farsz z soczewicy

Dobrze zacząć dzień zieloną herbatą, zabawą z kotem i postem na blogu. Wrzucam Wam przepis na krokiety z poniedziałku. Krokiety to fajna sprawa, są proste, można w łatwy sposób przygotować ich większą Zobacz więcej
Ponieważ na zewnątrz wciąż mrozy, wiatr i ogólna beznadzieja (wybaczcie pesymizm, ale się przeziębiłam), na naszym stole cały czas królują potrawy raczej ciężkie, sycące i rozgrzewające – zupy-kremy, Zobacz więcej
A to kolejna moja propozycja dla tych którzy nie lubią ani kapusty ani grzybów ;) lub dla koneserów pierogów, którzy takich jeszcze nie kosztowali. Składniki : Ciasto -Przepis klik Farsz : szklanka Zobacz więcej
Wczoraj pojawił się przepis na tortillę. Teraz go przypomnę i zaprezentuję moją propozycję podania meksykańskich placków, czyli przepis na farsz z soczewicą w roli głównej. Składniki na ciasto: 4,5 Zobacz więcej
Jeśli macie ochotę na fast-food, który będzie w miarę zdrowy i mimo wszystko dostarczy nam potrzebnych wartości odżywczych, to sprawdzi się na pewno tortilla z farszem z soczewicy. Soczewica bardzo Zobacz więcej
Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pół opakowania suchychdrożdży 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2łyżkiletniej wody 3 jajka 1łyżkamasła pół szklanki mleka olej Farsz: 2/4 szklanki soczewicy 2 marchewki 2 Zobacz więcej
Sezon jesienno zimowy, a więc idealny sezon na pieczone ziemniaki. Soczewica i usmażony na maśle por oraz miąższ z upieczonych ziemniaków to bardzo smaczny farsz. Do tego podpieczona ziemniaczana Zobacz więcej
Dziś na obiad zrobiłam danie jarskie. Nie trzeba przecież codziennie jeść mięsa! Zapiekanki z papryki z farszem z pieczarek i soczewicy mogą spokojnie zastąpić mięsny posiłek. Zrobiłam je w 2 Zobacz więcej
Jeśli szukacie pomysłu na bezmięsne pierogi, które są smaczne i sycące - to dobrze trafiliście! Te smakują rewelacyjnie, szczególnie po podsmażeniu na maśle. Moja rodzina zajada się nimi bez Zobacz więcej
Soczewicę uwielbiam nie tylko za smak ale również za to, że jest tak uniwersalna. Można z niej przygotować zupy, gulasze albo farsz do pierogów:). Pierogi są genialne, proste w przygotowaniu a farsz Zobacz więcej
Składniki: opakowanie ciasta filo 1 cukinia 20dag pieczarek 300 ml passaty pomidorowej 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 nieduża cebula papryczka chilli sól oliwa z oliwek lub roztopione masło Zobacz więcej
Soczewica w towarzystwie pomidorów i cebulki jest jednym z moich ulubionych składników wegetariańskich obiadów, właśnie dlatego użyłam jej dzisiaj jako farsz do orkiszowych naleśników:) Jeśli ktoś Zobacz więcej
VN:F [1.9.22_1171] Przypomniało mi się jeszcze jedno danie na Wigilię (mam nadzieję, że w sam raz na Święta), które (dzięki mojej sis) odkryłam w zeszłym roku. Są to pyszne pierogi z soczewicą, które Zobacz więcej
Składniki: Na placki: 2 szklanki kaszki kukurydzianej/polenty (można zastąpić też mąką kukurydzianą) ok. 1 szklanka mleka ok. 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajo 1 łyżka oliwy szczypta soli i pieprzu Zobacz więcej
W poprzednim poście pokazałam Wam mój przepis na pierogi z soczewicą, który był próbą odświeżenia smaku poznanego lata temu na Mazurach. Eksperyment się udał. Pierogi są piękne (przez ciasto przebija Zobacz więcej
szałwii i rozmarynu. Na przekór zimie prezentuję jeszcze jedno danie w barwach jesieni. To dwukolorowe ravioli - żółte, z kurkumą oraz pomarańczowe, o delikatnie pomidorowym smaku. Nadziewane pyszną Zobacz więcej
1 jajko 4 czubate łyżki mąki pszennej mleko woda sól 50 ml oleju ryżowego Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, przyprawy I zioła. Stopniowo dolewać raz wodę, raz mleko, aż ciasto będzie lekkie I Zobacz więcej
Jedno konto. Wszystkie usługi Google. Zaloguj się, by przejść do Bloggera Utwórz konto Jedno konto pozwala korzystać ze wszystkich usług Google Zobacz więcej
Pierwsze spotkanie z bakłażanem w tym roku zakończyło się pysznym sukcesem. Bakłażany upiekłam z nadzieniem z mielonego mięsa, czerwonej soczewicy z dodatkiem kaparów i pomidorów. Smaczne były, Zobacz więcej