filo

Przepis na szpinak zapiekany w cieście filo, który proponuję Wam dzisiaj, został zainspirowany kuchnią grecką, a dokładnie spanakopitą. Jest to rodzaj greckiej tarty z ciasta filo z farszem z Zobacz więcej
Kupując ciasto filo miałam zamiar zrobić z niego coś na pikantnie. Jednak jak zwykle stanęło na tym, że będę robić coś słodkiego ;) Tak więc upiekłam roladę z serem i rodzynkami. Smakuje jak sernik Zobacz więcej
Mięsno-warzywny farsz zamknięty w chrupiącym cieście - taki obiad zasmakuje nawet najmłodszym. ;) Placekfilo- brukiew - mięso Składniki ciasto filo - ok. 7 dużych arkuszy mięso mielone 1,5 kg ok. 1 kg Zobacz więcej
Witajcie :-) Dziś przepis na szybki obiad, kolację jak kto woli. Salami, papryka, cukinia, suszony pomidor i mozzarella. To wszystko zawinięte w ciasto filo. To ciasto robiłam i próbowałam po raz Zobacz więcej
Dziś kolejne ciastka z ciasta filo. Nadzienie daktylowe jest o tyle ciekawe, że nie trzeba dodawać do niego dodatkowo cukru - daktyle są na tyle słodkie, że wystarczą, by uzyskać całkiem smaczny Zobacz więcej
Ciasto filo? Jest to pewien rodzaj ciasta z bardzo cieniutkimi (jak papier) arkuszami. Po upieczeniu natomiast jest ono bardzo chrupiące i zarumienione. Robi się z niego między innymi bardzo słodki Zobacz więcej
Łosoś ze szparagami w cieście filo Łosoś ze szparagami w cieście filo Łosoś ze szparagami w cieście filo, przełożony mozarellą, zalany sosem koperkowymi jajkami. Pychota! Mimo, że bezmięsne obiady nie Zobacz więcej
Zapraszam na chrupiące sakiewki z pysznym nadzieniem szpinakowym. Składniki: 300 g ciasta filo 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szkl oleju rzepakowego 125 g Zobacz więcej
Składniki ( 24szt.): 80-100g roztopionego masła 1 łyżka oleju np. rzepakowego 8 arkuszy ciasta filo 1 szklanka orzechów np. włoskich szklanki niesolonych pistacji ( dałam mix włoskich i laskowych) Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Filo i szpinak

Filo i szpinak 46

Danie, które uwielbiamy my i uwielbiają moje dzieciaki. Tak samo smaczne zaraz po przygotowaniu jak i po podgrzaniu, czyli kolejna propozycja na smakołyk do pracy czy do odgrzania przez nastolatki po Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CooLinarNy
Ciasto filo

Ciasto filo 5403

Praca z ciastem filo nie jest tak trudna, ale na pewno wymaga troszkę więcej czasu i cierpliwości. Zanim się je odpakuję trzeba przygotować sobie miejsce pracy. Musicie więc mieć gotowy farsz, Zobacz więcej
Szybki, banalnie prosty w przygotowaniu i co najważniejsze niesamowicie pyszny deser! Takie zapiekane wiśnie smakują świetnie zarówno na ciepło jak również gdy ostygną. Zwykle mam w zamrażalniku zapas Zobacz więcej
Filo (lub fyllo, z gr.φύλλο „liść”) – rodzaj bardzo cienkiego, niedrożdżowego ciasta warstwowego wykorzystywanego w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Choć kojarzone głównie z kuchnią Zobacz więcej
Jolanta kolanowska
Jolanta kolanowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mojacalabria
Mielone w ciescie filo

Mielone w ciescie filo 29

Mielone jak mielone,zeby je nieco uatrakcyjnic postanowilam je zawinac w ciasto filo i zapiec w piekarniku. Do zapiekania uzylam blaszki do muffinek te z wglebieniami,nie trzeba ich niczym smarowac Zobacz więcej
borgia
borgia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat od kuchni
Ciasto filo

Ciasto filo 3100

Ciasto filo, phylo, ciasto na pastillę vel jufka. To wszystko jedno i to samo, czyli fantastyczne delikatne choć chrupiące ciasto. Trochę podobne do strudlowego i w podobny sposób traktowane. Można Zobacz więcej
Ciasto filo to jedno z ciast, z którymi nie warto męczyć się w domu. Przygotowanie go w domowych warunkach jest bardzo trudne i pracochłonne. Jego gotowa, sklepowa wersja jest naprawdę bardzo dobra. Zobacz więcej
Pomieszanie z poplątaniem – tak w skrócie można nazwać dzisiejszą propozycję na świąteczny deser. Moje ulubione wyspiarskie nadzienie świąteczne zostało zawinięte w greckie (czy szerzej Zobacz więcej
Szukasz prostego dania, które wygląda i smakuje wykwintnie? Nic prostszego! Ciasto filo Pstrąg Szpinak Czosnek Masło Cytryna Sól Pieprz Szpinak podsmażamy na patelni na maśle razem z czosnkiem. Jeśli Zobacz więcej
Codzienność bywa trudna i męcząca. Czasem jesteśmy tak zmęczeni, że nie chce się nawet wyjść do knajpy. W takie dni lubię zaszyć się w kuchni i przygotować coś prostego, pysznego i efektownego na Zobacz więcej
Składniki dla 4 osób: • opakowanie ciasta filo • 250 g masła Farsz • 2 filety zkaczki • kilka łyżek mrożonej włoszczyzny • ząbek czosnku • 1 gałązka rozmarynu • natka pietruszki • świeży tymianek • Zobacz więcej