fil

Każdy kto chociaż raz odwiedził Bałkany próbował bądź słyszał o burku. Burek to rodzaj placka z ciasta filo (lub yufka) wypełnionego nadzieniem z mięsa mielonego, białego sera lub szpinakiem. Nazwa Zobacz więcej
Przepis na szpinak zapiekany w cieście filo, który proponuję Wam dzisiaj, został zainspirowany kuchnią grecką, a dokładnie spanakopitą. Jest to rodzaj greckiej tarty z ciasta filo z farszem z Zobacz więcej
Witajcie :-) Dziś przepis na szybki obiad, kolację jak kto woli. Salami, papryka, cukinia, suszony pomidor i mozzarella. To wszystko zawinięte w ciasto filo. To ciasto robiłam i próbowałam po raz Zobacz więcej
Kupując ciasto filo miałam zamiar zrobić z niego coś na pikantnie. Jednak jak zwykle stanęło na tym, że będę robić coś słodkiego ;) Tak więc upiekłam roladę z serem i rodzynkami. Smakuje jak sernik Zobacz więcej
Zastanawiasz się co zrobić na szybką ciepłą kolację ? A może przed chwilą zapowiedzieli się goście ? Zrób tartę ! Taką tartę raz...dwa...trzy ! Do przygotowania tarty potrzebne jest gotowe ciasto Zobacz więcej
Dziś kolejne ciastka z ciasta filo. Nadzienie daktylowe jest o tyle ciekawe, że nie trzeba dodawać do niego dodatkowo cukru - daktyle są na tyle słodkie, że wystarczą, by uzyskać całkiem smaczny Zobacz więcej
Mięsno-warzywny farsz zamknięty w chrupiącym cieście - taki obiad zasmakuje nawet najmłodszym. ;) Placekfilo- brukiew - mięso Składniki ciasto filo - ok. 7 dużych arkuszy mięso mielone 1,5 kg ok. 1 kg Zobacz więcej
Ciasto filo? Jest to pewien rodzaj ciasta z bardzo cieniutkimi (jak papier) arkuszami. Po upieczeniu natomiast jest ono bardzo chrupiące i zarumienione. Robi się z niego między innymi bardzo słodki Zobacz więcej
Łosoś ze szparagami w cieście filo Łosoś ze szparagami w cieście filo Łosoś ze szparagami w cieście filo, przełożony mozarellą, zalany sosem koperkowymi jajkami. Pychota! Mimo, że bezmięsne obiady nie Zobacz więcej
Zapraszam na chrupiące sakiewki z pysznym nadzieniem szpinakowym. Składniki: 300 g ciasta filo 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szkl oleju rzepakowego 125 g Zobacz więcej
Składniki ( 24szt.): 80-100g roztopionego masła 1 łyżka oleju np. rzepakowego 8 arkuszy ciasta filo 1 szklanka orzechów np. włoskich szklanki niesolonych pistacji ( dałam mix włoskich i laskowych) Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CooLinarNy
Ciasto filo

Ciasto filo 5510

Praca z ciastem filo nie jest tak trudna, ale na pewno wymaga troszkę więcej czasu i cierpliwości. Zanim się je odpakuję trzeba przygotować sobie miejsce pracy. Musicie więc mieć gotowy farsz, Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Filo i szpinak

Filo i szpinak 51

Danie, które uwielbiamy my i uwielbiają moje dzieciaki. Tak samo smaczne zaraz po przygotowaniu jak i po podgrzaniu, czyli kolejna propozycja na smakołyk do pracy czy do odgrzania przez nastolatki po Zobacz więcej
Filo (lub fyllo, z gr.φύλλο „liść”) – rodzaj bardzo cienkiego, niedrożdżowego ciasta warstwowego wykorzystywanego w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Choć kojarzone głównie z kuchnią Zobacz więcej
borgia
borgia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat od kuchni
Ciasto filo

Ciasto filo 3127

Ciasto filo, phylo, ciasto na pastillę vel jufka. To wszystko jedno i to samo, czyli fantastyczne delikatne choć chrupiące ciasto. Trochę podobne do strudlowego i w podobny sposób traktowane. Można Zobacz więcej
Szybki, banalnie prosty w przygotowaniu i co najważniejsze niesamowicie pyszny deser! Takie zapiekane wiśnie smakują świetnie zarówno na ciepło jak również gdy ostygną. Zwykle mam w zamrażalniku zapas Zobacz więcej
Jolanta kolanowska
Jolanta kolanowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mojacalabria
Mielone w ciescie filo

Mielone w ciescie filo 33

Mielone jak mielone,zeby je nieco uatrakcyjnic postanowilam je zawinac w ciasto filo i zapiec w piekarniku. Do zapiekania uzylam blaszki do muffinek te z wglebieniami,nie trzeba ich niczym smarowac Zobacz więcej
Ciasto filo to jedno z ciast, z którymi nie warto męczyć się w domu. Przygotowanie go w domowych warunkach jest bardzo trudne i pracochłonne. Jego gotowa, sklepowa wersja jest naprawdę bardzo dobra. Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
szarlotka z ciasta filo

szarlotka z ciasta filo 2880

Jabłka karmelizowane na maśle z dodatkiem cukru, wanilii i cynamonu, pieczone z dodatkiem ciasteczek amarettini, a wszystko to otulone w maślane, chrupkie ciasto filo. Ciasto doskonale smakuje na Zobacz więcej
Pomieszanie z poplątaniem – tak w skrócie można nazwać dzisiejszą propozycję na świąteczny deser. Moje ulubione wyspiarskie nadzienie świąteczne zostało zawinięte w greckie (czy szerzej Zobacz więcej