Przepis na fenkuł nać

Kolejnym nowym warzywem, z którym zetknęłam się w Stanach, jest fenkuł. Organiczny jest bez problemu dostępny przez cały rok. W sprzedaży są bulwy z nacią. W zasadzie do jedzenia nadaje się bulwa. Mam Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Duszony fenkuł (koper włoski)

Duszony fenkuł (koper włoski) 9791

I kolejny dodatek do dania głównego. Duszony fenkuł ma zaskakujący smak. Składniki: fenkuł oliwa sól Przygotowanie: Pokrójcie koper włoski dość drobno. Duście w rondlu z grubym dnem na oliwie przez Zobacz więcej
Jakieś 2 lata temu odkryłam, że pieczenie warzyw pozwala na wydobycie z nich nowych, dotąd nieznanych mi pokładów smaku. Zwykła marchewka czy burak przestają być zwykłe i zyskują coś nieuchwytnego - Zobacz więcej
Fenkuł, inaczej koper włoski, trafił do mnie przypadkiem. Zapach przypominający nieco ziołowe krople trochę odstrasza. Po upieczeniu aromat słabnie, a fenkuł zaczyna wyglądać jak gotowana cebula:). Zobacz więcej
Lubicie koper włoski? Pierwszy raz kiedy zobaczyłam to warzywo pomyślałam, że to najbardziej ‚extraterrestialna’ roślina jaką widziałam. Ale później poznałam topinambur, więc fenkuł nie dzierżył tego Zobacz więcej
Lubicie fenkuły? Bo myśmy polubili. Zwłaszcza dzieciom może posmakować, bo fenkuł jest warzywem delikatnym i aromatycznym, a mus z niego do ryby sprawdza się szczególnie celnie. W ogóle mam wrażenie, Zobacz więcej
To wspaniałe warzywo o lekko anyżkowym smaku jadłam pierwszy raz w Stanach parę lat temu. Nie wiem dlaczego nie przyrządzam go częściej, zawsze się dziwię:-) Wcześniej koper włoski kojarzył mi się Zobacz więcej
zucchini-blues
zucchini-blues Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zucchini-blues
Mafijne fenkuły na dziko

Mafijne fenkuły na dziko 143

Inspiracją do mojego dania był przepis "Zupa z kopru włoskiego na dziko", pochodzący z książki Joe Cipolli "Mafijna książka kucharska". Przepis pochodzi z 1976 roku i należało go nieco zmodyfikować. Zobacz więcej
Jestem trochę chory i trochę zajęty, więc co najmniej do świąt będzie treściwiej lub wcale. Dziś przepis absolutnie niejapoński, za to całkowicie hiszpański - pochodzi z książki "Tapas", którą nabyłem Zobacz więcej
Wiecie już, że kocham jedzenie i wyrażam moją miłość do jakiegoś konkretnego produktu w co drugim poście ;) Tak, przyznaję darzę fenkuły bezgraniczną miłością i mogłabym je jeść codziennie, nie wiem Zobacz więcej
Chyba już się tu przyznawałam do mojej bezgranicznej miłości do fenkułów ;) To danie jest jednym z moich ulubionych, koper włoski połączony oliwkami kalamata, pomidorami i ośmiornicą (nie zawsze mam Zobacz więcej
Pisząc o wczorajszej wieczornej imprezie, miałam na myśli panieński mojej przyjaciółki. Była to impreza niespodzianka i moim zdaniem wypadła rewelacyjnie. Miejmy nadzieje, że przeszłej Pannie młodej Zobacz więcej
Dzisiaj polecam Wam pyszną sałatkę autorstwa Joanny Drzazgi, przygotowaną według przepisu, który zaczerpnęłam z książki Z miłości do smaku, (wyd. Carrefour Polska). Gruszka, skarmelizowane orzechy, Zobacz więcej
veggie
veggie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
veggieola
Zapiekany fenkuł

Zapiekany fenkuł 4371

Dla tych, którzy nie oswoili się jeszcze z tym warzywem, prezentuję kolejne, bardzo łatwe i smaczne danie. Ja już dawno jestem z nim za pan brat i mam w zanadrzu kilka różnych przepisów, które co Zobacz więcej
IwonaD
IwonaD Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czas na obiad
Fenkuł zapiekany

Fenkuł zapiekany 3309

Fenkuł, zwany też koprem włoskim, to warzywo o dość specyficznym smaku. Kiedy spróbowałam go pierwszy raz nie zrobił na mnie dużego wrażenia. Od tego czasu mineło kilka lat i nic w mojej kuchni nie Zobacz więcej
Kochana Marysiu, Jakiś czas temu natknęłam się na niesamowity przepis. Wyobraź sobie szalenie eleganckie danie, które składa się tylko z dwóch składników i nie ma przy nim praktycznie żadnej roboty! A Zobacz więcej
04.02.2015 Magda Fenkuł z serem pleśniowym to brzmi wykwitnie! Jeśli chce się zrobić dobre wrażenie na drugiej połówce, efekt będzie murowany. Danie sprawia wrażenie czasochłonnego i wymagającego Zobacz więcej
W weekendowe poranki, kiedy wreszcie nie muszę w sprinterskim tempie nakładać w tym samym czasie skarpet i podkładu, podsiorbując jednocześnie ohydnie wystygłe kawopodobne coś, lubię delektować się Zobacz więcej
Cześć ! Dziś mam dla Was przepis na pizzę z jeżynami, fenkułem, kozim serem i świeżym tymiankiem. Pokochałam to połączenie ! Pokochajcie i Wy ! Uwielbiam pizzę na cienkim i chrupiącym cieście, Zobacz więcej
KasiaWeganka
KasiaWeganka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasia Weganka
PIECZONY FENKUŁ

PIECZONY FENKUŁ 3581

Składniki: fenkuł (koper włoski) curry słodka papryka sól oliwa Wykonanie: Koper kroimy na plastry i układamy w posmarowanym oliwą naczyniu. Obficie posypujemy curry i papryką, dodajemy szczypę Zobacz więcej