fasolka szparagowa wg kuchni 5 przemian

{{headerMessage}}
Uwielbiam świeżą fasolkę szparagową. Ugotowana i podana z bułką tartą to smak lata. Siadałyśmy z mamą i bratem w kuchni przy wiaderku tych warzyw. Czyściliśmy je, rozmawialiśmy. Było spokojnie i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
śniadanie: Jogobella Light do picia o smaku malinowym Obiad: Fasolka szparagowa z jajkiem i ziołami (przepis wg kuchni 5 przemian) Podwieczorek: Twaróg z ogórkiem i plastrami cebuli na sunny cornach Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i fasolką szparagową. Zachęcam wszystkich do zrobienia makaronu w ten sposób, ponieważ wszystkie smaki idealnie komponują się ze sobą, dzięki czemu można poczuć esencję kuchni włoskiej. Potrzebne Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Curry z kurczakiem chodziło mi po głowie od dawna. Jakiś czas temu w Lidlu podczas tygodnia kuchni azjatyckiej kupiłam żółtą pastę curry. Dziś udało mi się ją w końcu wykorzystać. Przygotowałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
starczą na nadzianie dwóch średnich cukinii (4 połówki). Składniki: 2 średnie cukinie pół szklanki kaszy kuskus 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku ulubione warzywa pokrojone w kostkę; na oko około 5 Zobacz więcej
monka
monka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaczne-opowiesci
Wołowina na ostro

Wołowina na ostro 293

0
{{headerMessage}}
w solance, soi i innych przypraw. Sos jest słony i lekko słodki. Jest on szeroko stosowany w kuchni chińskiej, tajskiej i filipińskiej. Może być stosowany w sposób podobny do sojowego). 3) 1 kostka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
) - 4 kawałki schabu środkowego (takie jak na kotlety) - 2 garści zielonej fasolki szparagowej - 1 duża czerwona cebula - 1 mały bakłażan lub 1/2 większego - 1 czerwona papryka - pęczek szpinaku Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z dużą rezerwą do podawania makaronu z ziemniakami. Gdy w końcu je przygotowałam (wg wskazówek tego właśnie kolegi) byłam zaskoczona, że to aż takie dobre. Trofie z pesto, fasolką i ziemniakami Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. makaronu sobą, udon – ja dałam spaghetti dla męża z pszenicy durum biały, dla mnie nieoczyszczony orkiszowy; - ok. 200 g. polędwicy wołowej – posiekanej w paski o długości 2 cm; - czerwonej papryki Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poezja-smaku
Jajka po barcelońsku

Jajka po barcelońsku 178

1
{{headerMessage}}
niż zwykle. Składniki dla 4 osób. Składniki: 20 dag fasolki szparagowej duża czerwona papryka 20 dag chorizo (lub kiełbasy paprykowej) – można zastąpić zwykłą 2 pomidory 1 cebula (ja użyłam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
daniem, które przychodzi mi na myśl jest udon z warzywami i kurczakiem (zamiast sosu do makaronu z torebki :>). Przepis podpatrzony podczas moich przygotowań do wielkiej, azjatyckiej podróży... Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kaszy kuskus(90 g) 200 g fasolki szparagowej 1/2 średniej cukinii 1/2 średniej papryki czerwonej 1 łyżka rodzynek (ja nie dodałam) 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżeczki oliwy z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
perliczce to pomysł Jamiego Olivera, a ja tworzę dla niego dziś nowe zastosowanie :) Składniki: sos pomarańczowy wg przepisu zwpisu 500g wyfiletowanych ud z kurczaka 3 łyżki mąki 3 dymki posiekane w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jednym z moich ulubionych składników kuchni orientalnej i fusion jest mleko kokosowe. Idealnie komponuje się zarówno z daniami wytrawnymi (szczególnie ostrymi, łagodząc nieco ich pikanterię) jak i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. była raczej medykamentem. Dziś stanowi fundament kuchni chińskiej. Samo zaś tofu najbardziej cenione jest w kuchni kantońskiej, skąd pochodzi również sos hoisin, wykorzystany przez nas już do Zobacz więcej
jantar92
jantar92 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Napiecyku
Włoska zupa minestrone

Włoska zupa minestrone 76

0
{{headerMessage}}
oliwę i masło, dodaję cebulkę, czosnek, marchew, seler, por i ziemniaki. Wszystko smażę ok. 7 min, cały czas mieszając. Warzywa dodaję do wywaru, gotuję 10 min. Dodaję zioła, liście laurowe, pomidory Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepisów na marokańskie tadżiny jest chyba nieskończenie wiele wersji. Tym razem zrobiłam tadżin z kurczaka i ciecierzycy, według przepisu podpatrzonego w magazynie „Kuchnia”. Niestety nie posiadam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, przyrządzona według mojego przepisu ma ok. 260 kcal Porcja fasolki szparagowej widoczna na zdjęciu ma ok. 15 kcal Porcja glazurowanej marchewki widoczna na zdjęciu ma ok. 70 kcal Porcja ziemniaczków Zobacz więcej
ulazgi
ulazgi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W kuchni Uli
Łosoś na parze z warzywami.

Łosoś na parze z warzywami. 299

0
{{headerMessage}}
Lekkie i bardzo smaczne danie z naczynia do gotowania na parze. składniki: filet z łososia 150 g 2 ziemniaki kawałek cukinii 4 - 5 pomidorków koktajlowych 1 szalotka 1/2 cytryny 1 garść fasolki Zobacz więcej