foie gra

„Białe Trufle” to nie tylko opowieść o wybitnym kucharzu jakim był Auguste Escoffier. To gra smaków i uczuć,ukazującamiłośćdo gotowania i sztuki tworzenia posiłków. I to nie byle jakich posiłków, bo Zobacz więcej
. Konfitura jest wariacją na temat konfitury z czerwonej cebuli, którą we Francji podaje się do foie gras. Głęboki, słodkawy choć przełamany octem balsamicznym smak konfitury idealnie gra z Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Pasztet z wątróbki

Pasztet z wątróbki 263

0
Szybki pasztet z wątróbki. Gdy użyjemy tak jak ja wątróbki gęsiej (nie foie gras, ale zwykłej wątróbki) otrzymamy pasztet o dość charakterystycznym smaku - zaznaczam, że nie każdy to lubi. Gdy znamy Zobacz więcej
A BITE TO EAT
A BITE TO EAT Obserwuj blogaObserwujesz bloga
A BITE TO EAT
Vanilla Sky

Vanilla Sky 101

0
muszkatołowej (45 zł) leje się chochlami. Foie Gras gęsie, smażone z miodem i jabłkami z konfiturą z fig (39 zł) będzie Waszą grą wstępną a Carpaccio z tuńczyka z krewetkami i białym octem Zobacz więcej
Kiszona kapusta jest chyba jednym z najbardziej kontrowersyjnych składników kulinarnych na całym świecie. Albo ją kochasz albo jej nienawidzisz. Albo jesz ją garściami, albo nawet nie możesz na nią Zobacz więcej
masło, zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Z zastygniętego musu formujemy krążki wielkości 5 cm i grubości około 3 mm. Galaretka malinowa 300 gram malin, mogą być mrożone, 50 ml Zobacz więcej
viqui7
viqui7 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Aromatico
Sezon szparagowy

Sezon szparagowy 48

0
To bylo jakieś 3-4 lata temu, kiedy to obudziłam się rano z ogromnym pragnieniem zjedzenia szparagów i bobu. Krótko wcześniej byłam kilka dni w Saragossie, gdzie w jednej z restauracji dostałam Zobacz więcej
Pomysł na tę przekąskę wpadł zupełnie przypadkiem. Powstał z konieczności zużycia puszki foie gras (pasztet z gęsich wątróbek), który dostałem od koleżanki z pracy. Chciałem zrobić jakiś wyjątkowo Zobacz więcej
wędliny, które sprzedawcy kroili w cudownie cieniutkie plasterki cienkie jak pergamin. Panie pakowały do papierowych torebek tarty, ciastka i desery od których wielości można było dostać oczopląsu. A Zobacz więcej
w wersji czerwonej i łagodniejsze, różowe. To czerwone piliśmy podczas degustacji kaczych przysmaków ( w tymdoskonałego foie gras), do dań na ciepło – konfitowanego udka i pieczonych plastrów piersi. Zobacz więcej
. I podane zmieszane czyli tak, jak na całym świcie z wyjątkiem Polski się to powinno robić. Zakochaliśmy się w żabich udkach z pietruszkową komosą i drobiowym sosem (23 zł)! Talerz wyglądał jak Zobacz więcej
1 dzień temu Pomodoro e basilico Zmiana adresu i przeprowadzka bloga: POMIDOR I BAZYLIA.PL 1 rok temu Przepisy Aleksandry WYNIKI KONKURSU Z TORTYONLINE.PL 3 dni temu Waniliowo Harira na szybko 1 Zobacz więcej
Uznana za najlepszy adres w Poznaniu, Cucina w City Park inauguruje nową jesienno-zimową kartę. Doskonała gra kompozycją, barwą, teksturą, zapachem, smakiem i temperaturą, czyli Ernest Jagodziński w Zobacz więcej
danie jako "Polędwica Rossiniego". W czym tkwi jego oryginalność? W wyszukanych składnikach: oprócz polędwicy główne skrzypce gra foie gras i trufle oraz madera jako składnik sosu. Idąc tropem Zobacz więcej
kawałkiem królewskiego kraba, wreszcie racząc się esencjonalnym bulionem. Był w tym daniu jakiś zamysł, gra barw i tekstur, poziomy smakowej intensywności składowych. Szczerze powiem, że było to Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Kolacja filmowa od kuchni

Kolacja filmowa od kuchni 156

0
już prawie posprzątana. Przebraliśmy się w czyste kitle i razem z Szefem wyszliśmy do gości gdzie podziękowano nam bardzo entuzjastycznie. Nie powiem, baaaardzo to było miłe. Podziękowała nam też Zobacz więcej
. Sommelier Lidla, Michał Jancik poleca do foie gras. Amatorom słodyczy na pewno przypadnie do gustu, szczególnie za taką cenę. Na koniec Suternes Madame de Rayne 2006 (49,99 zł) najdroższe wino w tej Zobacz więcej
Shooter – „Ostryga w pieprzowej wódce J.A. Baczewski jako idealny digestif i perfekcyjny afrodyzjak”. Nie przepadam za bardzo za ostrygami, a ostryga w pieprzowej wódce to było dla mnie zabójstwo. Zobacz więcej
Paszczaki gotują
Paszczaki gotują Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paszczaki gotują
O! Kaczka

O! Kaczka 118

0
Wpis O! Kaczka pochodzi z bloga Paszczaki gotują O! Kaczka. Renesans pysznej tradycji. Pod tym hasłem odbyły się warsztaty w Studio Smolna 8 w Warszawie, na które zostaliśmy zaproszeni, za co bardzo Zobacz więcej
z ludźmi. Zostań w okolicy baru serwującego tapas, bo stoliki są drogie (około 30 euro od osoby). NAP (Carrer Gombau 5-7, El Born) - Neapolitan Authentic Pizza - najlepsza pizza jaką jadłam w Zobacz więcej