Pora i cebulę pokroić drobno. Podsmażyć na maśle. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki (lub pokroić w drobną kosteczkę). Boczniaki pokroić w cienkie paski. Do gotującego
Zobacz więcej
"Napiszę krótko: są pyszne! Smakują mi nawet lepiej od wołowych. Zjadła je też ze smakiem moja córcia, która do tej pory na tradycyjne flaki nawet nie chciała spojrzeć. A teraz woła o dokładkę. No, i
Zobacz więcej
Flaki to zupadość kontrowersyjna, bo albo się ją uwielbia, albo nienawidzi. Dziś proponuję flaki wwersji wegetariańskiej – gdzie głównym składnikiem... zobacz ›
Zobacz więcej
Boczniaki nie są co prawda warzywem letnim, ale raczej jesienno-zimowym, jednak kiedy zobaczyłam je w zeszłym tygodniu na bazarze, nie mogłam się im oprzeć. Zapraszam więc na wegetariańską wersję zupy
Zobacz więcej
Składniki: 500 g boczniaków 1 pietruszka 2 marchewki 1/2 selera 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka
Zobacz więcej
Cześć :D Czasami przychodzi ochota, żeby coś odmienić. Pierwsza rzecz od której możemy zacząć zmianę to oczywiście gotowanie :D Potem już możemy wymieniać firanki albo jakieś bibeloty w domu, no chyba
Zobacz więcej
Flaki z boczniaków to bardzo smaczna i lekka zupa. W sklepach bez problemu zaopatrzymy się w tacki z boczniakami i niech to będzie pretekst do wyczarowania ciekawych dań z nimi w składzie. Flaki z
Zobacz więcej
Nigdy nie próbowałam "normalnych" flaków - nawet w okresie gdy jadłam mięso odstraszał mnie ich zapach i wygląd. Kiedyś próbowałam jedynie "flaków" sojowych, a ostatnio pomyślałam, że boczniaki
Zobacz więcej
Kolejne zbiory z naszej plantacji i kolejne boczniakowe danie :D Flaki z boczniaków SKŁADNIKI: boczniaki 2l wody tacka włoszczyzny 3ząbki czosnku sól, pieprz, imbir mielony,lubczyk, ostra papryka
Zobacz więcej
Potrawy wegańskie coraz bardziej mnie zaskakują, oczywiście jest to zaskoczenie bardzo pozytywne. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na smakowite flaczki z... boczniaków. Dla niewtajemniczonych mogą
Zobacz więcej
Flaki z boczniaków | PanCook - Przepisy Kulinarne Strona główna Historia w kuchni Przepisy Autorskie przepisy Kuchnia Polska Kuchnia Włoska Kuchnia Węgierska Kuchnia Wegetariańska Poradnik kulinarny
Zobacz więcej
Flaki to jedna z tych potraw, którą gotuje się w moim rodzinnym domu tylko od czasu do czasu, na Święta lub inne okazje. Te w mięsnej, oryginalnej wersji są dla mnie nie do przełknięcia, choć według
Zobacz więcej
Flaki z boczniaków to pomysł na szybki obiad. Wegetariański, wegański (jeśli użyjemy wywaru warzywnego) i bezglutenowy :) Świetnie smakuje podany ze świeżym pieczywem lub ugotowanym ryżem. Składniki
Zobacz więcej
Witajcie :) Jak pewnie już zdążyliście zauważyć, od jakiegoś czasu jesteśmy wielbicielkami książki "Jadłonomia" Marty Dymek. Więc nie może Was dziwić kolejny przepis jej autorstwa na naszym blogu.
Zobacz więcej
Wreszcie są, oczekiwane, a zarazem znienawidzone przez wielu – flaki wołowe. Dziś w wersji doskonałej, idealnie doprawionej, łamiącej stereotypy wersji z baru mlecznego. Flaki czyli żołądki
Zobacz więcej
Moja mama przygotowywała flaki z boczniaka jeszcze za głębokiej komuny, zanim kuchnia wegańska stała się modna. Zupa ma bardzo podobny smak do flaków tradycyjnych, jednak zawiera kilka moich
Zobacz więcej
Nie robiłam tej zupy od dawna. Dopiero kilka dni temu przypomniałam sobie o niej, gdy w lodówce miałam boczniaki (czekające na usmażenie) i nagle dostałam telefon, że przyjeżdża do mnie
Zobacz więcej
Jeśli jedzenie krowich przedżołądków napawa Was obrzydzeniem lub po prostu wpadliście w obiadową monotonię, tego przepisu szukaliście. Flaki z boczniaków to danie, które ujmuje swą prostotą -
Zobacz więcej
Flaki z boczniaków mojej mamy. Pyszne, więc dzielę się przepisem;) Flaki z boczniaków Wykonanie: W garnku na oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę i pora. Dodaję oczyszczone i pokrojone w paski
Zobacz więcej