filet z karpia pieczony na papierze

Nie czuję się specjalistką od ryb. Może za wyjątkiem karpia na święta, śledzia w śmietanie i naleśników z tuńczykiem. Nie mniej się nie poddaję, i próbuję. Czasem z lepszym, czasem z gorszym skutkiem. Zobacz więcej
Składniki Ryba: filety z karpia, 2 sztuki cytryna, 1 sztuka sól, świeżo mielony czarny pieprz oliwa, 1 łyżka masło 1 łyżka Sos: masło, 1 łyżka czosnek, 1 ząbek migdały, 2 garści śmietana kremówka Zobacz więcej
Pyszny, delikatny. Idealny na kanapki lub jako samodzielne danie. Pycha!! :) Składniki: 4-5 filetów z dorsza 2-3 filety z karpia 1 duża cytryna sól pieprz oliwa z oliwek 3 jaja kurze + 4 jaja Zobacz więcej
Cześć =) Karp, to ryba, która w polskiej tradycji nierozerwalnie kojarzona jest z Wigilią i to właśnie wtedy większość z nas ją spożywa. Ja, jako miłośnik ryb, jem karpia bardzo często, średnio 2 razy Zobacz więcej
Jedzą rybę, jedzą rybę, makreli smak.. ups nie makreli, ale dorsza. Nic nie szkodzi, najważniejsze jest, aby jeść rybę, a najlepiej morską. I taka właśnie jest dorsz czy makrela, które to w swoim Zobacz więcej
Przygotowanie: Surowe filety rybne mielimy w maszynce. Moje uwagi na temat rodzaju ryby – dowolna, teraz zrobiłam z morszczuka, oryginalny przepis babci jest z karpia. Najlepiej żeby ryba była świeża, Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Karp smażony

Karp smażony 2025

0
Dokładnie umyte filety z karpia ze skórą (można kupić gotowe filety albo kupić całą rybę i ją wyfiletować) pokroić na porcje. Oprószyć solą i mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ( ja smażyłam na Zobacz więcej
Nigdy, przenigdy nie byłem miłośnikiem słodkowodnych ryb. Tak na prawdę z ryb pływających w rzekach, stawach, czy innych jeziorach toleruję tylko pstrąga. W domu zawsze mieli ze mną problem, bo nie Zobacz więcej
fartuch zakasałam rękawy i wzięłam się do roboty... Zaproszenie na warsztaty dostałam od marki Russell Hobbs, specjalizującej się w małym sprzęcie AGD. Oni byli odpowiedzialni za sprzęt, z którego Zobacz więcej
Kulebiak to świetny pomysł na połączenie tradycyjnych świątecznych smaków - karpia oraz kapusty z grzybami. Zapieczone w maślanym, chrupiącym cieście francuskim tworzą danie, które będzie królować na Zobacz więcej
i najdłuższa kolejka, jaką w ostatnim czasie widziałam. Po świeże ryby, oczywiście. Przedświąteczne poruszenie, ludzie dyskutujący w kolejce, rybacy na bieżąco wyławiający karpie... Ryby na naszym Zobacz więcej
W moje ręce trafił pyszny dziki łosoś od Tesoro del Mar. W związku z tym chciałam go również przygotować w sposób wyjątkowy. Łososia zapiekłam pod kruszonką z migdałów, bułki i pinioli. Bardzo szybko Zobacz więcej
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez karpia. Tego w słodkiej, cebulowej galarecie według przepisu mojej babci i tego smażonego, który kojarzy mi się z domem moich teściów, a którego tak naprawdę doceniłam Zobacz więcej
rozdziale dowiadujemy się o poszczególnych częściach ryby dostępnych w sprzedaży - jak powstaje rybny filet czy tuszka. Tu dowiemy się też jak dobrze przyprawiać ryby oraz trochę więcej o sposobach i Zobacz więcej
KasiaJ
KasiaJ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pełny talerz
Karp w migdałach

Karp w migdałach 720

1
Karp w migdałach Karp co roku króluje wigilijnym stole. Najczęściej smażony, w śmietanie, z migdałami lub w galarecie. Przyrządzany według sprawdzonych przepisów, tak samo od lat przez moją Mamę lub Zobacz więcej
Łosoś, zaraz po karpiu oczywiście, jest jedną z moich najbardziej ulubionych ryb. Podany niżej przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, więc polecam na obiad w tygodniu, gdy jesteśmy po pracy Zobacz więcej
Już tylko 1 dzień do wigilii. Jutro niemalże w każdym domu pojawi się ryba na wigilijnym stole, w większości będzie to karp, ale o tych co go nie lubią i wolą inne rodzaje ryb nie możemy zapomnieć, Zobacz więcej
Tymiankowo – pietruszkowy karp na topinamburowo – marchewkowym puree, w towarzystwie blanszowanego romanesco, żółtych i czerwonych marchewek pieczonych w miodzie oraz sosu borowikowego na palonym Zobacz więcej
sok z cytryny, alkohol oraz przyprawy. Po zagotowaniu można przecedzić przez sito. Jak podawać? Podawać serwujemyna ciepło z sosami, ale smaczna jest tez na zimno. Tagi: krewetkina Zobacz więcej