Przepis na fior di latte

Gnocchi nel pignatiello to tradycyjne neapoltanskie danie na raczej uroczysty, swiatecznyczy niedzielny obiad. Bardzo smaczne polaczenie klusek, mozzarelli i sosu pomidorowego, dodatkowo zapieczone w Zobacz więcej
Angie
Angie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomodoro e basilico
Affogato

Affogato 135

Coś szybkiego, prostego i idealnego na upalny dzień jak dzisiejszy. Ulubione lody ( u mnie o smaku Fior di latte) zalane świeżo zaparzonym, mocnym espresso....Niebo w gębie... SKŁADNIKI: lody Zobacz więcej
Angie
Angie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomidor i bazylia
Affogato

Affogato 22

Włoska klasyka dla wielbicieli mocnego espresso i lodów… Ulubione lody ( u mnie o smaku Fior di latte) zalane świeżo zaparzonym, mocnym espresso….Niebo w gębie… SKŁADNIKI: lody śmietankowe lub Zobacz więcej
Gnocchi alla sorrentina to klasyk gastronomiczny, ktory serwuja wszystkie restauracje w Sorrento. Bardzo lubiany w calej Kampanii i cieszacy sie slawa chyba nie tylko we Wloszech. W roznych wariacjach Zobacz więcej
W dzisiejszym wpisie podzielę się nowo zdobytą wiedzą na temat pizzy neapolitańskiej, którą udało mi się posiąść dzięki zaproszeniu do poznańskiej restauracji Fiorni Rossi, która mieści się w Zobacz więcej
Prawdziwa mozzarella z Kampanii robiona jest z mleka czarnych bawołów Arni. W Polsce kupujemy mozzarellę z mleka krowiego "FIOR DI LATTE". Ja użyliśmy wołowinę z udźca wołowego. Składniki 1 opakowanie Zobacz więcej
Parmigiana di melanzane, czyli zapiekanka z baklazanow znana jest w calych Wloszech, ale rodowod tego dania wywodzi sie z poludnia kraju. Wraz z emigrantami wloskimi dotarla i za ocean i na Zobacz więcej
Dzisiaj jest premiera książki„Takie życie tylko w Neapolu”Katherine Wilson. To kolejna pozycja, którą pochłonęłam i żałuję, że tak szybko to się stało. Opowiada o Amerykance, która przyjeżdża na staż Zobacz więcej
1. Domowe pesto i domowy makaron. Dla mnie bajka. Ale ja pesto mogę dodawać do wszystkiego. 2. Pan Kalmar. Całkiem łatwy do samodzielnego obrania. Pyszny, po prostu przysmażony na dobrej oliwie z Zobacz więcej
Składniki: około 1 kg dyni 1 -2 ząbki czosnku Mleko pełne 30ml 20ml pełnej śmietaną masło-około 1/3 kostki gałka muszkatołowa sól i pieprz Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 150 -160 C Dynię umyć obrać, Zobacz więcej
Mozzarellę kojarzymy zwykle z kuchnią słonecznej Italii. I słusznie. Jednak ja najlepszą w swoim życiu jadłam w Szwajcarii, choć nie pamiętam, gdzie była wyprodukowana. Zwyczajnie zamówiłam caprese w Zobacz więcej
chantel
chantel Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przy kubku kawy
Relacja z wizyty w Forni Rossi

Relacja z wizyty w Forni Rossi 36

W zeszłym tygodniu zostałam zaproszona wraz z innymi wielkopolskimi blogerami do pizzerii Forni Rossi . Restauracja znajduje się w Galerii Malta w Poznaniu. Właściciele aspirują do bycia restauracją z Zobacz więcej
Nie wiem jak Wam, ale pulpety zawsze kojarzyly mi sie ze szpitalnym jedzeniem. Jalowe. Ugotowane wjarzynowej zupiealbo z jakims niewyraznym sosem. W rodzinnym domu ich raczej nie jadalismy. Odkad Zobacz więcej
Krolik. Czy w polskich domach jest czesto podawanym daniem? Chyba nie. Czesc osob nie je krolika ze wzgledow emocjonalnych. Kojarzy sie im ze zwierzeciem domowym, tak jak kot czy pies. Inni nie maja Zobacz więcej
Are you searching for a good ice cream place in Barcelona? Visit Gocce di Latte (Pla de Palau, 4 / Espaseria 14). They have really amazing ice cream flavors. My favorites are ‘peer with cardamom’ and Zobacz więcej
Współczesna wersja uproszczona pastiery - Simlified contemporary version - Versione simplificata Polish/English/Italian Składniki/Ingredients/Ingredienti: Ciasto kruche/ Shortcrust pastry/ Pasta Zobacz więcej
To są właśnie czerwone piece, po włosku forni rossi – od nich pochodzi nazwa restauracji. Piece są opalane drewnem, w temperaturze powyżej 430 C pizza piecze się w nich przez 60-90 sekund. Prawdziwa Zobacz więcej
Wszyscy wiedzą, że pizza wywodzi się z Włoch. Jeśli zaś chcecie wiedzieć, gdzie dokładnie powstała, to miejscem jej narodzin był Neapol. Oczywiście, w wielu krajach jadano różnego rodzaju placki i Zobacz więcej
Polski: Wykonanie: Mieszamy mleko w proszku z odrobiną wody mineralnej lub mleka, miodem płynnym i wódką (dla dzieci bez wódki). Można dodać odrobinę miękkiego masła. Uzyskana masą przekładamy wafle Zobacz więcej
Sardynia od kuchni. Naszej kuchni :) O typowej kuchni sardyńskiej pisałam trochę w postach zeszłorocznych. Wspomnienia kulinarne z poprzednich wakacji znajdziecie tutaj, a także wiele postów z Zobacz więcej