farro

Lekka, szybka, nietypowa i nieskomplikowana zapiekanka. Smaczna i zdrowa. Można ją przygotować na obiad, albo większą kolację. Serdecznie zapraszam. Składniki na 4 osoby: 300 g mrożonego szpinaku 190 Zobacz więcej
Sałatkę tę można zrobić nie tylko z kaszą farro (perlato lub decorteinato), ale także z włoskim orzo, lub z pęczakiem, albo z kuskusem, albo też z brązowym ryżem... :) Można ją jeść na ciepło lub na Zobacz więcej
cosdobrego
cosdobrego Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coś dobrego
Farro na gorąco:)

Farro na gorąco:) 200

2
Czy farro to kasza? Farro to pszenica orkiszowa. Pierwszy raz jadłam ją w Toskanii - gdzie zresztą zaopatrzyłam się w zapasy tego przysmaku. Z kilku torebek tego ziarna została jedna. Postanowiłam nie Zobacz więcej
Sałatka połączona z farro, arbuzem I serami. Dzięki arbuzowi jest lekka I orzeźwiająca; Intensywności smaku nadaje mieszanka serów a świeżości pietruszka. Taką sałatką można śmiało poczęstować gości. Zobacz więcej
Potrójnie migdałowe donuty z pszenicy farro bio podane z mandarynką, pestkami dyni i domowym serkiem wiśniowym * mąka z hiszpańskich migdałów bio + olej ze słodkich migdałów bio + mleko migdałowe A Zobacz więcej
J'ai testé récemment un produit que je ne connaissais pas. Le farro qui est en fait un grain d'épautre qui peut se manger dans les salades , les soupes et comme plat d'accompagnement pour les viandes Zobacz więcej
EdithS
EdithS Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Quatro Stagioni
Zuppa di farro e ceci

Zuppa di farro e ceci 66

0
Zupa z płaskurki i ciecierzycy Questa zuppa forse non si abbina alla stagione, ma questi giorni ha fatto un po' freddino....e cosa c'e' di meglio di una squisita zuppa calda per riscaldare il corpo e Zobacz więcej
Farro, to nazwa starożytnych ziaren, zupełnie zapomnianych, choć powoli powracających na nasze stoły. Farro o smaku głęboko orzechowych, jest doskonałym źródłem węglowodanów, zawiera podwójną ilość Zobacz więcej
Pieczarki portobello faszerowane pszenicą farro i oliwkami Składniki – 4 sztuki: Pieczarki portobello – 4 sztuki Pszenica farro – 80 g Oliwki zielone – 50g Kapary – 2 łyżki Suszone pomidory – 6 sztuk Zobacz więcej
… czyli kasza z pszenicy płaskurki z dodatkiem mięsa wołowego, ciecierzycy i oliwek. O zaletach i właściwościach“farro”pisałam już wcześniej tutaj; wiem, że w Polsce trudno dostać płaskurkę, ale Zobacz więcej
Pyszna sałatka z toskańską kaszą farro, jedna z naszych ulubionych. Na pewno uda Wam się kupić kaszę farro w Polsce (inne moje przepisy z farro są tu klik ), jeśli nie – tę samą sałatkę można zrobić z Zobacz więcej
Sama pewnie nie wpadałabym na takie bogate połączenie składników. A jednak - zrobiłam i wyszło pyszne, pożywne, aromatyczne danie jednogarnkowe. Do powtórzenia. Parę dni temu będąc w Coop-ie Zobacz więcej
. Ale zapewniam Was - jest bardzo smaczne! Składniki: szklanka kaszy farro puszka fasoli (dowolnej, my mieliśmy borlotti) dwie garści grzybów (mogą być mrożone) mała cebula ząbek czosnku bulion Zobacz więcej
Lubię zupy z ziarnami, przez to często w zimne mgliste dni szykuje minestrone z przeróżnych ziaren. Ziarna stanowią tylko bazę, a dodatki warzywne lub warzywno-mięsne zmieniam według własnego gustu i Zobacz więcej
... czyli sałatka z pszenicy płaskurki z rzodkiewkami i zielonym groszkiem. „Farro” („triticum dicoccum”) jest bardzo popularne we Włoszech, podczas gdy w Polsce to ciągle rarytas, a szkoda. Płaskurka Zobacz więcej
Dzień dobry, Dziś mam dla Was kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro. Z uwagi na jej orzechowy posmak i podobieństwo Zobacz więcej
Taką sałatką na pewno nie pogardziłby legion rzymski idący na podbój świata, wszak farro (płaskurka) stanowiło podstawę ich wyżywienia. Z mąki z farro pieczono chleby, focacce, oraz robiono polentę. Zobacz więcej
Wiosennego czyszczenia szafek ciąg dalszy. Na warsztat poszły wszystkie resztki i końcówki, jakie udało mi się znaleźć – plus nieśmiertelny pęczek włoszczyzny. Do gara trafiła spora garśćciecierzycy, Zobacz więcej
Farro czyli płaskurka to bardzo popularne ziarno we Włoszech, lecz mało znane i mało popularne w Polsce, a szkoda. Warto poznać ją dla jej licznych zalet. Bardzo lubię sałatki z płaskurką. Sałatka Zobacz więcej
składnikiem sałatki jest farro. Farro to zboże antyczne które zostało po raz pierwszy uprawiane, około 9 tysięcy lat temu. Szlachetność farro jest również doceniania współcześnie. Te maleńkie ziarna Zobacz więcej