farro

Sałatka z farro, jarmużem, pikantną cieicerzycą i dressingem z tahini to proste i pełne wartości odżywczych połączenie. Sałatka jest pożywna i sycąca. Zawiera farro, warzywo liściaste, jabłko, pestki Zobacz więcej
Pieczarki portobello faszerowane pszenicą farro i oliwkami Składniki – 4 sztuki: Pieczarki portobello – 4 sztuki Pszenica farro – 80 g Oliwki zielone – 50g Kapary – 2 łyżki Suszone pomidory – 6 sztuk Zobacz więcej
Smakołyki Angeli na Facebooku Polish/English/Italiano Składniki/Ingredients/Ingredienti: 2 szklanki kaszy/ 1 cups barley/ 2 tazze di farro 4 szklanki wody/ 4 cups water/ 4 tazze di acqua sól do smaku/ Zobacz więcej
Smakołyki Angeli via Facebook Polski/English/Italiano Składniki/Ingredients/Ingredienti 200 g mąki pełnej orkiszowej/ 7 oz whole meal spelt flour/ 200 g di farina integrale di farro spelta 50 g mąki Zobacz więcej
Smakołyki Angeli via FacebookPolish/English/Italiano Składniki/Ingredients/Ingredienti: 100 g kaszy jaglanej/ 3.5 oz millet/ 100 g di miglio ok. 2 szklanek wody do gotowania/ 2 cups water/ 2 tazze di Zobacz więcej
cosdobrego
cosdobrego Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coś dobrego
Farro na gorąco:)

Farro na gorąco:) 209

Czy farro to kasza? Farro to pszenica orkiszowa. Pierwszy raz jadłam ją w Toskanii - gdzie zresztą zaopatrzyłam się w zapasy tego przysmaku. Z kilku torebek tego ziarna została jedna. Postanowiłam nie Zobacz więcej
Winoioliwa
Winoioliwa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.winoioliwa.blogspot.it
Farro z warzywami

Farro z warzywami 124

Sałatkę tę można zrobić nie tylko z kaszą farro (perlato lub decorteinato), ale także z włoskim orzo, lub z pęczakiem, albo z kuskusem, albo też z brązowym ryżem... :) Można ją jeść na ciepło lub na Zobacz więcej
Sałatka połączona z farro, arbuzem I serami. Dzięki arbuzowi jest lekka I orzeźwiająca; Intensywności smaku nadaje mieszanka serów a świeżości pietruszka. Taką sałatką można śmiało poczęstować gości. Zobacz więcej
EdithS
EdithS Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Quatro Stagioni
Zuppa di farro e ceci

Zuppa di farro e ceci 68

Zupa z płaskurki i ciecierzycy Questa zuppa forse non si abbina alla stagione, ma questi giorni ha fatto un po' freddino....e cosa c'e' di meglio di una squisita zuppa calda per riscaldare il corpo e Zobacz więcej
Potrójnie migdałowe donuty z pszenicy farro bio podane z mandarynką, pestkami dyni i domowym serkiem wiśniowym * mąka z hiszpańskich migdałów bio + olej ze słodkich migdałów bio + mleko migdałowe A Zobacz więcej
awoz
awoz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
La cuisine d'anna
FaRRO italien-aux cèpes séchées

FaRRO italien-aux cèpes séchées 34

J'ai testé récemment un produit que je ne connaissais pas. Le farro qui est en fait un grain d'épautre qui peut se manger dans les salades , les soupes et comme plat d'accompagnement pour les viandes Zobacz więcej
Sama pewnie nie wpadałabym na takie bogate połączenie składników. A jednak - zrobiłam i wyszło pyszne, pożywne, aromatyczne danie jednogarnkowe. Do powtórzenia. Parę dni temu będąc w Coop-ie Zobacz więcej
Lubię zupy z ziarnami, przez to często w zimne mgliste dni szykuje minestrone z przeróżnych ziaren. Ziarna stanowią tylko bazę, a dodatki warzywne lub warzywno-mięsne zmieniam według własnego gustu i Zobacz więcej
Taką sałatką na pewno nie pogardziłby legion rzymski idący na podbój świata, wszak farro (płaskurka) stanowiło podstawę ich wyżywienia. Z mąki z farro pieczono chleby, focacce, oraz robiono polentę. Zobacz więcej
... czyli sałatka z pszenicy płaskurki z rzodkiewkami i zielonym groszkiem. „Farro” („triticum dicoccum”) jest bardzo popularne we Włoszech, podczas gdy w Polsce to ciągle rarytas, a szkoda. Płaskurka Zobacz więcej
Pyszna sałatka z toskańską kaszą farro, jedna z naszych ulubionych. Na pewno uda Wam się kupić kaszę farro w Polsce (inne moje przepisy z farro są tu klik ), jeśli nie – tę samą sałatkę można zrobić z Zobacz więcej
To danie przygotował nasz mistrz kulinarny R. Przywiózł zebrane przez siebie grzyby, a potem stworzył to danie. Danie jest bardzo konkretne - zimowe, ciężkie, bogate w smaki i aromaty. I bardzo Zobacz więcej
konsti
konsti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Apparecchiamo?
Farro con carne, ceci e olive

Farro con carne, ceci e olive 66

… czyli kasza z pszenicy płaskurki z dodatkiem mięsa wołowego, ciecierzycy i oliwek. O zaletach i właściwościach“farro”pisałam już wcześniej tutaj; wiem, że w Polsce trudno dostać płaskurkę, ale Zobacz więcej
Dzień dobry, Dziś mam dla Was kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro. Z uwagi na jej orzechowy posmak i podobieństwo Zobacz więcej
Kasztanowy krem z pszenicy płaskurki (farro) podany z duszoną z syropem klonowym żurawiną, tofu, prażoną komosą ryżową i dojrzałym plantanem Plantan w trzeciej fazie dojrzałości przybiera przepiękną, Zobacz więcej