fenkuł - surówka

Fenkuł (koper włoski) należy do tych warzyw, które albo się uwielbia, albo nienawidzi. Ja należę do tych pierwszych i dlatego w moim warzywniku nie brakuje go przez cały sezon. Składniki: bulwa Zobacz więcej
, chrupiący i też dobry w towarzystwie jabłek oraz orzechów. No a teraz zaprzyjaźniłam się z fenkułem, który jest chrupiący i soczysty nawet w środku zimy. Do tego ma piękny anyżkowy zapach (w kuchni Zobacz więcej
Uwielbiam smak anyżu i lukrecji, a co za tym idzie kopru rzymskiego (fenkułu). Ponieważ łatwo się go uprawia w polskim klimacie, mam spore jego zapasy w warzywniku. W lipcu przycinam go przy ziemi, by Zobacz więcej
ominęli tak, jak ja dotychczas. Obłowiłam się nimi, jak nigdy. I pierwszy raz doceniłam też ich smak! Składniki: Surówka fenkuł radiccio 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki dobrej oliwy odrobina octu Zobacz więcej
Szybka, zdrowa surówka z dodatkiem sera na zasadzie dużo pysznej zieleniny w jednej misce. Dobry dodatek do wszystkiego albo lekka samodzielna przekąska. O ile się nie mylę, to pierwszy opublikowany Zobacz więcej
W warzywniku przeznaczonym na warzywa wieloletnie rosną posiane w sierpniu fenkuły. Dopóki nie zmrozi ich siarczysty mróz, będzie można ścinać małe bulwki i dodawać je do surówek. Oczywiście, jeśli Zobacz więcej
Koper włoski (fenkuł) jeszcze do niedawna znałam tylko w postaci nasion i parzonych z nich herbatek. Na kupno i spróbowanie bulwy z fenkułu wpływ miała jego rosnąca popularność, szczególnie wśród Zobacz więcej
Danie restauracyjne. Idealne na niedzielny wykwintny obiad lub jako potrwa świąteczna. Wymaga większej uwagi, rozplanowania pracy i szybkości działania, ale odwdzięczy się wszystkim tym, co w nim Zobacz więcej
1 fenkuł 1 pomarańcza sól, pieprz Fenkuł opłukać, przekroić wzdłuż na pół, wykroić głąb i pociąć w cienkie paseczki. Z pomarańczy skroić skórkę, wyfiletować ją, a z resztek owocu wycisnąć sok. Zobacz więcej
. . 1 fenkuł kilka różowych winogron 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Fenkuł opłukać, przekroić wzdłuż na pół, wyciąć głąb, pokroić na cienkie paseczki. Winogrona Zobacz więcej
Surówka z kopru włoskiego- fenkułu i selera naciowego Potężna dawka witamin i składników mineralnych w niewielkiej porcji pysznej surówki z sezonowych warzyw, które niezaprzeczalnie o tej porze są Zobacz więcej
AZgotuj
AZgotuj Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AZgotuj
Dorsz zapiekany z fenkułem

Dorsz zapiekany z fenkułem 166

0
5-6 płatów świeżego fileta z dorsza cytryna fenkuł cebula szalotka duża łyżka nasionfenkułu sól pieprz bazylia oliwa ocet balsamiczny biały krem mąka Naczynieżaroodporneposmaruj oliwą. Połóż obtoczone Zobacz więcej
Mamy dziś wyjątkowy dzień. Obchodzimy go drugi rok z rzędu... Food Revolution Day Jamiego Olivera :) akcja świetna i mobilizująca! Nas, mnie, zmobilizowała do przygotowania świeżego obiadu z Zobacz więcej
Kinia87
Kinia87 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kultura Kulinarna
Fioletowy coleslaw

Fioletowy coleslaw 278

0
Niedzielny obiad jak żaden inny zasługuje czasem na odmianę. Nawet wtedy, gdy ma ona dotyczyć dodatków. Bo zwykły pieczony kurczak i ziemniaki może być zaserwowany z fikuśną surówką. Np. z fioletowym Zobacz więcej
Prosta surówka z kopru włoskiego. Idealna jako dodatek do ryb (grillowanych, pieczonych, smażonych). Składniki (na miskę sałatki): 1 koper włoski (fenkuł) ok 2-3 łyżki kaparów garstka świeżego koperku Zobacz więcej
karkówka porcje 3-4 zależnie od potrzeb 1 fenkuł 1 cebula 2 marchewki 100 g pieczarek majeranek chili sól pieprz szczypta suszonej chili suszone mielone grzyby ok 2 łyżeczki 1,5 szkl bulionu Karkówkę Zobacz więcej
Dzisiaj postanowiłam przygotować fenkuł na surowo. Zrobiłam prostą surówkę. Wyszła smaczna i soczysta i dobrze pasowała do naszego obiadu. Przepis ze strony simplyrecipes, com, z moimi zmianami Porcja Zobacz więcej
SKŁADNIKI : 4 udka z kurczaka 2 marchewki 1 cebula opakowanie pieczarek 2 ząbki czosnku 1/2 fenkułu 150 ml marsali 1 gałązka świeżego rozmarynu sól firmy Przyprawy Royal Brand "Marsala & Rozmaryn Zobacz więcej
Nie wyobrażam sobie obiadu bez surówki. Dodaje do niego świeżości i podkreśla jego smak. Poza tym jest źródłem błonnika i pozwala lepiej znosić skutek jedzenia tłustych potraw. Za kapustą czerwoną nie Zobacz więcej
Co jakiś czas robię sobie przerwy w jedzeniu słodyczy, ale moje podniebienie i mózg domagają się słodkiego. Oszukuję je wtedy owocami podawanymi na wytrawny sposób, np. w surówkach obiadowych. Niżej Zobacz więcej