Co tu dużo mówić, moja pierwsza ( i supersmaczna) próba z falafelem :) Od tej pory będzie bardzo często powracał na mój stół, następnym razem w chlebku pita domowej roboty :) Broń Boże nie używajcie
Zobacz więcej
October 16, 2011 6 Wiecie, że dziś jest Światowy Dzień Chleba, prawda? ;) Z tej okazji - starając się jak mogłam - przygotowałam domowe razowe chlebki pita (po przepis odsyłam TUTAJ) z dyniowymi
Zobacz więcej
Dziś mam dla Was przepis na domowy fast food w szybkiej i zdrowszej wersji niż ta dostępna w budkach na mieście ;) Składniki chlebek pita (u mnie domowy) falafele (u mnie Polsoja) ulubione warzywa (u
Zobacz więcej
Posiłki w wegetariańskich knajpkach bywają inspirujące. Ostatnio jadłam tortillę z falafelem. Bardzo mi smakowała, ale... No właśnie. Z powodu odmiennego stanu w jakim się aktualnie znajduję często
Zobacz więcej
To danie też było wcześniej zaplanowane, a dziś przyszła pora żeby zrobić. Nic wielkiego, ponieważ przepisy na falafele i pitę już mamy, pozostało więc tylko przygotować trochę sałatki, sosu
Zobacz więcej
Falafele są to bardzo aromatyczne malutki kotlecik. Dzięki ciecierzycy zawierają one sporą ilość białka i żelaza. Moje falafele wykonane są z mąki z ciecierzycy. Można je również wykonać z ugotowanych
Zobacz więcej
Falafele to pyszne, chrupiące kuleczki wegetariańskie z ciecierzycy. Są bardzo popularną przekąską w kajach Bliskiego Wschodu Ilość sztuk: około 30 falafeli Składniki na falafele: 400 g ziaren
Zobacz więcej
Pita - كماج- okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu, jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc
Zobacz więcej
Wyznam Wam szczerze, że uwielbiam kanapki :) Jestem też uzależniona od pieczywa wszelkiego rodzaju, żyć bez niego byłoby mi bardzo ciężko. Oczywiście najlepsze i najzdrowsze jest domowe - między
Zobacz więcej
Pyszne danie na szybko, zapraszam Falafel to oryginalny, wegetariański przysmak pochodzący z krajów arabskich. Tradycyjnie, przygotowywany jest z ziaren cieciorki. Roślina ta pochodzi z zachodniej
Zobacz więcej
Prosty i smaczny (i dość oczywisty) zestaw inspirowany popularnymi izraelskimi przekąskami. W oryginalnym zestawie z książki „Vegan Lunch Box around the World” w jego skład wchodzi: mni pita pieczony
Zobacz więcej
Razowa pita z falafelami, pieczonym burakiem i sosem jogurtowym Wyznam Wam szczerze, że uwielbiam kanapki Jestem też uzależniona od pieczywa wszelkiego rodzaju, żyć bez niego byłoby mi bardzo ciężko.
Zobacz więcej
Idealny, domowy wege-fastfood. Pyszne kuleczki - falafele o przyjemnie zielonym wnętrzu, świeże warzywa i smakowity sezamowy sos. Oboje z Moim K. rozsmakowaliśmy się ostatnio w falafelach,
Zobacz więcej
Tak jak obiecałam w poprzednich postach - przedstawiam danie rodem z bliskiego wschodu. Oczywiście będą tacy, którzy powiedzą, że do oryginalnego smaku wiele brakuje, ale mam coś na swoją obronę :)
Zobacz więcej
Czas przygotowania: 1h 20 min Ilość porcji: 4 porcje Drukuj Pita z falafelem, warzywami i sosem jogurtowym By Piotr 6 września 2017 Pita z falafelem, warzywami i sosem jogurtowym to doskonały,
Zobacz więcej
Czas przygotowania: 1h 20 min Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Domowa pita z aromatycznym kurczakiem By Piotr 26 lutego 2018 Domowa pita z aromatycznym kurczakiem i warzywami. Doskonały pomysł na
Zobacz więcej
Falafel w tortilli to moje ulubione fast foodowe danie wegetariańskie. Jednak takie domowe smakuje lepiej, najlepiej ! Falafel z burakiem jest wilgotny to odróżnia go od wersji podstawowej którą
Zobacz więcej
Co Wy na to żeby trochę poeksperymentować? Przed Wami klasyczny falafel w odświeżonym, sezonowym wydaniu Botwinka dodała mu nieco nowego smaku, a jeszcze więcej koloru. Taki falafel z własnoręcznie
Zobacz więcej
Kiedyś moje skojarzenia z tymi popularnymi kotlecikami były delikatnie mówiąc nie najlepsze. Wszystko przez kilka prób zjedzenia czegoś na szybko - ze znajomymi, nocą, po imprezie, czyli klasycznie -
Zobacz więcej
Dziś będzie hedonistycznie i pracochłonnie jak to na tydzień uczelnianych egzaminów przystało. Czyli domowa pita, lepsza niż z arabskiego kebabu, a do tego własnoręcznie wygniecionia. A to wszystko
Zobacz więcej