filo szpinak

Ostatnio moja kuchnia przeżywa prawdziwe oblężenie. Gotuję, piekę, zamrażam, miksuję … to wszystko wiąże się z kolejnymi projektami, które już niebawem ujrzą światło dzienne. Aby nie zwariować wracam Zobacz więcej
Filo to po grecku liść, bardzo cienkie ciasto i choć narodziło się w Turcji, to dziś jest specjalnością greków. Wykonanie ciasta filo wymaga ogromnej precyzji, dlatego większość osób decyduje się na Zobacz więcej
Dziś pochwalę się moim wytworem z ciasta filo a jest nim wersja szpinakowo twarogowa za sprawą firmy wiemcojem.pl, która dostarczyła mi produkty lokalne takie jak szpinak- z pierwszej ręki od rolnika, Zobacz więcej
500 g szpinaku mrożonego cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pół papryczki chili 100 g sera feta 3-4 płaty ciasta filo 1 łyżka masła tłuszcz do smażenia odrobina sezamu do posypania Szpinak rozmrozić, Zobacz więcej
Opakowanie ciasta filo, 800 gram świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki masła, gałka muszkatołowa, sól, parmezan tarty – 12 łyżeczek, oliwa Szpinak umyć, osuszyć. Na patelni rozpuścić masło, Zobacz więcej
Ciasto filo kusiło mnie od dawna. Znałam je tylko w słodkiej odsłonie, choć sama jeszcze nie zmierzyłam się z baklawą. Pomyślałam, że to takie oczywiste i że trzeba zacząć od czegoś innego. Na blogu Zobacz więcej
Składniki: 3 płaty ciasta filo 1 opakowanie szpinaku mrożonego 10 dkg. fety oliwa z oliwek sól pieprz Filo przykrywamy wilgotnym ręcznikem. Szpinak rozmrażamy na patelni, odparowujemy sałą wodę. Na Zobacz więcej
Kolejna odsłona wypieków z użyciem ciasta filo, niezwykle uniwersalnego i prostego w przygotowaniu. Jego cienkie warstwy smaruje się stopionym masłem/oliwą i układa jeden na drugim. Nadziewa wg. Zobacz więcej
Chrupiące pierożki z ciasta filo z farszem ze szpinaku i serka ricotta, podajemy polane glassą sojową. Składniki: 8 arkuszy ciasta filo 200 g szpinaku 1 ząbek czosnku 4 łyżki serka ricotta Zobacz więcej
Paczka szpinaku, kostka fety, opakowanie ciasta filo (które najczęściej znamy z baklavy, tu w wersji wytrawnej, przepyszne), oliwa i masło. Szpinak delikatnie blanszujemy na maśle z odrobiną Tajines Zobacz więcej
Kolejny pomysł na słoną przekąskę z wykorzystaniem ciasta filo. Składniki: 0,5 opakowania ciasta filo 400g szpinaku 250g łososia 1 jajko 2 ząbki czosnku sól oliwa sos: jogurt grecki+ posiekane zielone Zobacz więcej
Podejście numer dwa do ciasta filo. Smaczne, a co najważniejsze bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie na wegetariański obiad. Składniki: 10 arkuszy ciasta filo (w związku z tym, że są dość Zobacz więcej
Kupiłam sobie tytułowe ciasto filo i nie mogłam się za nie zabrać. Rozmyślałam jaki farsz wybrać, jest tyle możliwości. W końcu stanęło na tradycyjnym połączeniu szpinaku z białym serem, następne będą Zobacz więcej
Świeży szpinak to kolejne warzywo, za którym tęskniłam. Ostatnio kupiłam prawie dwa kilogrami i ugotowałam dwa dania z makaronem, a także upiekłam przepyszną zapiekankę na spodzie z ciasta filo. Zobacz więcej
1 opakowanie ciasta filo (6 arkuszy) 300g szpinaku baby 1 opakowanie serka ricotta sól pieprz czosnek olej rzepakowy Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte Zobacz więcej
Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję z kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka Zobacz więcej
« Chleb z ziarnami kopru ... Ciasto filo ze szpinakiem oraz fetą Kulinarny aforyzm: Miłość jest świętym winem, płynącym z serca bogów do serc człowieczych. Tylko tym smakuje wyśmienicie, których serca Zobacz więcej
Zakochałam się w tym przepisie :) Jest prościutki na maxa a efekt jest naprawdę zaskakujący - z powodzeniem można go podać jako danie główne. Najlepsze na ciepło, ale i na zimno jest wyborne. Na Zobacz więcej
Święta minęły, a teraz powoli zaczynamy szykować się do sylwestrowej nocyi karnawałowych szaleństw. Dzisiaj więcpodrzucam Wam pomysł na przekąskę, czyli szpinakowy farsz zawinięty w delikatne ciasto Zobacz więcej
Jak widzicie, zapiekanka nie zawsze musi być daniem po którym czujemy się ciężko i mamy wyrzuty sumienia ;). Wystarczyło zamienić ciasto francuskie na ciasto filo, nie dodawać żadnej śmietany, masła, Zobacz więcej