, że na warsztatach w moim rodzinnym województwie kujawsko-pomorskim uczyłam się przyrządzać gęsi tak, by wykorzystać każdą część cennego ptaka, który do tanich nie należy. Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Facet i wino – VIII

Facet i wino – VIII 23

Nie ma zimy bez porto! Porto można delektować się przez okrągły rok, szczególnie w naszej smutnej strefie klimatycznej, ale wybitnie sprzyjają mu długie, chłodne i ciemne jesienno-zimowe wieczory. Zobacz więcej
Faceta i Kuchnię znajdziecie w druku nie tylko w miesięczniku T3. W najnowszym numerze supermarketowego, wydawanego kwartalnie periodyku pt. „Spiżarnia Smaków” (nakład 70 000 egz.), w który od 1 lipca Zobacz więcej