faszerowany oberżyna

{{headerMessage}}
miąższ. Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i chili, dodajemy miąższ bakłażana, tahine, sok z cytryny i 3/4 posiekanych ziół. Bakłażana Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Oberżyna i pomidory to idealne połączenie smakowe, może dlatego, że oba te warzywa należą do tej samej rodziny, czyli do warzyw psiankowatych. Oba składniki oczywiście uwielbiam, ale ze względu na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Oberżyna w100% sezonowej wersji, bo zpieczoną dynią, kaszą jaglaną ijarmużem. Uwielbiam podkażdą postacią, alewtej– poprostu wymiata. Ten przepis daje popisać się zarówno dyni, jarmużowi, czy kaszy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bakłażany mają w sobie coś magicznego, przynajmniej dla mnie, uwielbiamy je. Nie umiem opisać na czym polega to coś ale przepięknym oberżynom nie umiem się oprzeć. Tym razem piękne bakłażany Zobacz więcej
MamaBartka
MamaBartka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moja Kuchnia
faszerowany baklażan

faszerowany baklażan 207

0
{{headerMessage}}
sera Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ ze środka. Pieczarki pokroić na niewielkie kawałki i podsmażyć na oleju aż odparuje woda, następnie dodać pokrojonego w półplasterki pora. Zobacz więcej
anja79g
anja79g Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smoczy owoc
Faszerowane Bakłażany

Faszerowane Bakłażany 746

1
{{headerMessage}}
Bakłażan, oberżyna czy też gruszka miłosna towarzywo o przecudnym kolorze. Działa na mnie jak magnez. Co prawdaprzyrządzającz niegopotrawętrzebapamiętać,że to taki mały oszust. Wypije każdąilośćoliwy Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
faszerowany bakłażan

faszerowany bakłażan 473

0
{{headerMessage}}
Pieczony bakłażan z czosnkiem i oregano, nafaszerowany cukinią, papryką oraz oliwkami, wzmocniony kaparami i anchois a do mozzarella i parmezan. Pomysł na faszerowanego bakłażana podpatrzyłam tutaj. 2 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Grill i dodatki do grilla, Kuchnia azjatycka, Sałatki Bakłażan z jogurtem po persku 2013/05/19 , Gosia Bakłażan to fantastyczne warzywo, które mogę jeść codziennie. Bakłażanaprzyrządzam na różne Zobacz więcej
Metadieta
Metadieta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Metadieta
(bez tytułu)

(bez tytułu) 32

0
{{headerMessage}}
w oleistej kąpieli wypełnionej wyciśniętym przez praskę czosnkiem i pokruszonym czerwonym pieprzem. Przed podaniem posypuję natką pietruszki. - przygotowuję też „kawior” z bakłażana, - ajak mam Zobacz więcej
Linkus
Linkus Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczny Świat Ewy
Bakłażan i spółka

Bakłażan i spółka 110

0
{{headerMessage}}
do Hiszpanii przez północną Afrykę w VII w. Są roślinami bardzo wrażliwymi na zimno, ich uprawa jest trudna.Ich wartość odżywcza wyraża się przede wszystkim w dużej zawartości błonnika i składników Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś robimy dzień przerwy od dyni :-) i zajmiemy się innym jesiennym warzywem, czyli bakłażanem, zwanym też oberżyną. Ja go uwielbiam ze względu na smak i ... na jego kolor ! Bakłażan jest warzywem, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, które używały już w swojej kuchni oberżynę choć raz, zapewne nie muszę tego mówić, bo dla nich to zabieg oczywisty. Nowicjusze muszą jednak o tym pamiętać. Umytego bakłażana pokroić na plastry i po Zobacz więcej
veggie
veggie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
veggieola
Ajvar na zimę

Ajvar na zimę 32

1
{{headerMessage}}
Dziś mam dla Was kolejną propozycję na zimowe zapasy. Już jakiś czas temu był tu przepis na ajvar, ale być może odszedł już nieco w zapomnienie, więc jest ponownie, bo to świetny dodatek do wielu dań Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do codziennej diety! Przed przygotowaniem bakłażana, przez niektórych nazywanego oberżyną, należy go posolić i odstawić, by puścił wodę wraz z charakterystyczną dla niego goryczką i delikatnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzień dobry, Jakiś czas temu udało mi się kupić na targu śliczne bakłażany - biało-fioletowy oraz biały, naznaczony delikatnym różowym rumieńcem. Dotąd widywałam takie okazy tylko w moich książkach Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Bakłażan

Bakłażan 3431

0
{{headerMessage}}
Bakłażan Bakłażan nazywany jest również oberżyną, gruszką miłosną, jajkiem krzewiastym lub bakmanem. A nazwa botaniczna tej rośliny to psianka podłużna. I co ciekawe nie jest to warzywo, jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bakłażan faszerowany pomidorami, cebulą i w wegańskiej wersji - czerwoną soczewicą. Doprawiony cynamonem, kardamonem, oregano i niewielką ilością imbiru oraz chili. Prawdziwy król wśród oberżyn - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, ale bakłażana próżno pośród nich szukać. Silne poczucie obowiązku każe mi to faux pas szybko nadrobić. Zatem do dzieła, póki bakłażany na straganach nadal „nasze” i jędrne ;) Bakłażan faszerowany Zobacz więcej
smaknawspak
smaknawspak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak na Wspak
Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany 119

1
{{headerMessage}}
Faszerowane bakłażany. Dziś przepis na faszerowane bakłażany, albo jak powiedziała kiedyś jedna z moich nauczycielek (geografię do tej pory wspominam z uśmiechem) „bakałażany i inni owocy”. Smacznie, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- BAKŁAŻAN- Inaczej oberżyna, psianka podłużna, a nawet gruszka miłosna... Zawiera m.in potas, wapń, magnez, oraz błonnik. Z botanicznego punktu widzenia jest to owoc, z miłosnego - afrodyzjak, a z Zobacz więcej