fior di latte

Angie
Angie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomodoro e basilico
Affogato

Affogato 129

0
{{headerMessage}}
Coś szybkiego, prostego i idealnego na upalny dzień jak dzisiejszy. Ulubione lody ( u mnie o smaku Fior di latte) zalane świeżo zaparzonym, mocnym espresso....Niebo w gębie... SKŁADNIKI: lody Zobacz więcej
{{headerMessage}}
być delikatna i niezbyt zwarta, w smaku łagodnie mleczna. Oczywiście ważna jest też faktura i konsystencja. Mozzarella, która najczęściej jadamy, zrobiona jest z mleka krowiego. Tą nazywa się fior di Zobacz więcej
{{headerMessage}}
niezwykle piękne i wygląda tak: 4. A w Portofino jedzenie jest do niczego, za to uliczki piękne ; ) 5. Pizza- Pizzeria Delfino- Santa Margerita. Najcieńsze ciasto, najlepsze składniki. Pokochałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Składniki: /4 porcje/ 250 g płatów lasagne 300 g mozzarelli /fior di latte/ 500 g sosu beszamelowego 5-6 karczochów sok z cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 szklanki bulionu 2 łyżki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
swoje ublubione wykonanie i przepis na pulpety i sos, ja robie je tak. na pulpety: 0,5 kg mielonego miesa wolowego lub wolowo-wieprzowego 100 g chleba lub czerstwej bulki 2 - 3 lyzki drobno startego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gnocchi alla sorrentina to klasyk gastronomiczny, ktory serwuja wszystkie restauracje w Sorrento. Bardzo lubiany w calej Kampanii i cieszacy sie slawa chyba nie tylko we Wloszech. W roznych wariacjach Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i mile widziana. Italia w śniegu:widok z mojego okna Pizza PARIGINA ,bo takąwłaśniepizzę przestawiam -składa się z kilku warstw. Na spodzie znajduje się ciastodrożdżowe, potem sos pomidorowy, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, ze powszechnie sprzedawana mozzarella krowia, nazywa sie tak w zasadzie fior di latte. Fior di latte (w doslownym tlumaczeniu: kwiat mleka) i jego produkcja , we Wloszech pochodzi wlasnie z regionow Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przepisy z krolikiem: duszony w bialym winie, duszony w papryce ipieczona rolade zkarczochami i serem. W dzisiejszym poscie chcialam pokazac delikatna w smaku rolade - wyfiletowany krolik z nadzieniem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sardynia od kuchni. Naszej kuchni :) O typowej kuchni sardyńskiej pisałam trochę w postach zeszłorocznych. Wspomnienia kulinarne z poprzednich wakacji znajdziecie tutaj, a także wiele postów z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jadana w ostatni dzien karnawalu - wtorek. Oczywiscie przygotowuje sie ja takze na inne niedzielne czy swiateczne obiady. Glowne roznice pomiedzy lazania neapolitanska a ta z Bolonii? W Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, cappuccino, lodów fior di latte... :) Wiecie co mam na myśli? Nie sposób przywieźć z wakacji włoskich plaż, ale tamtejsze kulinarne skarby z łatwością można odtworzyć we własnej kuchni :) Kocham Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do czynienia z powszechnie rozumianym risotto. Jesli jestesci zainteresowani to zapraszam do dalszej lektury :-) skladniki na 3-4 osoby: forma o srednicy 26 cm 300 g ryzu 1 puszka groszku lub 250 g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ich spróbować komponując sobie pizzę na bazie klasycznej Margherity. O jakości produktów powiedziała Pani Ewelina : „W Forni Rossimożna zjeśćmozzarellę di bufala, rukolę sprowadzaną wprost z Włoch, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jeszcze smaków nie odkrytych. Wybierzecie się ze mną na małą podróż w piękne zakątki słonecznego Neapolu. Książkę Katherine Wilson "Takie życie tylko w Neapolu" przeczytałam jednym tchem i dziękuje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do toalety. Troche sie Wam musialam pozalic, bo ciagle jeszcze ciagnie mnie w biodrze, mimo serii zastrzykow jakie dostalam. Parmigiana di melanzane 1 - 1,5 kg baklazanow 3 - 4 jajka ok. 300 g sera Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Współczesna wersja uproszczona pastiery - Simlified contemporary version - Versione simplificata Polish/English/Italian Składniki/Ingredients/Ingredienti: Ciasto kruche/ Shortcrust pastry/ Pasta Zobacz więcej
{{headerMessage}}
odnajdziemy prawdziwy smak Neapolu. Co jeszcze różni pizzę neapolitańską od tej z naszych pizzerii? M.in. to, że nie ma pizzy neapolitańskiej fungi, rzeźnickiej, farmerskiej czy kebab. Mamy do wyboru Zobacz więcej
{{headerMessage}}
próbowałam składników które można zastosować jako dodatki do pizzy lub stosowane są do innych dań: szynkę parmeńską, breasola, łososia marynowanego, boczek pancetta, salame picante, parmezan, Zobacz więcej