fasolka po francusku

Nazwa trochę na wyrost – francuska rodzina, u której kiedyś mieszkałam, podawała tak przyrządzoną zieloną fasolkę do obiadu. U mnie to najczęściej samodzielne danie z kawałkiem bagietki. Przepis jest Zobacz więcej
W tym roku upajam się przyjemnością gotowania własnych warzyw! To niesamowite uczucie, kiedy na talerzu widzę własne ziemniaki, pomidory, fasolkę, ogórki itp. Kiedy warzywa są tak dobrej jakości i tak Zobacz więcej
Fasolka rośnie w ogródku jak na drożdżach i gościła na naszym stole w różnych wersjach. Dzisiaj postanowiłam zapakować ją do ciasta, tak żeby dzieci mogły zjeść coś smacznego na dworze. Prosto, Zobacz więcej
płaczę! A pan Słowik słodko ćwierka: "Wybacz, moje złoto, Ale wieczór taki piękny, ze szedłem piechotą!" (Julian Tuwim) U nas dzisiaj zapiekanka zamiast zupki z muszek Smakowita i chrupiąca kiedy Zobacz więcej
Składniki: 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka cukru 1 marchewka 200g dyni 250g swojskiego boczku 1 puszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka Vegety Sos beszamelowy: 25g masła 25g mąki 250g Zobacz więcej
Świetna sałatka na ciepłe dni, szczególnie kiedy fasolki szparagowej pod dostatkiem. Dla poszukiwaczy ciekawych smaków, idealna :) Składniki (8 porcji): - 1 cebula biała - 1 cebula czerwona - 1 kg Zobacz więcej
Zapraszam na ekspresową tartę przygotowaną na bazie ciasta francuskiego, wiejskiego serka ziarnistego i delikatnej fasolki szparagowej. Fajnym uzupełnieniem całości jest pasta również przygotowana z Zobacz więcej
To jest danie do którego na pewno będę wracać i bardzo je polecam :). Jest tam tyle warzyw, że te kilka plasterków kiełbasy dojrzewającej na pewno nie obniża wartości odżywczych a pomimo prostoty Zobacz więcej
Dziś nadspodziewanie smaczny pomysł na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Zapiekankę tę koniecznie należy jeść gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku. Zobacz więcej
Pyszna, chrupiąca tarta na cieście francuskim (na które prosty przepis znajdziecie tutaj klik) wypełniona nadzieniem z fasolki szparagowej i kremowej śmietany. Rewelacyjna! Upiekłam ją na wczesną Zobacz więcej
na przemian raz z lewej, raz z prawej strony do utworzenia warkocza. Tak samo postąpić z drugim filetem. Następnie ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i wstawić do nagrzanego Zobacz więcej
Witajcie:) Po pierwsze bardzo przepraszam za dłuuuugą nieobecność... wiele się działo... tak wiele, że nie miałam już czasu na publikacje:( Niemniej jednak serdecznie Was witam ponownie i nadrabiam Zobacz więcej
Niedawno, zupełnie przypadkiem, przy okazji wypróbowywania różnych wersji przepisu na chlebki fouées, dowiedziałam się o istnieniu kolejnego słynnego francuskiego produktu. Tym razem to biała sucha Zobacz więcej
ją na tradycyjnym kruchym spodzie, to zapraszam po przepis np. tutaj. Tartę zrobiłam z fasolką szparagową, na którą mamy teraz sezon, a ja ją wręcz uwielbiam! Ale zawsze przygotowywałam ją po prostu Zobacz więcej
Lekki, przyjemny obiad (albo dodatek), w którym fasolka gra pierwsze skrzypce, więc uważajcie - powinna być młoda i świeża. Przepis za Silver Teaspoon, z drobnymi modyfikacjami. Składniki: - ok. 1/2 Zobacz więcej
MAgda
MAgda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Silver Teaspoon
Fasolka po francusku

Fasolka po francusku 179

0
Składniki: - 600 g fasolki szparagowej zielonej - 1 łyżka masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - 4 ząbki czosnku - sól - pieprz - natka pietruszki bardzo drobno pokrojona 1. Fasolkę gotujemy w osolonej Zobacz więcej
Prawa autorskie Wszystkie materiały w tym blogu - treści, zdjęcia, filmy - są chronione prawem autorskim. Kopiowanie zabronione. Użycie materiałów jest możliwe, po uprzednim uzgodnieniu z właścicielką Zobacz więcej
500 gr ciasta francuskiego dobrej jakości (użyłam ciasta od Bliklego), 250 gr mrożonego groszku, 250 gr mrożonej fasolki 250 gr twarożku koziego, pęczek szczypiorku, pieprz biały lub czarny, szczypta Zobacz więcej