fasola szeroka strączkowa

. Łatwość ich dostępności sprawia, że z ich walorów możemy korzystać przez okrągły rok. Najpopularniejsze na całym świecie są kiełki fasoli fasoli mung mające ogromne zastosowanie w kuchni Zobacz więcej
Wyznaję zasadę, że warto w kuchni upraszczać sobie życie.I czasem sobie pomagać – np. wykorzystując ciekawe tricki. Jeśli więc chcecie wiedzieć, jak nie płakać przy obieraniu cebuli, co ma soda do Zobacz więcej
. Łatwość ich dostępności sprawia, że z ich walorów możemy korzystać przez okrągły rok. Najpopularniejsze na całym świecie są kiełki fasoli fasoli mung mające ogromne zastosowanie w kuchni Zobacz więcej
%), ziarnach zbóż (gryka - 35%, kukurydza - 30%, jagła - 28%), nasionach roślin strączkowych (fasole i soczewice - około 20%) i trochę w owocach (suszone morele - 18%, daktyle - 9%, banany - 3%). Zobacz więcej
Na powitanie marca i budzącej się do życia zieleni proponuję kiełkujący pasztecik na bazie białego serka,idalny do smarowania tostów lub razowego pieczywa. Zawiera zdrowekielki, pestki słonecznika, Zobacz więcej
") oprócz ukochanych strączkowych lubią też ciemnozielone warzywa - w tej zupie będzie to mająca odrobinę przyjemnej goryczki endywia zwana kędzierzawą (w odróżnieniu od eskarioli o szerszych, Zobacz więcej
warzywne (z fasoli lub z innych warzyw strączkowych) pasztety warzywne (np. z soczewicy, ciecierzycy, soi, dyni, fasoli itp.) ciasteczka z mączki migdałowej zamiast mąki (BEZ otrębów, płatków itp. Zobacz więcej
puszka rozdrobnionego tuńczyka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżka serka homogenizowanego naturalnego sól, pieprz posiekana bazylia kiełki brokuła, lucerny Z ryby wędzonej makrela wędzona Zobacz więcej
myślenia, więc to już powinno nas zachęcić do częstego spożycia. Mają właściwości antyrakowe, dodatkowo są bogate w złożone węglowodany, więc podczas powolnego trawienia nie powodują nagłego wzrostu Zobacz więcej
Wpadła mi w ręce torebka z Zupą Staropolską. Wiem co myślicie w tym momencie, ale to nie była zupa w proszku, ale w ziarnach. Skład zupy zdecydowanie przypadł mi do gustu. Kompozycja ziaren jest taka: Zobacz więcej
Czasami myślę, że nie ma na świecie kuchni, która lepiej traktuje warzywa strączkowe, jak kuchnia indyjska. Tak więc na tapecie znowu Indie i kolejny pyszny, wegetariański obiad - rajma, czyli Zobacz więcej
Czasami myślę, że nie ma na świecie kuchni, która lepiej traktuje warzywa strączkowe, jak kuchnia indyjska. Tak więc na tapecie znowu Indie i kolejny pyszny, wegetariański obiad - rajma, czyli Zobacz więcej
* Zielenina na gorąco i na surowo * Zielone warzywa * Fasola i bób * Rośliny strączkowe * Ziarno * Makaron, polenta, kuskus * Owoce i sery. Podział bardzo smakowity, prawda ? W książce znajdziecie Zobacz więcej
niezła w smaku, acz nie dorównała tej poprzedniej - z bobu. Panu R. smakuje zaś ona na kanapce wespół z wędliną. Na deser poczyniłam sernik na zimno. O mojej drodze do zimnego sernika wspominałam Zobacz więcej
Ferno
Ferno Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Meals And Fears
Zupa fasolowa

Zupa fasolowa 128

0
uczelnianymi nie miałam czasu na gotowanie, a jeśli już coś pichciłam, musiała być to solidna strawa, która zaspokoi głód pracujących fizycznie nad naszym mieszkankiem Pana D. i jego kolegi. Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Coś niecoś
Urid dal i szpinak

Urid dal i szpinak 66

0
„soczewicę”) i przeszukaniu internetu, okazało się, że to właściwie fasola. Mowa o urid (urad) dal, albo fasoli mungo (nie mylić z mung). W języku angielskim nazywa się ją (mylnie) soczewicą i taka Zobacz więcej
-karobowa Październik 21, 2014 Rozgrzewające curry dyniowo-strączkowe Styczeń 5, 2016 Rozpustne czekoladki daktylowo – orzechowe Luty 12, 2015 Zapraszam na warsztaty kulinarne Moja książka już w Zobacz więcej
Tomek gotuje
Tomek gotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Tomek gotuje
Chilli con carne

Chilli con carne 199

0
Fasola to kolejne warzywo, które przybyło do nas z Ameryki Południowej i zadomowiło się na dobre. Ciężko sobie wyobrazić brak fasoli po bretońsku, zupy fasolowej czy w sezonie, świeżej fasolki Zobacz więcej
, działania i ruchu... to również tłumaczy, dlaczego żywność działa na ludzi w różny sposób. Kluczem do tego jest ‘y score’, czyli skala oparta na tradycyjnej zasadzie Yin i Yang dotyczącej żywności i Zobacz więcej
Ostatnimi czasy mój pan i Szkutnik nie jada mięsa. I nabiału też! Mąki białej i ryżu. Cukier omija szerokim łukiem, jajom patrzy wnikliwie na numery. Prycha jak koń na herbatę, o kawie nie wspomnę. I Zobacz więcej