filety z karpia pieczone na papierze w piekarniku

Nie czuję się specjalistką od ryb. Może za wyjątkiem karpia na święta, śledzia w śmietanie i naleśników z tuńczykiem. Nie mniej się nie poddaję, i próbuję. Czasem z lepszym, czasem z gorszym skutkiem. Zobacz więcej
Składniki Ryba: filety z karpia, 2 sztuki cytryna, 1 sztuka sól, świeżo mielony czarny pieprz oliwa, 1 łyżka masło 1 łyżka Sos: masło, 1 łyżka czosnek, 1 ząbek migdały, 2 garści śmietana kremówka Zobacz więcej
Pyszny, delikatny. Idealny na kanapki lub jako samodzielne danie. Pycha!! :) Składniki: 4-5 filetów z dorsza 2-3 filety z karpia 1 duża cytryna sól pieprz oliwa z oliwek 3 jaja kurze + 4 jaja Zobacz więcej
Cześć =) Karp, to ryba, która w polskiej tradycji nierozerwalnie kojarzona jest z Wigilią i to właśnie wtedy większość z nas ją spożywa. Ja, jako miłośnik ryb, jem karpia bardzo często, średnio 2 razy Zobacz więcej
ktoś nie lubił karpia ;) Składniki: 1 kg filetu z dorsza 4 łyżki bułki tartej 100 ml białego wytrawnego wina 4 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 4 łyżki oliwy sól pieprz Dorsza podzielić na Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Karp smażony

Karp smażony 1828

0
Dokładnie umyte filety z karpia ze skórą (można kupić gotowe filety albo kupić całą rybę i ją wyfiletować) pokroić na porcje. Oprószyć solą i mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ( ja smażyłam na Zobacz więcej
z każdej strony rybę pędzlem, wkładamy do lodówki na 3h. Czatnej paprykowy: -papryka czerwona i zielona -dwie szczypty cynamonu -papryka słodka sypka -pieprz -cebula czerwona -sól -oliwa -kolendra Zobacz więcej
Kulebiak to świetny pomysł na połączenie tradycyjnych świątecznych smaków - karpia oraz kapusty z grzybami. Zapieczone w maślanym, chrupiącym cieście francuskim tworzą danie, które będzie królować na Zobacz więcej
i najdłuższa kolejka, jaką w ostatnim czasie widziałam. Po świeże ryby, oczywiście. Przedświąteczne poruszenie, ludzie dyskutujący w kolejce, rybacy na bieżąco wyławiający karpie... Ryby na naszym Zobacz więcej
). Dodajemy do nich natkę pietruszki oraz masło, całość rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy odrobinę soli. Filety myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą. Filet Zobacz więcej
w słupki o długości ok. 8 cm. Pora kroimy w grube krążki. Miód łączymy z dwiema łyżkami soku pomarańczowego i tak przygotowaną marynatą zalewamy warzywa. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do Zobacz więcej
KasiaJ
KasiaJ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pełny talerz
Karp w migdałach

Karp w migdałach 658

1
Karp w migdałach Karp co roku króluje wigilijnym stole. Najczęściej smażony, w śmietanie, z migdałami lub w galarecie. Przyrządzany według sprawdzonych przepisów, tak samo od lat przez moją Mamę lub Zobacz więcej
jest pyszna, a łosoś rozpływa się w ustach. Ja robiłam go w piekarniku, ale równie dobrze można go upiec na grillu.Podałam z parmezanowymi ziemniaczkami, a sam przepis znalazłam u genialnej Zobacz więcej
Już tylko 1 dzień do wigilii. Jutro niemalże w każdym domu pojawi się ryba na wigilijnym stole, w większości będzie to karp, ale o tych co go nie lubią i wolą inne rodzaje ryb nie możemy zapomnieć, Zobacz więcej
Tymiankowo – pietruszkowy karp na topinamburowo – marchewkowym puree, w towarzystwie blanszowanego romanesco, żółtych i czerwonych marchewek pieczonych w miodzie oraz sosu borowikowego na palonym Zobacz więcej
, polskiego karpia. Jeśli macie w święta gości, np. teściów, którzy twierdzą, że jedli już wszystko, to koniecznie przygotujcie taką rybną niespodziankę. Składniki: – filet z ryby słodkowodnej (łosoś, Zobacz więcej
ciasta, pierogi z kapustą, zupa grzybowa czy smażona ryba w grubej panierce mogą przysporzyć nam wielu problemów. Z tego powodu warto nieco pozmieniać nasze menu i zamiast karpia w panierce podać Zobacz więcej
Jest w moim menu kilka dań, które spożywa się u nas tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp pieczony z pieczarkami, tatar z łososia, pierogi z kapustą Zobacz więcej
pietruszki, masło (bo z masłem wszystko jest lepsze). Wystarczy wyobrazić sobie te smaki. Ryba, masło, zapach piernika...Już to brzmi dobrze. Jeszcze szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta imbiru Zobacz więcej
Poleciałem z nazwą Pęczakotto zobaczyłem na instagramie Daniela, który gotuje niesamowite cuda w chorzowskiej Mańana Bistro & Wine Bar. Na zdjęciach widzicie moje pierwsze podejście do pęczakotto Zobacz więcej