Przepis na fasola azuki

AsiaSH
AsiaSH Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakhiszpanii@gmail.com
Dynia z fasolą azuki

Dynia z fasolą azuki 173

Popularna w krajach azjatyckich- wszczególnościw Japonii i Chinach -fasola azuki, zwana także czerwoną soją, zawiera duże ilości białka, żelaza, wapnia i kobaltu oraz aminokwasów. Pierwszy raz Zobacz więcej
ekomentalnie
ekomentalnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
EKOMENTALNIE
Pasta kanapkowa z fasoli azuki

Pasta kanapkowa z fasoli azuki 36

Tweet Cieszę się bardzo, że rośliny strączkowe są coraz bardziej popularne w naszych kuchniach. Różnorodność odmian, smaków i ich zastosowań jest naprawdę ogromna, a dodatkowo uraczą nas cennymi dla Zobacz więcej
ekomentalnie
ekomentalnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
EKOMENTALNIE
Pasztet z fasoli azuki

Pasztet z fasoli azuki 42

Tweet Pasztet z fasoli azuki należy do moich ulubionych, jest pożywny i doskonale komponuje się z ziołami, które do niego dodajemy. W moim przypadku najczęściej pada na tymianek lub rozmaryn, ale Zobacz więcej
Wczoraj w Polsce miała premierę najnowsza książka japońskiego pisarza Murakamiego "Słuchaj pieśni wiatru / Flipper roku 1973". Z tej okazji w kilkudziesięciu miastach odbyła się kolacja, na której Zobacz więcej
Bajaderka to ulubione ciacho mojego dzieciństwa. Pamiętam, że je uwielbiałam i radośnie pałaszowałam niezależnie od tego, co w nim było i ile na ten temat wiedziałam. ;-) Bo bajaderka według Wikipedii Zobacz więcej
Wczesna wiosna to dobry czas na kiełki. Mamy ochotę na coś zielonego, ale nowalijki dostępne w sklepie o tej porze roku są sztucznie pędzone i niezdrowe. Jeśli zrobimy sobie kiełki z ekologicznych Zobacz więcej
I rozpoczął się Nowy Rok. Oby był pomyślny. Myślmy ciepło, działajmy sprawnie, marzmy zamaszyście. Ja nie snuję planów, jedynie nadzieje. Które z nich uda się spełnić?... Mam nadzieję, że dobrze się Zobacz więcej
Prosta, smaczna i wiosenna pasta kanapkowa na bazie fasoli azuki, mrożonego groszku, pasty tahini i natki pietruszki. Z racji tego, że chleba nie jadam, upiekłam do niej wytrawne gofry bezglutenowe z Zobacz więcej
Zacznijmy od tego, ze nie umiem zrobić ładnego zdjęcia paście. Przepis prosty i łatwy w wykonaniu. Tsubuan, słodka pasta z fasolki azuki to popularny składnik japońskich deserów. Przepisów na Zobacz więcej
Niestety w polskiej kuchni często zapominamy o roślinach strączkowych... Wielu również nie zna innych odmian niż tradycyjna fasola biała Jaś. Dzisiaj chciałabym Was zachęcić do przeczytania o Zobacz więcej
Fasolkę azuki możemy podawać do dań głównych ale bardziej sprawdzi się jako dodatek do deserów. Dziś zrobimy bułeczki drożdżowe z pasta z owej fasolki. Przepis na pastę podam jutro. W mojej wersji Zobacz więcej
Danie nie wymagające od Nas dużego wysiłku, proste i smaczne. Na jesienną pogodę idealne. Dla lubiących ostre smaki polecam dodanie, już na talerzu, szczypty chili. Przygotowując posiłek zawierający Zobacz więcej
Kasia
Kasia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czarygary
Mochi

Mochi 4366

Japońskie mochi, czy też koreańskie chapssalddeok, to ciasteczka ryżowe, nadziewane najczęściej pastą z czerwonej fasoli azuki (adzuki) zwanej czerwoną soją. Tradycyjnie przygotowywane z ciasta Zobacz więcej
Składniki (3 porcje) 250 g fasolki adzuki (azuki), namoczyć na noc 2 duże cebule, drobno posiekane 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane 2 pomidory, obrane ze skóry 1 garść świeżej kolendry 3 Zobacz więcej
Fasola adzuki lub azuki pod takimi nazwami możemy ją spotkać. Nie jadam jej zbyt często, ale od czasu do czasu funduję sobie takie smaczne danie. Fasola nie jest zbyt popularna u nas, ale warto ją Zobacz więcej
nensha
nensha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lodówka Otwarta!
Anko - słodka pasta z fasoli

Anko - słodka pasta z fasoli 237

Anko, czyli słodka pasta z fasoli azuki to bardzo popularny składnik japońskich słodyczy. Można ją wykorzystać na przykład do upieczenia anpan, zrobienie dorayaki, yokan albo zupy zenzai. To także Zobacz więcej
Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :) Ciasto 1 1/2 łyżeczki drożdży instant 1 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szklanki cieplej wody 3 łyżeczki stopionego masła 1/4 Zobacz więcej
Witajcie! Dziś na tapetę bierzemy fasolę adzuki (azuki). Zwana inaczej czerwoną soją, roślina strączkowa o czerwonych okrągłych nasionach. Popularna w kuchni japońskiej, od niedawna dostępna w naszych Zobacz więcej
Anpan (jap. あんパン) to japońska słodka drożdżówka najczęściej wypełniona anko - słodką pastą z fasoli azuki (w Polsce fasolę znajdziemy prędzej pod nazwą adzuki), inaczej czerwonej soji, która jest Zobacz więcej