filo z twarogiem

makellba
makellba Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
apetycznie-klasycznie
SZARLOTKA Z CIASTA FILO

SZARLOTKA Z CIASTA FILO 158

Szarlotka to jesienne ciasto, które piekę, jak tylko pojawiają się antonówki i szare renety. Bardzo lubię szarlotkę na kruchym spodzie, z dużą ilością jabłek i kruszonką na wierzchu, ale tym razem to Zobacz więcej
Każdy kto chociaż raz odwiedził Bałkany próbował bądź słyszał o burku. Burek to rodzaj placka z ciasta filo (lub yufka) wypełnionego nadzieniem z mięsa mielonego, białego sera lub szpinakiem. Nazwa Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Pączki z twarogiem

Pączki z twarogiem 26

Przepis na szybkie w przygotowaniu, pulchne pączki z twarogiem z chrupiącą skórką i delikatnym miąższem z przyjemną kwaskowatością. Zobacz więcej
agattekhh
agattekhh Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Agatka gotuje i smakuje
Racuchy z twarogiem

Racuchy z twarogiem 576

Racuchy możemy podawać z syropem klonowym, konfiturą, bitą śmietaną i owocami bądź, tylko oprószone cukrem pudrem. W każdej wersji, czy to na bogato, czy ubogo są pyszne :-) Dobre na każdy posiłek, Zobacz więcej
Witajcie :-) Dziś przepis na szybki obiad, kolację jak kto woli. Salami, papryka, cukinia, suszony pomidor i mozzarella. To wszystko zawinięte w ciasto filo. To ciasto robiłam i próbowałam po raz Zobacz więcej
Kupując ciasto filo miałam zamiar zrobić z niego coś na pikantnie. Jednak jak zwykle stanęło na tym, że będę robić coś słodkiego ;) Tak więc upiekłam roladę z serem i rodzynkami. Smakuje jak sernik Zobacz więcej
Kuchennyviral
Kuchennyviral Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchennyviral.pl
Zupa piwna z twarogiem

Zupa piwna z twarogiem 44

Tym razem mam coś dla tych, którzy nie tylko lubią pić piwo, ale także przyrządzać z niego potrawy i to niekoniecznie wytrawne. Zupa piwna jest taką właśnie propozycją. Piwo to nie tylko trunek, po Zobacz więcej
Zastanawiasz się co zrobić na szybką ciepłą kolację ? A może przed chwilą zapowiedzieli się goście ? Zrób tartę ! Taką tartę raz...dwa...trzy ! Do przygotowania tarty potrzebne jest gotowe ciasto Zobacz więcej
Dziś kolejne ciastka z ciasta filo. Nadzienie daktylowe jest o tyle ciekawe, że nie trzeba dodawać do niego dodatkowo cukru - daktyle są na tyle słodkie, że wystarczą, by uzyskać całkiem smaczny Zobacz więcej
Patrycja (mikimama)
Patrycja (mikimama) Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czerwień i błękit
Bób z twarogiem

Bób z twarogiem 132

To moje danie z dzieciństwa. Tak właśnie w moim domu jedliśmy bób. Tak prawdopodobnie przyrządzała bób mama mojej mamy. Skusicie się na taki eksperyment? Składniki: 500 g bobu pół kostki twarogu 3 Zobacz więcej
Ciasto filo? Jest to pewien rodzaj ciasta z bardzo cieniutkimi (jak papier) arkuszami. Po upieczeniu natomiast jest ono bardzo chrupiące i zarumienione. Robi się z niego między innymi bardzo słodki Zobacz więcej
Łosoś ze szparagami w cieście filo Łosoś ze szparagami w cieście filo Łosoś ze szparagami w cieście filo, przełożony mozarellą, zalany sosem koperkowymi jajkami. Pychota! Mimo, że bezmięsne obiady nie Zobacz więcej
Zapraszam na chrupiące sakiewki z pysznym nadzieniem szpinakowym. Składniki: 300 g ciasta filo 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szkl oleju rzepakowego 125 g Zobacz więcej
katharos
katharos Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodkie zapomnienie
SŁODKIE RURKI Z CIASTA FILO

SŁODKIE RURKI Z CIASTA FILO 1087

Składniki ( 24szt.): 80-100g roztopionego masła 1 łyżka oleju np. rzepakowego 8 arkuszy ciasta filo 1 szklanka orzechów np. włoskich szklanki niesolonych pistacji ( dałam mix włoskich i laskowych) Zobacz więcej
Zapewne już nasi stali czytelnicy wiedzą, że na punkcie muffin, niektórzy z nas maja kota. Dawno były więc już śpieszymy nadrobić zaległości muffinowych. Dzisiaj z twarogiem, z wierzchu nie pozorne, Zobacz więcej
Składniki: matiasy 5 sztuk, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, cebula 1 mniejsza, szczypiorek 1 pęczek, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, twaróg 25 dag, śmietana gęsta 200 ml matiasy trzy Zobacz więcej
Ciasto filo nie jest zbyt popularne w naszej kuchni, a szkoda, bo to bardzo fajny, uniwersalny produkt. Możecie kupić je w delikatesach w formie mrożonej lub chłodzonej. Płaty ciasta należy posmarować Zobacz więcej
Pierożki samosa z ciasta filo : Nerdy Cookin' Nerdy cookin’ Nerdy walkin’ Nerdy thinkin’ Kuchnia Gdańska Wszystkie wpisy O mnie / współpraca Pierożki samosa z ciasta filo Nerdy, 12 marca 2017 Pierwszy Zobacz więcej
Mięciutkie i bardzo puszyste. Twaróg jest tylko delikatnie wyczuwalny w smaku, dzięki niemu pączusie są wilgotne w środku i delikatne. /przepis własny, składniki na ok. 28 sztuk/ - 2 szklanki Zobacz więcej
Filo (lub fyllo, z gr.φύλλο „liść”) – rodzaj bardzo cienkiego, niedrożdżowego ciasta warstwowego wykorzystywanego w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Choć kojarzone głównie z kuchnią Zobacz więcej