farro

Sałatkę tę można zrobić nie tylko z kaszą farro (perlato lub decorteinato), ale także z włoskim orzo, lub z pęczakiem, albo z kuskusem, albo też z brązowym ryżem... :) Można ją jeść na ciepło lub na Zobacz więcej
cosdobrego
cosdobrego Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coś dobrego
Farro na gorąco:)

Farro na gorąco:) 192

2
Czy farro to kasza? Farro to pszenica orkiszowa. Pierwszy raz jadłam ją w Toskanii - gdzie zresztą zaopatrzyłam się w zapasy tego przysmaku. Z kilku torebek tego ziarna została jedna. Postanowiłam nie Zobacz więcej
Sałatka połączona z farro, arbuzem I serami. Dzięki arbuzowi jest lekka I orzeźwiająca; Intensywności smaku nadaje mieszanka serów a świeżości pietruszka. Taką sałatką można śmiało poczęstować gości. Zobacz więcej
Potrójnie migdałowe donuty z pszenicy farro bio podane z mandarynką, pestkami dyni i domowym serkiem wiśniowym * mąka z hiszpańskich migdałów bio + olej ze słodkich migdałów bio + mleko migdałowe A Zobacz więcej
J'ai testé récemment un produit que je ne connaissais pas. Le farro qui est en fait un grain d'épautre qui peut se manger dans les salades , les soupes et comme plat d'accompagnement pour les viandes Zobacz więcej
EdithS
EdithS Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Quatro Stagioni
Zuppa di farro e ceci

Zuppa di farro e ceci 60

0
Zupa z płaskurki i ciecierzycy Questa zuppa forse non si abbina alla stagione, ma questi giorni ha fatto un po' freddino....e cosa c'e' di meglio di una squisita zuppa calda per riscaldare il corpo e Zobacz więcej
… czyli kasza z pszenicy płaskurki z dodatkiem mięsa wołowego, ciecierzycy i oliwek. O zaletach i właściwościach“farro”pisałam już wcześniej tutaj; wiem, że w Polsce trudno dostać płaskurkę, ale Zobacz więcej
Pyszna sałatka z toskańską kaszą farro, jedna z naszych ulubionych. Na pewno uda Wam się kupić kaszę farro w Polsce (inne moje przepisy z farro są tu klik ), jeśli nie – tę samą sałatkę można zrobić z Zobacz więcej
Sama pewnie nie wpadałabym na takie bogate połączenie składników. A jednak - zrobiłam i wyszło pyszne, pożywne, aromatyczne danie jednogarnkowe. Do powtórzenia. Parę dni temu będąc w Coop-ie Zobacz więcej
. Ale zapewniam Was - jest bardzo smaczne! Składniki: szklanka kaszy farro puszka fasoli (dowolnej, my mieliśmy borlotti) dwie garści grzybów (mogą być mrożone) mała cebula ząbek czosnku bulion Zobacz więcej
Lubię zupy z ziarnami, przez to często w zimne mgliste dni szykuje minestrone z przeróżnych ziaren. Ziarna stanowią tylko bazę, a dodatki warzywne lub warzywno-mięsne zmieniam według własnego gustu i Zobacz więcej
... czyli sałatka z pszenicy płaskurki z rzodkiewkami i zielonym groszkiem. „Farro” („triticum dicoccum”) jest bardzo popularne we Włoszech, podczas gdy w Polsce to ciągle rarytas, a szkoda. Płaskurka Zobacz więcej
Dzień dobry, Dziś mam dla Was kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro. Z uwagi na jej orzechowy posmak i podobieństwo Zobacz więcej
Taką sałatką na pewno nie pogardziłby legion rzymski idący na podbój świata, wszak farro (płaskurka) stanowiło podstawę ich wyżywienia. Z mąki z farro pieczono chleby, focacce, oraz robiono polentę. Zobacz więcej
Wiosennego czyszczenia szafek ciąg dalszy. Na warsztat poszły wszystkie resztki i końcówki, jakie udało mi się znaleźć – plus nieśmiertelny pęczek włoszczyzny. Do gara trafiła spora garśćciecierzycy, Zobacz więcej
Farro czyli płaskurka to bardzo popularne ziarno we Włoszech, lecz mało znane i mało popularne w Polsce, a szkoda. Warto poznać ją dla jej licznych zalet. Bardzo lubię sałatki z płaskurką. Sałatka Zobacz więcej
Kasztanowy krem z pszenicy płaskurki (farro) podany z duszoną z syropem klonowym żurawiną, tofu, prażoną komosą ryżową i dojrzałym plantanem Plantan w trzeciej fazie dojrzałości przybiera przepiękną, Zobacz więcej
lub na piknik. With the tomatoes, peppers and eggplants being at their peak, here comes the time for some Italian style food. Love the combination of tomatoes and basil. So here it goes Italian style Zobacz więcej