fasola azuki

Popularna w krajach azjatyckich- wszczególnościw Japonii i Chinach -fasola azuki, zwana także czerwoną soją, zawiera duże ilości białka, żelaza, wapnia i kobaltu oraz aminokwasów. Pierwszy raz Zobacz więcej
Tweet Pasztet z fasoli azuki należy do moich ulubionych, jest pożywny i doskonale komponuje się z ziołami, które do niego dodajemy. W moim przypadku najczęściej pada na tymianek lub rozmaryn, ale Zobacz więcej
Tweet Cieszę się bardzo, że rośliny strączkowe są coraz bardziej popularne w naszych kuchniach. Różnorodność odmian, smaków i ich zastosowań jest naprawdę ogromna, a dodatkowo uraczą nas cennymi dla Zobacz więcej
oraz green plums zorganizowały akcję wspólnego pieczenia bułeczek z słodką pastą z fasoli azuki. Skorzystałyśmy z przepisu na bułeczki z Japońskiej Kuchni Karoliny. Upieczone bułeczki są delikatne i Zobacz więcej
przed i po treningu. Bardzo energetyczne. Mają moc! ;-) A sama fasola adzuki (zwana również azuki) chyba nie wymaga przedstawienia? Na szybko: znakomicie "odnajduje się" w słodyczach. Kolorem Zobacz więcej
I rozpoczął się Nowy Rok. Oby był pomyślny. Myślmy ciepło, działajmy sprawnie, marzmy zamaszyście. Ja nie snuję planów, jedynie nadzieje. Które z nich uda się spełnić?... Mam nadzieję, że dobrze się Zobacz więcej
Fasolkę azuki możemy podawać do dań głównych ale bardziej sprawdzi się jako dodatek do deserów. Dziś zrobimy bułeczki drożdżowe z pasta z owej fasolki. Przepis na pastę podam jutro. W mojej wersji Zobacz więcej
Zacznijmy od tego, ze nie umiem zrobić ładnego zdjęcia paście. Przepis prosty i łatwy w wykonaniu. Tsubuan, słodka pasta z fasolki azuki to popularny składnik japońskich deserów. Przepisów na Zobacz więcej
m.tomaszewska
m.tomaszewska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchniokracja
Beziki z tsubu an

Beziki z tsubu an 45

0
Jest wiele sposobów, aby połączyć kuchnię japońską z europejską. Czasem wystarczy tylko do sprawdzonego przepisu dodać typowy dla innej sztuki kulinarnej składnik. Tak też powstał pomysł na delikatne, Zobacz więcej
dietoholic
dietoholic Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zdrowe gotowanie
100% warzyw

100% warzyw 123

0
Nie ma nic lepszego niż mix warzywny. I tym razem nie mówię o sałatce, tylko o przepysznym pseudo-leczo, pseudo-ratatouille :) I o młodych ziemniakach! Leczo: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 Zobacz więcej
Sushi oraz Sushi Mastera tej restauracji - Michała Jaworskiego, który wtajemniczył nas w arkana japońskiej kuchni. · Deser: Dorayaki (biszkopt z nadzieniem ze słodkiej fasoli azuki) · Zupa: Zobacz więcej
Pepsi sprzedawana oczywiście w Japonii. 2. Pepsi Azuki Tym razem odsłona popularnego napoju o smaku fasoli Azuki. 3. Pepsi Baobab A może Pepsi Baobab, napój o smaku drzewa? Jakby to brzmiało w Zobacz więcej
pasta z fasoli azuki) Do schłodzonej śmietany dodajemy cukier i ubijamy ją. Bitą śmietanę wstawiamy na kilka minut do lodówki. Na ostudzone ciasto nakładamy najpierw bitą śmietanę potem tsubu an i Zobacz więcej
Uwielbiam japońskie desery i ciasta inspirowane europejską sztuką kulinarną. To często dobrze nam znane wypieki, do przygotowania których używa się składników charakterystycznych dla Kraju Kwitnącej Zobacz więcej
na 15 min. do spieniania. Do przesianej mąki dodać cukier, sól i ptaszek do pieczenia. Wsypać do misy miksera dodać letnia wodę i mieszać. Powoli wlewać stopione masło. Zagnieść ciasto, uformować Zobacz więcej
najbliższą liczbę. Jeżeli kilka osób poda właściwą liczbę, każda zostanie nagrodzona. Jeżeli zwycięzca już posiada moją książkę, to będziemy mogli ponegocjować :P Macie czas do Sylwestra. Można podać Zobacz więcej
Witajcie! Dziś na tapetę bierzemy fasolę adzuki (azuki). Zwana inaczej czerwoną soją, roślina strączkowa o czerwonych okrągłych nasionach. Popularna w kuchni japońskiej, od niedawna dostępna w naszych Zobacz więcej
Fasola adzuki lub azuki pod takimi nazwami możemy ją spotkać. Nie jadam jej zbyt często, ale od czasu do czasu funduję sobie takie smaczne danie. Fasola nie jest zbyt popularna u nas, ale warto ją Zobacz więcej
. Składniki na makaron po chińsku: kilka suszonych grzybów mun, przygotowanych wg przepisu na opakowaniu 150 g makaronu ryżowego, namoczonego wg przepisu na opakowaniu 150 g dowolnych kiełków (np. Zobacz więcej