Przepis na flądra

Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Flądra smażona

Flądra smażona 4353

Na flądrę najlepszy jest najprostszy sposób. Czyli po prostu usmażyć bez zbędnych dodatków a ryba obroni się sama. flądra, sól, mąka, olej do smażenia Flądrę wypatroszyć, umyć, można odciąć głowę. Ja Zobacz więcej
Składniki: 8 szt flądra świeża, marynata, 2 łyżeczki pieprz czarny grubomielony, 3 łyżki oliwa lub olej, 1 szt cytryna, 2 łyżeczki jarzynka, 1 łyżka papryka słodka, 2 szt cebula mam stały dostęp do Zobacz więcej
precelia
precelia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wyspasmaku.blog.pl
Flądra smażona

Flądra smażona 3474

Kto jest teraz nad morzem może się delektować smakiem świeżej pysznej flądry. Ta ryba zawsze przywołuje we mnie wspaniałe wspomnienia z dni spędzonych nad Bałtykiem :) Składniki: Flądra patroszona Zobacz więcej
tristessa
tristessa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne misz masz
Smażona flądra

Smażona flądra 2603

To raczej propozycja obiadowa niż przepis. Kilka kroków, kilka minut i już. Uważam że najprostsze zestawienia są najsmaczniejsze. Kupiłam świeże flądry, prosto z łowiska. Nie warto kombinować i Zobacz więcej
Agnieszka
Agnieszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jem Krem
Flądra zapiekana w warzywach

Flądra zapiekana w warzywach 1957

Produkty na 4 osoby: - 8 świeżych filetów z flądry ( po 2 filety na osobę) - 2 średnie cukinie - por - 2 czerwone papryki - 2 zółte papryki - oliwa z oliwek - 8 ząbków czosnku - 2 łyżki soku z cytryny Zobacz więcej
misia104
misia104 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarnyswiatdomi
Smażona flądra

Smażona flądra 4078

Składniki: świeża flądra sól mąka olej do smażenia Ryby dokładnie myjemy, następnie filetujemy i ponownie myjemy. Oczyszczoną rybę dokładnie solimy, od środka, z wierzchu i spodu. Obtaczamy z każdej Zobacz więcej
mimiwiki
mimiwiki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Kuchenne Rewelacje
Flądra smażona

Flądra smażona 1018

Ostatnio udało nam się zakupić świeże bałtyckie ryby, które jechały do nas przez całą Polskę prosto z kutra :) Oczywiście, wśród zakupionych okazów nie mogło zabraknąć flądry. Zrobiliśmy ją w Zobacz więcej
mammadeli
mammadeli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mammadeli
Flądra smażona

Flądra smażona 3652

Już za kilka dni będę zajadać smażoną flądrę z papierowej tacki, słuchając szumu morskich fal. Domowe smażenie flądry traktuję więc jako przygotowanie do wakacji. Flądra jest pyszna, ale ma w sobie Zobacz więcej
nietylkopasta
nietylkopasta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
nietylkopasta.pl
Smażona flądra

Smażona flądra 2254

Nie musicie jechać nad morze aby zjeść przepyszną flądrę. Tak wiem, z widokiem na wodę smakuje na pewno inaczej, ale nie zawsze macie możliwość ani okazję wyjazdu. Dziś pokażę Wam jak pyszną flądrę Zobacz więcej
aannggeellaa89
aannggeellaa89 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mydishesandsweets
Smażona flądra

Smażona flądra 2437

Składniki: świeża flądra 3 ząbki czosnku garść natki pietruszki sól, pieprz czarny sok z limonki + starta skórka mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia Wykonanie: Rybę płuczemy, osuszamy i Zobacz więcej
Czyli flądra z patelni, z cytrynowej, pikantnej marynatyz odrobiną boczku. Zawsze kiedy przechodziłam obok stoiska ze świeżymi rybkami intrygowało mnie to dziwne stworzenie...jak to się je, z czym to Zobacz więcej
Olcia
Olcia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
w mojej pachnącej kuchni
Flądra z piekarnika

Flądra z piekarnika 3581

Flądra z piekarnika z warzywami na parze szybki obiadek w dietetycznej wersji Składniki flądra świeża przecier pomidorowy(lub koncentrat) łyżka oliwy sok z połowy cytryny pieprz świeżo mielony sól Zobacz więcej
limonka
limonka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MorskieCytrusy
Nie taka znowu flądra..

Nie taka znowu flądra.. 429

Aż by się chciało napisać laurkę na cześć ryb. Że takie zdrowe, takie niskokaloryczne, potrzebne. Podobno nie jemy ich dużo. Podobno nie są trudne w zastosowaniu. Podobno kupujemy zazwyczaj to, co już Zobacz więcej
Składniki: 1,20 kg flądra świeża, 2 łyżki jarzynka, 1 łyżka pieprz mielony, 1/2 torebki tymianek, 1 sztuka sok z cytryny ze świeżej flądry odciąć głowę i ogonki, usunąć wnętrzności - dobrze opłukać Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Smażona flądra

Smażona flądra 2029

W większości katolickich domów w Środę Popielcową obowiązuje ścisły post, zarówno ilościowy jak i jakościowy. W ten dzień nie można spożywać pokarmów mięsnych, dozwolone są jedynie trzy posiłki, w tym Zobacz więcej
Składniki: flądra ok. 1 kg sok z 1 cytryny sól, pieprz mąka do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Sprawioną flądrę skropić sokiem z cytryny i odstawić na co najmniej 10 minut. Następnie Zobacz więcej
karorad
karorad Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Japońska Kuchnia Karoliny
Gotowana flądra

Gotowana flądra 789

カレイの煮付け Przepis na flądrę już raz pojawił się na moim blogu. Był to przepis z regionu Kanto (wschodnia część wyspy Honshu) i charakteryzował go silny, wyrazisty smak. Przepis, który prezentuję Zobacz więcej
PrzepisyJoli
PrzepisyJoli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Joli
FLĄDRA

FLĄDRA 723

FLĄDRA: 1 ryba (flądra) Mąka sól Olej do smażenia Wykonanie: Rybę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, posoliłam i obtoczyłam w mące. Następnie na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam rybę z obu Zobacz więcej
Składniki: 2 tuszki flądry cytryna pokrojona w plastry 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanego świeżego koperku sól pieprz cytrynowy Przygotowanie: Rybę dokładnie umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Flądra

Flądra 9172

Cześć =) Dziś, z racji piątku, kolejny przepis na smaczną rybę. Tym razem będzie to flądra. Flądra jest jedną z moich ulubionych ryb. Najlepsza jest oczywiście świeża, smażona lub grillowana - na Zobacz więcej

Flądra jest bardzo popularną, choć niedocenianą przez całkiem szerokie grono rybą – a to wielka szkoda. Mięso fladry jest niskokaloryczne, bogate w witaminy D3,E i A oraz kwasy omega.

Ryba charakteryzuje się delikatnym, maślanym smakiem, który wymaga odpowiedniego podkreślenia. Warto zatem, przygotowując się do przyrządzania obiadu z flądrą w roli głównej, poszukać odpowiednich inspiracji, aby w finalnym efekcie uzyskać danie o bardzo subtelnym, wyrafinowanym smaku. Zamiast ot tak, po prostu ją usmażyć, można pokusić się o odrobinę kreatywności i zapiec ją w piekarniku. Nie wystarczy polać jej olejem –ze względu na nietuzinkowy smak flądra wymaga odpowiedniej oprawy. Znakomicie odnajdzie się w towarzystwie pokrojonych w plastry pomidorów i cytryn, ozdobiona gałązkami tymianku oraz posypana świeżo zmielonym pieprzem i solą. Tak przygotowaną flądrę należy umieścić w piekarniku, zapiec, a następnie jeść powoli, delektując się maślanym smakiem, przenikającym się z aromatem sosu powstałego z połączenia tymianku, pomidorów oraz cytryny. Burza kubków smakowych jest zatem gwarantowana.