FLAKI WOŁOWE Flaki to zupa która ma swoich zwolenników jak i przeciwników.Oczywiście aby były smaczne dobrze je przygotowujemy i doprawiamy.Spora ilość jarzyn,mięsa i przypraw w zupie sprawia że jest
Zobacz więcej
Do zrobienia takich kotletów zachęciłam się po programie Pani Magdy Gessler „ Kuchenne rewolucje”. Sama pochodzę z kresów wschodnich więc pomysł na takie kotlety wydał mi się ciekawy. Tym bardziej, że
Zobacz więcej
flaki kojarzą mi się z imprezami typu wesela i stypy oraz z barami przydrożnymi, w których w zasadzie bałabym się je zamówić. w przypadku imprez zawsze punktem odniesienia są flaki gotowane przez moją
Zobacz więcej
Składniki: flaki wołowe świeże 1,5 kg mięso wołowe z kością (najlepiej ogon) ok. 0,5 kg marchew, pietruszka, mały seler pokrojone w słupki sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty,
Zobacz więcej
Nalewka lwowska należy do grupy nalewek bardzo aromatycznych. Największy problem możemy mieć tylko ze skompletowaniem niektórych składników. Jednak dzięki temu, że podany poniżej przepis wykorzystuje
Zobacz więcej
Dziś kolejny przepis doprawiony świeżymi ziołami, i kolejny z flakami, i kolejny łączący flaki z fasolą, i kolejny zupełnie niestandardowy... Przepis na flaki z Eiwas znalazłam w starej książce pt.
Zobacz więcej
Z powodu wyższej konieczności, jaką jest wyjazd męża, musiałam ugotować danie, którego nie jadam i nie lubię. :) Natomiast szanuję to, że ktoś ma inne smaki niż ja (czyli mój mąż) i to danie
Zobacz więcej
Flaki Flaki przepis na tradycyjne polskie flaczki z majerankiem i papryką. Któż za nimi nie przepada. Flaki to aromatyczna, gęsta zupa znana w Polsce od XIV wieku, podobno sam Władysław Jagiełło je
Zobacz więcej
Przez jednym uwielbiane przez innych znienawidzone. Ja zaliczam się do tej 1 grupy zdecydowanie. Aromatyczna, smaczna i gęsta zupa znana w Polsce od wieków. SKŁADNIKI: Rosół wołowy z warzywami ok 3l.
Zobacz więcej
Książka Andrzeja Fiedoruka Kuchnia lwowska to dość nietypowa książka kucharska wydana przez Wydawnictwo Zysk i S-ka . Książka zawiera zbiór pradawnych perełek kuchni lwowskiej. Autor przez wiele lat
Zobacz więcej
Flaki. Polska klasyka. Składniki: 1/2 kg flaków - pokrojonych i obgotowanych 2 udka włoszczyzna 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka przyprawy do flaków firmy Kamis 1/2 łyżki wędzonej słodkiej papryki w
Zobacz więcej
Zapraszam na przepis krok po kroku na flaki. Flakiprzygotowuje się z żołądków wołowych lub wieprzowych. Ta wersja flaków została przygotowana z żołądków wieprzowych na bazie wywaru
Zobacz więcej
Wreszcie są, oczekiwane, a zarazem znienawidzone przez wielu – flaki wołowe. Dziś w wersji doskonałej, idealnie doprawionej, łamiącej stereotypy wersji z baru mlecznego. Flaki czyli żołądki
Zobacz więcej
1,5 kg flaków wołowych- kupiłam oczyszczone ale nie gotowane!, kurczak rosołowy, włoszczyzna, 2 listki laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, pół marchewki, kawałek selera, pietruszka, duża
Zobacz więcej
Zastanawiałam się, czy przepis na nie zamieszczać, czy raczej nie i kogo receptura może zainteresować. Może żonę , której mąż od czasu do czasu westchnie do wspomnienia tych robionych przez mamusię.
Zobacz więcej
Składniki 1 kg gotowanych flaków wołowych 2szt marchewki 2 szt pietruszki 1/2 szt selera 2 pory 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatowej szczypta utłuczonego
Zobacz więcej
Flaki z boczniaków mojej mamy. Pyszne, więc dzielę się przepisem;) Flaki z boczniaków Wykonanie: W garnku na oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę i pora. Dodaję oczyszczone i pokrojone w paski
Zobacz więcej
Każdy z nas zna flaki. Nie każdy je lubi, ale każdy się z nimi kiedyś spotkał. Sam kiedyś miałem długie zęby na flaki, nie chciałem ich tknąć. Do czasu, kiedy spróbowałem i się zakochałem. Domowe
Zobacz więcej
Jutrzejszy dzień sprzyja przemarzaniu i w takich chwilach nie ma chyba nic lepszego od talerza gorącej zupy lub dania jednogarnkowego. Na tę okazję proponuję flaczki różniące się od najpopularniejszej
Zobacz więcej