focaccia z mąką kukurydzianą

Focaccia to pieczywo, które piekę, gdy skończy się chleb, z reguły na śniadanie (ciasto rośnie przez całą noc w lodówce) lub kolację. W całym domu pachnie wtedy świeżym plackiem, a my jeszcze gorącą Zobacz więcej
Focaccia z drobiem utopionym w maggi SKŁADNIKI: 150 g mąki pszenna 150 g mąki kukurydzianej 50 ml ciepłej wody 50 ml ciepłego mleka 7 g świeżych drożdży 2,5 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki Zobacz więcej
Maj zaczynam wytrawnie, pytając czy znacie idealne pieczywo na piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków lub wręcz przeciwnie, Zobacz więcej
Focaccia razowa z ... » Chleb pszenny z mąką kukurydzianą Ten uśmiechniętychlebek pszenny na drożdżach powstał zupełnie przypadkowo.Tak właściwie powstajewiększośćmoich chlebów. Czasem brak jakiegoś Zobacz więcej
Już dawno nie było u mnie pieczywka. Focaccia chodziła mi po głowie od dłuższego czasu. W końcu dorwałam cheddar ( pikantny, genialny ser ), więc postanowiłam go wykorzystać. Wyszła wspaniała, Zobacz więcej
osobie. Wszyscy nabieramy na chleb resztki sosu. Amen" Schiacciaty tradycyjnie się nie kroi nożem lecz rozrywa dłońmi, częstując w ten sposób gości. Przepis na dwa chleby o średnicy ok. 30 Zobacz więcej
Tym razem bez przepisu, ale nadal "okołokulinarnie". Krótki tekst o samej mące, którą używam w swoich wypiekach. Przy okazji zachęcam do zamienienia białej mąki wykorzystywanej w Świątecznych Zobacz więcej
Myślałem, że to dziś będzie ten dzień, w którym pierwszy raz zrobię swój chleb żytni na własnym zakwasie żytnim. Niestety, zakwas musi jeszcze troszkę poleżeć i cała sprawa musi poczekać do jutra. Zobacz więcej
SummerDay
SummerDay Obserwuj blogaObserwujesz bloga
cookingwithourcat
Pizza domowa

Pizza domowa 34

1
kojącego w wyrabianiu ręcznie drożdżowego ciasta. A kiedy je już umieścimy w piecu zapach, który wypełnia mieszkanie jest … nie da się go opisać. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta. Zamieszczony Zobacz więcej
) Kruche rogaliki bez cukru Kruche rogaliki bez cukru(farsz z suszonych bakalii i rumu) Kruche rogaliki z truskawkami Kruche rogaliki z jagodami (serowe) Kurczak grillowany z ryżem (słodko-kwaśny) Zobacz więcej
cudownych wynalazkach. Zamarzyło mi się coś nowego, długo nie musiałam szukać. Przepis na focaccię z wiśniami i rozmarynem spadł na mnie jak grom z jasnego nieba. A, że i focaccia chodziła za mną już Zobacz więcej
mnie fascynuje, więc szukając pomysłu na wyjątkowe danie urodzinowe, postanowiłam właśnie na mały eksperyment. Specjalnie dla Akademii Kulinarnej Whirlpool - Focaccia z oliwkami i suszonymi Zobacz więcej
Focaccia była mi znana, natomiast z jej prowansalskim odpowiednikiem - fougasse - zetknęłam się po raz pierwszy dzięki zaproszeniu Amber doMarcowej Piekarni, ale bardzo się cieszę, że mogłam wraz ze Zobacz więcej
spowoduje że ruszymy się z kanapy, pójdziemy do kuchni, wymieszamy mąkę i wodę, a z tego powstanie coś o egzotycznej nazwie fougasse. Nazwałam to liściem chlebowym. To trochę jak focacciachrupiące na Zobacz więcej
domowe Nawigacja po wpisach Wstecz Dalej Alfabetyczny spis przepisów A-Z (w trakcie realizacji) Opublikowany 1 lipca 2013 przez Jolanta Barszcz ekspresowy z ziemniakami BezaPavlova z bitą śmietaną Zobacz więcej
pytam: "Czy jest gluten?" Moja wypowiedź wywołuje złowrogi szum w kolejce. "Co sobie Pani wyobraża, gluten jest wszędzie! We wszystkim jest! Czego Pani właściwie chce!" - słyszę poirytowaną Zobacz więcej
| blog: DeeDeeLicious Drożdżowy placek świąteczny autorka: lucyna | blog: Pyszna piecze... Pudding chlebowo - jabłkowy i 50-ty wpis:) autorka: madlene17 | blog: My simple kitchen Domowy krem Zobacz więcej
z miętą Tarta tatin z morelami Kapusta kiszona zasmażana Kotlet schabowy wg B Bajgle 1234567891011121314151617181920 Smaczne Kanapki Makarony Mięso Drób Kaczka Kurczak Wieprzowina Wołowina Pieczywo Zobacz więcej
na śniadanie blog: Moja smaczna kuchnia Sałatka brokułowa z fetą, szynką i czerwoną fasolą blog: Czerwień i błękit Kremowa zupa z cukinii i zielonej fasolki szparagowej blog: Czerwień i błękit Zupa Zobacz więcej
chyba wspominać. Świeże drożdże łatwiej i szybciej wyrastają, ale trzeba przed pieczeniem pobudzić je do pracy przygotowując najpierw zaczyn (rozczyn). Ja od pewnego czasu w większości przypadków Zobacz więcej