fior di latte

Angie
Angie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomodoro e basilico
Affogato

Affogato 123

0
Coś szybkiego, prostego i idealnego na upalny dzień jak dzisiejszy. Ulubione lody ( u mnie o smaku Fior di latte) zalane świeżo zaparzonym, mocnym espresso....Niebo w gębie... SKŁADNIKI: lody Zobacz więcej
być delikatna i niezbyt zwarta, w smaku łagodnie mleczna. Oczywiście ważna jest też faktura i konsystencja. Mozzarella, która najczęściej jadamy, zrobiona jest z mleka krowiego. Tą nazywa się fior di Zobacz więcej
1. Domowe pesto i domowy makaron. Dla mnie bajka. Ale ja pesto mogę dodawać do wszystkiego. 2. Pan Kalmar. Całkiem łatwy do samodzielnego obrania. Pyszny, po prostu przysmażony na dobrej oliwie z Zobacz więcej
. Składniki: /4 porcje/ 250 g płatów lasagne 300 g mozzarelli /fior di latte/ 500 g sosu beszamelowego 5-6 karczochów sok z cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 szklanki bulionu 2 łyżki Zobacz więcej
swoje ublubione wykonanie i przepis na pulpety i sos, ja robie je tak. na pulpety: 0,5 kg mielonego miesa wolowego lub wolowo-wieprzowego 100 g chleba lub czerstwej bulki 2 - 3 lyzki drobno startego Zobacz więcej
,mozzarella (fior di latte lub provola), parmezan i bazylia;a cale danie jest niezwykle smaczne. Jak to czesto bywa w kuchni wloskiej, proste skladniki i niezwykly rezultat. Danie powinnismy zaczac od Zobacz więcej
i mile widziana. Italia w śniegu:widok z mojego okna Pizza PARIGINA ,bo takąwłaśniepizzę przestawiam -składa się z kilku warstw. Na spodzie znajduje się ciastodrożdżowe, potem sos pomidorowy, Zobacz więcej
, ze powszechnie sprzedawana mozzarella krowia, nazywa sie tak w zasadzie fior di latte. Fior di latte (w doslownym tlumaczeniu: kwiat mleka) i jego produkcja , we Wloszech pochodzi wlasnie z regionow Zobacz więcej
Krolik. Czy w polskich domach jest czesto podawanym daniem? Chyba nie. Czesc osob nie je krolika ze wzgledow emocjonalnych. Kojarzy sie im ze zwierzeciem domowym, tak jak kot czy pies. Inni nie maja Zobacz więcej
krewetki i homara, dodaliśmy świeże małże...W tym daniu można poczuć smak morza, intensywność jego owoców miesza się ze słodkim smakiem dojrzewających w smaku pomidorów... Tego smaku nie zapomnimy na Zobacz więcej
malenkie pulpeciki a sos pomidorowy gotuje sie osobno. Zamiast beszamelu do lazanii dodaje sie ricotte imozzarelle. Skladniki: porcja na 6 osob 250 g ricotty (krowiej lub owczej) 500 g mozzarelli Zobacz więcej
, cappuccino, lodów fior di latte... :) Wiecie co mam na myśli? Nie sposób przywieźć z wakacji włoskich plaż, ale tamtejsze kulinarne skarby z łatwością można odtworzyć we własnej kuchni :) Kocham Zobacz więcej
do czynienia z powszechnie rozumianym risotto. Jesli jestesci zainteresowani to zapraszam do dalszej lektury :-) skladniki na 3-4 osoby: forma o srednicy 26 cm 300 g ryzu 1 puszka groszku lub 250 g Zobacz więcej
To są właśnie czerwone piece, po włosku forni rossi – od nich pochodzi nazwa restauracji. Piece są opalane drewnem, w temperaturze powyżej 430 C pizza piecze się w nich przez 60-90 sekund. Prawdziwa Zobacz więcej
przepis na Parmeggiana di Melanzane. Danie jest wspaniałe w smaku, po prostu mnie urzekło, przygotowuje się je tak naprawdę bardzo szybko. Zapraszam :-) Potrzebujemy - 1,2 kg bakłażana (3 sztuki), Zobacz więcej
do toalety. Troche sie Wam musialam pozalic, bo ciagle jeszcze ciagnie mnie w biodrze, mimo serii zastrzykow jakie dostalam. Parmigiana di melanzane 1 - 1,5 kg baklazanow 3 - 4 jajka ok. 300 g sera Zobacz więcej
Współczesna wersja uproszczona pastiery - Simlified contemporary version - Versione simplificata Polish/English/Italian Składniki/Ingredients/Ingredienti: Ciasto kruche/ Shortcrust pastry/ Pasta Zobacz więcej
pizzę neapolitańską, tę zastrzeżoną przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny. Pizzę o tej nazwie można wyrabiać tylko według ściśle określonej receptury i tylko z oryginalnych składników. Do Zobacz więcej
próbowałam składników które można zastosować jako dodatki do pizzy lub stosowane są do innych dań: szynkę parmeńską, breasola, łososia marynowanego, boczek pancetta, salame picante, parmezan, Zobacz więcej