Zachwycałam się już dorszem, a teraz przyszedł czas na kolejną morską rybę - flądrę. Każdy, kto choć raz spędzał wakacje nad naszym morzem, to musiał się na nią natknąć, w którejś z licznych smażalni.
Zobacz więcej
Smażona flądra kojarzy mi się z latem, wakacjami i polskim morzem. Ale nic prostszego aby choć przez chwilę w trakcie zimy przenieść się w przyszłość. Potrzebujemy tylko pysznej rybki :) Są dwie
Zobacz więcej
Na flądrę najlepszy jest najprostszy sposób. Czyli po prostu usmażyć bez zbędnych dodatków a ryba obroni się sama. flądra, sól, mąka, olej do smażenia Flądrę wypatroszyć, umyć, można odciąć głowę. Ja
Zobacz więcej
Smażona flądra i ziołowo - paprykowe ziemniaczki Flądra to dla mnie wspomnienie kończącego się lata. Dostałam ją prosto znad morza i postanowiłam zrobić ją w sposób tradycyjny. Taki, który
Zobacz więcej
Flądraryba morska, zamieszkująca muliste i piaszczyste, miękkie dna. Występuje w całym Bałtyku. Ciało ma bocznie spłaszczone, należy do rzędu ryb płastugokształtnych. W dawnej Polsce ryby morskie w
Zobacz więcej
Dzisiaj proponuję krótkie wspomnienie morza, mianowicie flądrę z pieczonymi młodymiziemniaczkami ze świeżym rozmarynem. czego potrzebujemy: 2 flądry ziemniaki młode świeży rozmaryn sól morska oliwa z
Zobacz więcej
Kto jest teraz nad morzem może się delektować smakiem świeżej pysznej flądry. Ta ryba zawsze przywołuje we mnie wspaniałe wspomnienia z dni spędzonych nad Bałtykiem :) Składniki: Flądra patroszona
Zobacz więcej
Flądra "aux fines herbes" brzmi wytwornie. Za tą obcobrzmiącą nazwą kryje się jednak kolejny prosty przepis na szybki obiad. Rybę pieczemy w piekarniku, więc obiad robi się sam! Przepis pochodzi z
Zobacz więcej
Produkty na 4 osoby: - 8 świeżych filetów z flądry ( po 2 filety na osobę) - 2 średnie cukinie - por - 2 czerwone papryki - 2 zółte papryki - oliwa z oliwek - 8 ząbków czosnku - 2 łyżki soku z cytryny
Zobacz więcej
A to propozycja na prostą, soczystą i smaczną flądrę. W Wigilię taką flądrę z powodzeniem możemy podać na ciepło. Ale oczywiście jest to propozycja nawet na co dzień. Ryb nigdy dość. 6 tuszek flądry
Zobacz więcej
Kolejna propozycja podania ryby. Chyba nigdy mi się nie znudzą ryby. Tym razem pieczona :) razem z warzywami :) Po prostu samo zdrowie. Jędrne i soczyste warzywa idealnie komponują się z rybą.
Zobacz więcej
Ostatnio udało nam się zakupić świeże bałtyckie ryby, które jechały do nas przez całą Polskę prosto z kutra :) Oczywiście, wśród zakupionych okazów nie mogło zabraknąć flądry. Zrobiliśmy ją w
Zobacz więcej
Już za kilka dni będę zajadać smażoną flądrę z papierowej tacki, słuchając szumu morskich fal. Domowe smażenie flądry traktuję więc jako przygotowanie do wakacji. Flądra jest pyszna, ale ma w sobie
Zobacz więcej
Nie musicie jechać nad morze aby zjeść przepyszną flądrę. Tak wiem, z widokiem na wodę smakuje na pewno inaczej, ale nie zawsze macie możliwość ani okazję wyjazdu. Dziś pokażę Wam jak pyszną flądrę
Zobacz więcej
Roladki z flądry zawinięte z szynką parmeńską, nadziewane żurawiną, pietruszką, orzechami laskowymi i orzechami włoskimi. Polane sosem ze śmietany, wina i pietruszki. Zawinięte w papier i pieczone w
Zobacz więcej
Cześć =) Dziś, z racji piątku, kolejny przepis na smaczną rybę. Tym razem będzie to flądra. Flądra jest jedną z moich ulubionych ryb. Najlepsza jest oczywiście świeża, smażona lub grillowana - na
Zobacz więcej
Smażona flądra z czosnkową nutą Flądra jest, moim zdaniem, mocno niedocenianym gatunkiem ryby, może dla tego ze często nie najlepiej kojarzy się z przypadkowymi smażalniami. Jednak jeżeli mamy
Zobacz więcej
カレイの煮付け Przepis na flądrę już raz pojawił się na moim blogu. Był to przepis z regionu Kanto (wschodnia część wyspy Honshu) i charakteryzował go silny, wyrazisty smak. Przepis, który prezentuję
Zobacz więcej
zupa z flądry z kwaśną śmietaną Dziś chciałbym zaprezentować trochę inną wersję zupy rybnej. Bardzo popularną na Kaszubach i Pomorzu ( tam dane mi było, spróbować jej po raz pierwszy), a raczej
Zobacz więcej
Składniki: 2 tuszki flądry cytryna pokrojona w plastry 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanego świeżego koperku sól pieprz cytrynowy Przygotowanie: Rybę dokładnie umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym.
Zobacz więcej