figurki do szopki

Szopka bożonarodzeniowa to najczęściej makieta przedstawiająca wnętrze stajenki betlejemskiej w noc narodzin Pana Jezusa. Szopka ma najczęściej postać właśnie stajenki jednak można też spotkać groty Zobacz więcej
najlepszych win, obok wytrawnych butelek produkuje się też tutaj czekoladki i inne słodkości w kształcie korków i w takich też opakowaniach je sprzedają pod nazwą “bouchons de Bordeaux”. na Zobacz więcej
wiewiórka Andzia wraz z innymi zwierzątkami i podstępnym przywódcą szopek, który za wszelką cenę próbuje się pozbyć wiewióra i w końcu mu się to udaje. Wyrzuca go do miasta, gdzie jest pełno ludzi, Zobacz więcej
Starsza córka chciała spróbować swoich sił w wykonaniu szopki z piernika (na konkurs szkolny). Musiałam jej trochę pomóc w zrobieniu ciasta a potem w przyklejeniu dachu bo jej się rozjeżdżał. Cały Zobacz więcej
jest usytuowany) i na Piazza Battisti, na małym placyku w historycznym centrum. Bogato udekorowane stragany oferują najwyższej klasy rzemiosło, świąteczne szopki i figurki . Nie brakuje ceramiki, Zobacz więcej
Nigdy wcześniej nie próbowałam samodzielnie wykonać Szopki Bożonarodzeniowej. Jako budulca użyłam głównie piernika i lukru z cukru pudru z białkiem. Jest czasochłonna, ale nietrudna i uważam, że każdy Zobacz więcej
Jednym z najbardziej charakterystycznych aspektów Bożego Narodzenia we Włoszech jest bez wątpienia szopka bożonarodzeniowa, którą jako pierwszy zaaranżował św. Franciszek w 1223 roku w Greccio. To Zobacz więcej
roku. K, M, B to inicjały mędrców (Kacper, Melchior, Baltazar), a także skrót od Christus mansionem benedictat (Niech Chrystus błogosławi ten dom). Poza obrzędami związanymi z kościołem, Zobacz więcej
udekorowanyMediolan, w którym byłam kilkanaście dni wcześniej. Cieszyłam się na ozdobione światełkami palmy, na sklepowe świąteczne dekoracje, na atmosferę zimowych Świąt w letniej aurze. Zobacz więcej
Polvorón i mantecado, ciastkaowinięte w jedwabny papier,to oprócz różnego rodzaju turonów i figurek marcepanowych jedno z najbardziej popularnych słodyczy spożywanych w Hiszpanii w Święta Bożego Zobacz więcej
godzin spędzonych w kuchni, zaś menu nie zmienia się od pokoleń. Ze względu na duże zróżnicowanie poszczególnych regionów Włoch, trudno jest wyróżnić jedną włoską tradycję świąteczną, tym niemniej Zobacz więcej
grzaniec, niestety tylko jeden rodzaj-czerwone wino, gęś i produkty z gęsi, pajdy chleba ze smalcem. Było sporo słodyczy, od cukierków począwszy na drożdżówkach i jagodziankach kończąc. Sokole oko Zobacz więcej
czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo, choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą Zobacz więcej