festiwal kuchni arabskiej

Festiwal Kuchni Arabskiej Panny Malwinny zmienia sposób myślenia, bo na pokazanie festiwalowych arabskich potraw mamy czas tylko do końca czerwca – tym razem przygotowałam sos tahini. Przepis na ten Zobacz więcej
III Festiwal Kuchni Arabskiej - smaczna i bliska naszemu sercu akcja prowadzona przez Malwinę z pięknego i pysznego bloga Filozofia Smakuzakończył się ogromnym sukcesem. 110 przepisów nadesłanych Zobacz więcej
Kochani, Już po raz trzeci, Malwina, autorka pysznego i pięknego bloga - Filozofia Smakuorganizuje akcję kulinarną związaną z naszą kuchnią ulubioną. III Festiwal Kuchni Arabskiej w tym roku od 1 do Zobacz więcej
Pieczone bakłażany - połączenie kuchni arabskiej i żydowskiej. Będzie pysznie - obiecuję! Bakłażany w kuchni to zdecydowanie znak, że lato minęło. Jak zwykle za szybko i było za krótkie. Heheh, ale Zobacz więcej
Moussaka kojarzy się z typowo grecką potrawą. Jednak różne wersje tego dania, którego bazowym składnikiem są oberżyny - bakłażany, są znane również na Bałkanach, w północnej Afryce oraz krajach Zobacz więcej
W tym roku postanowiłam przeprowadzić po raz trzeci akcję kulinarną "Festiwal Kuchni Węgierskiej", do której serdecznie zapraszam wszystkich blogerów, a czytelników do śledzenia inspiracji z kuchni Zobacz więcej
Na zakończenie tegorocznego festiwalu kuchni arabskiej przygotowałam razem z Panną Malwinną, Maggie, Król, Michałem, Tu-tusią, Dobromiłą, Emmą, Pelą, Mirabelką oraz Pluskotką pyszne szaszłyki z Syrii. Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Chlebek arabski

Chlebek arabski 19

Najlepszy jest ten upieczony własnoręcznie. Doskonały dodatek do arabskich dań na ciepło lub do past. Przepis zaczerpnęłam z książki z której ostatnio na potęgę korzystam. Tyle pięknych książek Zobacz więcej
Przepis ze stronyBBC Good Food. Danie zdecydowanie dla wielbicieli gatunku, to jest lekko slodkawego posmaku w daniachmiesnych, ktory, mocno wierze, jest po prostu nie dla kazdego. Ja wyznacznikiem Zobacz więcej
Jest czerwiec, w mojej kuchni musi więc powstać sałatka z bobu. Uwielbiamy bób, kupuję go, gdy tylko pojawi się gdzieś w rozsądnej cenie. Pierwszą porcję po prostu gotuję w wodzie z solą i gałązkami Zobacz więcej
Łatwe w przygotowaniu i lekko „odchudzone” pączki. Nie zawierają jajek a główną bazą jest jogurt naturalny. Podane z ciepłym syropem migdałowym smakują wyśmienicie. Składniki ciasto 2 szkl mąki 1 szkl Zobacz więcej
justyna
justyna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
sosweetsospicy
Kuchnia arabska - Sambusak

Kuchnia arabska - Sambusak 270

Sambusak – czyli arabska wersja Samosy Samosa czy inaczej Samoosa to pieczone lub smażone ciasto w formie naszych pierogów z pikantnym nadzieniem, podawane w formie przystawki lub przekąski. Wielkość, Zobacz więcej
Zupa pomidorowa z soczewicą i kolendrą - zupa pomidorowa w stylu arabskim Kuchnia libańska zaliczana jest do kuchni typu śródziemnomorskiego. Obfituje w produkty pełnoziarniste, różnego rodzaju kasze Zobacz więcej
Miesiąc akcji III Festiwal Kuchni Arabskiej dobiegł niestety końca. Wielka szkoda, tyle jeszcze chciałoby się ugotować! Tymczasem zrobię małe podsumowanie wszystkich przepisów kuchni arabskiej jakie Zobacz więcej
Cześć, jeśli znudził się Wam zwykły rosół to wypróbujcie koniecznie jego libańską wersję, która jest dużo bardziej aromatyczna. Inspiracje do takiej wersji rosołu znalazłam w książce „Hummus, za’atar Zobacz więcej
Olenka
Olenka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sunday bake
{ Manakeesh - kuchnia arabska}

{ Manakeesh - kuchnia arabska} 137

O kuchni arabskiej słyszałam, ale że mąż zapatrzony w kuchnie perską więc arabska została odłożona na najdalszą półkę, aż do tego momentu. Razem z wierną grupa przygotowaliśmy arabskie manakeesh Zobacz więcej
Festiwal Kuchni Węgierskiej dobiegł końca. Przez dwa ostatnie tygodnie wspólnie poznawaliśmy „kuchnię serca Europy”. W akcji wzięło udział 14 blogerów, którzy przygotowali 28 najróżniejszych Zobacz więcej
Kuchnia węgierska nazywana jest „kuchnią serca Europy” - nie tylko z powodu położenia geograficznego tegoż państwa, ale również dlatego, że wywarła ona znaczy wpływ na kuchnie innych krajów, także Zobacz więcej
Składniki 1 kg mielonej wołowiny 1 duża bardzo drobno posiekana cebula (można zmielić w blenderze) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżka Zobacz więcej
Kulinaria w Trójmieście rosną w siłę. Średnio co miesiąc pojawia się nowy lokal wart uwagi, targi śniadaniowe trzymają poziom, a na instagramowych profilach blogerów kulinarnych można znaleźć Zobacz więcej