filo

Mięsno-warzywny farsz zamknięty w chrupiącym cieście - taki obiad zasmakuje nawet najmłodszym. ;) Placekfilo- brukiew - mięso Składniki ciasto filo - ok. 7 dużych arkuszy mięso mielone 1,5 kg ok. 1 kg Zobacz więcej
Ciasto filo? Jest to pewien rodzaj ciasta z bardzo cieniutkimi (jak papier) arkuszami. Po upieczeniu natomiast jest ono bardzo chrupiące i zarumienione. Robi się z niego między innymi bardzo słodki Zobacz więcej
Łosoś ze szparagami w cieście filo Łosoś ze szparagami w cieście filo Łosoś ze szparagami w cieście filo, przełożony mozarellą, zalany sosem koperkowymi jajkami. Pychota! Mimo, że bezmięsne obiady nie Zobacz więcej
Zapraszam na chrupiące sakiewki z pysznym nadzieniem szpinakowym. Składniki: 300 g ciasta filo 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szkl oleju rzepakowego 125 g Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Filo i szpinak

Filo i szpinak 19

Danie, które uwielbiamy my i uwielbiają moje dzieciaki. Tak samo smaczne zaraz po przygotowaniu jak i po podgrzaniu, czyli kolejna propozycja na smakołyk do pracy czy do odgrzania przez nastolatki po Zobacz więcej
Składniki ( 24szt.): 80-100g roztopionego masła 1 łyżka oleju np. rzepakowego 8 arkuszy ciasta filo 1 szklanka orzechów np. włoskich szklanki niesolonych pistacji ( dałam mix włoskich i laskowych) Zobacz więcej
Szybki, banalnie prosty w przygotowaniu i co najważniejsze niesamowicie pyszny deser! Takie zapiekane wiśnie smakują świetnie zarówno na ciepło jak również gdy ostygną. Zwykle mam w zamrażalniku zapas Zobacz więcej
Filo (lub fyllo, z gr.φύλλο „liść”) – rodzaj bardzo cienkiego, niedrożdżowego ciasta warstwowego wykorzystywanego w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Choć kojarzone głównie z kuchnią Zobacz więcej
Jolanta kolanowska
Jolanta kolanowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mojacalabria
Mielone w ciescie filo

Mielone w ciescie filo 13

Mielone jak mielone,zeby je nieco uatrakcyjnic postanowilam je zawinac w ciasto filo i zapiec w piekarniku. Do zapiekania uzylam blaszki do muffinek te z wglebieniami,nie trzeba ich niczym smarowac Zobacz więcej
Ciasto filo to jedno z ciast, z którymi nie warto męczyć się w domu. Przygotowanie go w domowych warunkach jest bardzo trudne i pracochłonne. Jego gotowa, sklepowa wersja jest naprawdę bardzo dobra. Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CooLinarNy
Ciasto filo

Ciasto filo 4944

Praca z ciastem filo nie jest tak trudna, ale na pewno wymaga troszkę więcej czasu i cierpliwości. Zanim się je odpakuję trzeba przygotować sobie miejsce pracy. Musicie więc mieć gotowy farsz, Zobacz więcej
Pomieszanie z poplątaniem – tak w skrócie można nazwać dzisiejszą propozycję na świąteczny deser. Moje ulubione wyspiarskie nadzienie świąteczne zostało zawinięte w greckie (czy szerzej Zobacz więcej
Codzienność bywa trudna i męcząca. Czasem jesteśmy tak zmęczeni, że nie chce się nawet wyjść do knajpy. W takie dni lubię zaszyć się w kuchni i przygotować coś prostego, pysznego i efektownego na Zobacz więcej
Szukasz prostego dania, które wygląda i smakuje wykwintnie? Nic prostszego! Ciasto filo Pstrąg Szpinak Czosnek Masło Cytryna Sól Pieprz Szpinak podsmażamy na patelni na maśle razem z czosnkiem. Jeśli Zobacz więcej
Składniki dla 4 osób: • opakowanie ciasta filo • 250 g masła Farsz • 2 filety zkaczki • kilka łyżek mrożonej włoszczyzny • ząbek czosnku • 1 gałązka rozmarynu • natka pietruszki • świeży tymianek • Zobacz więcej
borgia
borgia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat od kuchni
Ciasto filo

Ciasto filo 3049

Ciasto filo, phylo, ciasto na pastillę vel jufka. To wszystko jedno i to samo, czyli fantastyczne delikatne choć chrupiące ciasto. Trochę podobne do strudlowego i w podobny sposób traktowane. Można Zobacz więcej
Ciasto filo to jedno z moich ulubionych w kuchni, super chrupie po upieczeniu i daje fajne efekty wizualne. Tym razem nadziałam ciasto filo kaszanką a efekt zaskoczył nie tylko mnie. Polecam Zobacz więcej
chwastprast
chwastprast Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chwastprast
Jabłkowa strucla z ciasta filo

Jabłkowa strucla z ciasta filo 120

Gdy najdzie ochota na ciasto, a czasu i chęci mamy zbyt mało, warto raz na jakiś czas wykorzystać gotowce. Składniki: gotowe ciasto filo, 6 jabłek np. golden delcious, łyżeczka cynamonu, 2 łyżki Zobacz więcej
Witajcie, posty będą się pojawiały rzadziej, ale mam nadzieję utrzymać bloga. Jestem już w Polsce, powróciłam do pracy w marketingu, a niebawem dojdzie do tego kolejny rok studiów zaocznych. Czasem Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
szarlotka z ciasta filo

szarlotka z ciasta filo 2659

Jabłka karmelizowane na maśle z dodatkiem cukru, wanilii i cynamonu, pieczone z dodatkiem ciasteczek amarettini, a wszystko to otulone w maślane, chrupkie ciasto filo. Ciasto doskonale smakuje na Zobacz więcej