filozofiasmaku

ZOBACZ TAKŻE:

Pichceniomania
Pichceniomania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pichceniomania
FILOzofia brokułu z serem

FILOzofia brokułu z serem 19

Jeśli jedliście kiedyś baklawę albo burek to zapewne pamiętacie to rozkosznie chrupiące ciasto, które jest ich podstawą. To ciasto filo, które króluje w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i Zobacz więcej
Filozofia smaku – Teo Vafidis – książka na niedzielę Filozofia smaku – Teo Vafidis – książka na niedzielę. Filozofia smaku , to książka autorstwa Teo Vifidisa kucharza z zawodu, Greka z pochodzenia. Zobacz więcej
Książka "Filozofia smaku" ukazała się niedawno nakładem Wydawnictwa Edipresse Książki. Jest ona gratką, dla osób, które lubią kuchnię grecką, ale też dla tych, którzy chcieliby ją poznać i wypróbować. Zobacz więcej
Ostatnio do mojej biblioteczki trafiła kolejna ciekawa książka kulinarna „Filozofia smaku. Kulinarna podróż po Grecji”. Autora, Teo Vafidis, większość zapewne kojarzy z telewizji. Często gości w Zobacz więcej
Dzisiaj mam dla Was świetny przepis na polędwiczkę wieprzową z pieczarkami i papryką w aromatycznym miodowo-winnym sosie. Przepis pochodzi z książki "Filozofia smaku" Teo Vafidisa wydanej ostatnio Zobacz więcej
Kocham warsztaty kulinarne! Jedną z cudownych zalet bycia bloggerem kulinarnym są właśnie zaproszenia na tego typu eventy, które wnoszą bardzo dużo inspiracji do mojego kucharzenia, jak również często Zobacz więcej
Bycie kucharzem jest łatwiejsze niż bycie cukiernikiem. Tak słyszałam. Twierdzi się, że sztuka kulinarna nie wymaga zachowania idealnych proporcji. Z wypiekami jest inaczej. Tu dokładne stosowanie Zobacz więcej
vege-kika
vege-kika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Vege Kika
Domowy makaron to nie filozofia!

Domowy makaron to nie filozofia! 83

Zielone tagliatelle zabarwione szpinakiem Jego przygotowanie nie trwało długo, a ile frajdy sprawiło nam zajadanie domowego makaronu! Moim wstążkom można zarzucić, że nie mają idealnych kształtów, Zobacz więcej
"Ostatecznie pozostaną dwie istoty - Bóg i wino" (Filozofia Wina s. 13) Polski rynek wydawniczy nie należy do ubogich w publikacje poświęcone winiarstwu, winom, etykiecie związanej z winem czy Zobacz więcej
Coraz bardziej osacza nas świat syntetycznych smaków i zapachów, które mają maksymalnie uprzyjemnić nam jedzenie, i często sprawić, że będziemy chcieli jeść je częściej i w większych ilościach. Zobacz więcej
KuchAsia
KuchAsia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchAsia
Filozofia szparagów

Filozofia szparagów 77

Jako, że w ostatnim czasie "bliskie" są mi teksty filozoficzne staram się odnajdywać ich mądrość życiową w prozie dnia codziennego. Baruch de Spinoza stwierdził, że istnieje możliwość samowyzwolenia Zobacz więcej
Mój blog jest jeszcze malutki i początkujący, szczęśliwie nie wzbudziłam jeszcze szczególnych kontrowersji, ale - uprzedzając fakty;) - postanowiłam parę słów napisać o tym, o co mi chodzi w gotowaniu Zobacz więcej
Kuchnia chińska. Jedzenie w zgodzie z filozofią. Naród, który nie ma kultury, nie umie gotować - tak twierdzą ci, którzy sztuką kulinarną zajmują się przeszło od 8000 lat. I traktują ją z wielką Zobacz więcej
Poszukiwaczkami przyjemności dla naszych podniebień i miłośniczkami kulinarnych nowości. Tak można byłoby nas opisać, w telegraficznym skrócie. Veggy (Sonia): Pomysłodawczyni bloga. Swoją pasję do Zobacz więcej
Był piątek. Było wesoło. I były pysznościowe kotleciki rybne. Zainspirowała mnie Paulina z Trying to Cook and Bake. Właściwie ryba miała być, ale w formie pulpecików w sosie a były kotleciki:) A plan Zobacz więcej
7 sierpnia 2012, godzina 22.40 ( oczywiście w trakcie pisania tego zdania), wreszcie chłodna noc! Podmuchy wiatru lekko wzruszają firankę, powiewającą jak flaga na maszcie. Leżę w łóżku i napawam się Zobacz więcej
Istniejąca na stołecznym rynku gastronomicznym od ledwie kilku miesięcy restauracja Senses już cieszy się uznaniem smakoszy, jawiąc się jedną z najpoważniejszych kandydatek do kolejnych polskich Zobacz więcej
Zapraszam nahttp://beautyandblossom.pl/motywacja/moja-filozofia-zdrowego-stylu-zycia-i-zdrowego-odzywiania/ Zobacz więcej
Składniki: Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształ 3/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto makowe: 1 kostka margaryny 1 szklanka mąki Zobacz więcej
Wiecie już, że kocham maj. I bzy. I bezy. I karmel. I kawę. I długo by jeszcze wymieniać. I bardzo, ale to bardzo kocham rabarbar. Od kompotu, przez dżemy, po placki, tarty i crumble - nigdzie mi się Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: