flaczki cielęce

Delikatne w smaku ,pikantne flaczki cielęce. Składniki 1 kg flaczków cielęcych (krojonych) 4 marchewki średniej wielkości 2 pietruszki średniej wielkości 2 cebule seler średniej wielkości 4 łyżki Zobacz więcej
ich gotowanie. To były flaczki cielęce czyli krezki.Nie mają one smaku i zapaszku flaków wołowych. Zrobiłam je troszkę inaczej aby wydobyć z nich smak. Flaczki cielęce - krezki 2 kg flaczków Zobacz więcej
Flaczki to dla niektórych bardzo kontrowersyjne danie i omijają je z daleka. Jest to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: Zobacz więcej
Dzisiaj danie przygotowywane przez moja mamę, bo wstyd się przyznać ale flaków jeszcze nigdy sama nie robiłam... smakują mi takie jakie przygotowuje moja mama i nie wchodzę jej w paradę :) Dzisiaj Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Flaczki ze skrzydełek kaczki

Flaczki ze skrzydełek kaczki 388

0
Dla odmiany czasami gotuję skrzydełka kacze i przyrządzam je jak flaczki. Taka namiastka flaczków cielęcych. Podaje najprostszą wersję. Flaczki ze skrzydełek kaczki 1 kg skrzydełek kaczych 1,5 l wody Zobacz więcej
flaczki sojowe.... Kolejna szybka i bezzakupowa - powiedziała bym - zupka. Flaczki z kotletów sojowych. Bardzo smaczne, delikatne i lekkie. Alternatywa dla tych, którzy prawdziwych flaczków nie lubią Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Flaczki w rosole z kaczki.

Flaczki w rosole z kaczki. 248

0
Dziś znowu o zupie. Gdy nie mam zbyt wiele czasu gotuję zupę. No ogół jest to zupa treściwa z dodatkiem białka roślinnego lub mięska. Bardzo lubimy też flaczki, szczególnie cielęce. Są bardzo Zobacz więcej
Flaczki są uważane za regionalny przysmak w wielu krajach. Najlepsze są oczywiiście w Polsce, podawane w postaci gęstęj zupy z majerankiem.Czesi podają je z kminkiem, Węgrzy z papryką, a Włosi duszą Zobacz więcej
Zastanawiałam się czy dodać jeden wpis czy też każdą zupę, jaką przygotowywaliśmy na warsztatach, przedstawić Wam osobno i doszłam do wniosku, że ta druga opcja będzie bardziej czytelna. A więc Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Ozorki w galarecie

Ozorki w galarecie 227

0
Długo zastanawiałam się czy zamieszczać ten wpis. Ozorki to bardzo kontrowersyjne i nietypowe danie. Wątróbki, żołądki, kaszanka, salceson - tak, ale ozorki...Już nazwa nie zachęca do sięgnięcia po Zobacz więcej
. Liście pora, czosnek, cebulę, liście laurowe, porcje rosołowe oraz imbir wyrzucamy. Do rosołu dodajemy odsączone flaki i gotujemy przez godzinę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy drobno Zobacz więcej
i pesto z rukoli, z chrupiącymi paluchami 2-Orientalna zupa curry z kurczakiem,mlekiem kokosowym i wiosennymi sajgonkami 3-Krem z młodej kapusty z dużą ilością kminku i koperku oraz kiełbaskami Zobacz więcej
pracowaliśmy po 2-3 osoby przy stanowisku, a i tak tempo bylo na tyle zawrotne, ze brakowało rąk do pracy :) Na początku Marcin opowiedział nam o gotowaniu wywarów i rosołów, zarówno rybnych, jak i Zobacz więcej
Nie ja pierwsza z warsztatowiczek, które brały udział w drugiej edycji warsztatów Polskiej Akademii Kulinarnej, napiszę, że nie przepadam za flaczkami. Nigdy wcześniej sama ich nie przygotowałam, ani Zobacz więcej
Nie wiem kto wymyślił tak straszną nazwę dla tej potrawy. Odstrasza zanim człowiek spróbuje, zwłaszcza tych z bujnąwyobraźnią;) Bardzo długo nie lubiłam ich, czasami może zjadłam parę łyżek samego Zobacz więcej
boczniaków, a nie z samodzielnie zabranych leśnych darów, gdyż u nas, na razie w lesie susza. Jeśli chodzi o tradycyjne polskie flaki, to ja, a i owszem, ale tylko wodę, gdyż same flaki trudno mi Zobacz więcej
odpowiednio wcześniej go nastawić i po kłopocie. Co do gotowania samych flaków, tak, przy obgotowywaniu trochę „aromatu” będzie się unosić w kuchni, ale moim zdaniem, sprawa jest tego warta. Gdy Zobacz więcej
kluseczkami i liśćmi roszponki, - rosołu królewskiego z omletem, - flaczków cielęcych z krewetkami, - kremu z młodej kapusty z kiełbaskami twarogowymi, - zupy z curry z kurczakiem i bananami na Zobacz więcej
robiliśmy: 1. Flaczki cielęce z krewetkami Nigdy nie próbowałam flaków i nigdy nie miałam nawet takiego zamiaru. Ale skoro już przyszło mi je przyrządzać, skusiłam się. Moje przeczucie się sprawdziło Zobacz więcej
crustanddust
crustanddust Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Crust and Dust
O podrobach

O podrobach 350

0
był to krowi żołądek, który mnie zawsze fascynował. Dlaczego? Był cały pofalowany, miał charakterystyczne falbanki i kieszonki, a do tego ten niecodzienny kremowo-szary kolor... Lubiłam go dotykać i Zobacz więcej