foie gra

{{headerMessage}}
„Białe Trufle” to nie tylko opowieść o wybitnym kucharzu jakim był Auguste Escoffier. To gra smaków i uczuć,ukazującamiłośćdo gotowania i sztuki tworzenia posiłków. I to nie byle jakich posiłków, bo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Konfitura jest wariacją na temat konfitury z czerwonej cebuli, którą we Francji podaje się do foie gras. Głęboki, słodkawy choć przełamany octem balsamicznym smak konfitury idealnie gra z Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Pasztet z wątróbki

Pasztet z wątróbki 268

0
{{headerMessage}}
Szybki pasztet z wątróbki. Gdy użyjemy tak jak ja wątróbki gęsiej (nie foie gras, ale zwykłej wątróbki) otrzymamy pasztet o dość charakterystycznym smaku - zaznaczam, że nie każdy to lubi. Gdy znamy Zobacz więcej
A BITE TO EAT
A BITE TO EAT Obserwuj blogaObserwujesz bloga
A BITE TO EAT
Vanilla Sky

Vanilla Sky 103

0
{{headerMessage}}
muszkatołowej (45 zł) leje się chochlami. Foie Gras gęsie, smażone z miodem i jabłkami z konfiturą z fig (39 zł) będzie Waszą grą wstępną a Carpaccio z tuńczyka z krewetkami i białym octem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiszona kapusta jest chyba jednym z najbardziej kontrowersyjnych składników kulinarnych na całym świecie. Albo ją kochasz albo jej nienawidzisz. Albo jesz ją garściami, albo nawet nie możesz na nią Zobacz więcej
{{headerMessage}}
masło, zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Z zastygniętego musu formujemy krążki wielkości 5 cm i grubości około 3 mm. Galaretka malinowa 300 gram malin, mogą być mrożone, 50 ml Zobacz więcej
viqui7
viqui7 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Aromatico
Sezon szparagowy

Sezon szparagowy 49

0
{{headerMessage}}
To bylo jakieś 3-4 lata temu, kiedy to obudziłam się rano z ogromnym pragnieniem zjedzenia szparagów i bobu. Krótko wcześniej byłam kilka dni w Saragossie, gdzie w jednej z restauracji dostałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pomysł na tę przekąskę wpadł zupełnie przypadkiem. Powstał z konieczności zużycia puszki foie gras (pasztet z gęsich wątróbek), który dostałem od koleżanki z pracy. Chciałem zrobić jakiś wyjątkowo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wędliny, które sprzedawcy kroili w cudownie cieniutkie plasterki cienkie jak pergamin. Panie pakowały do papierowych torebek tarty, ciastka i desery od których wielości można było dostać oczopląsu. A Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w wersji czerwonej i łagodniejsze, różowe. To czerwone piliśmy podczas degustacji kaczych przysmaków ( w tymdoskonałego foie gras), do dań na ciepło – konfitowanego udka i pieczonych plastrów piersi. Zobacz więcej
A BITE TO EAT
A BITE TO EAT Obserwuj blogaObserwujesz bloga
A BITE TO EAT
Sexy Food! Bon Appetit!

Sexy Food! Bon Appetit! 136

0
{{headerMessage}}
smak kremu a nie dominować nadając mu charakteru. Czym zaskoczył mnie Parfait z foie gras, gruszkowe chutney, domowy brioche (25 zł)? Tym, że faktycznie był "parfait" a gruszkowe chutney doskonale Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Uwielbiam pisac i gotowac, podrozowac i czytac, rozmawiac z ludzmi i poznawac. Fascynuje mnie Rosja i religia, gra na pianinie i edukacja dzieci. Ale to co lubie najbardziej to rozmowy, wymiane zdan Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kawałek pieczonego halibuta w towarzystwie kremowego żółtka. Miękkość i subtelność tej kompozycji łamał doskonale wysmażony i równiusieńki jak stół plaster boczku. Skorzystałem z okazji, że w moim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
danie jako "Polędwica Rossiniego". W czym tkwi jego oryginalność? W wyszukanych składnikach: oprócz polędwicy główne skrzypce gra foie gras i trufle oraz madera jako składnik sosu. Idąc tropem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kawałkiem królewskiego kraba, wreszcie racząc się esencjonalnym bulionem. Był w tym daniu jakiś zamysł, gra barw i tekstur, poziomy smakowej intensywności składowych. Szczerze powiem, że było to Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Kolacja filmowa od kuchni

Kolacja filmowa od kuchni 157

0
{{headerMessage}}
nam różne zajęcia i trzeba było nieźle się uwijać. Nie ma też miejsca przy takiej pracy na fochy czy marudzenie - każdy robi to co w danej chwili jest potrzebne i nie ma lepszych czy gorszych zajęć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Sommelier Lidla, Michał Jancik poleca do foie gras. Amatorom słodyczy na pewno przypadnie do gustu, szczególnie za taką cenę. Na koniec Suternes Madame de Rayne 2006 (49,99 zł) najdroższe wino w tej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Shooter – „Ostryga w pieprzowej wódce J.A. Baczewski jako idealny digestif i perfekcyjny afrodyzjak”. Nie przepadam za bardzo za ostrygami, a ostryga w pieprzowej wódce to było dla mnie zabójstwo. Zobacz więcej
Paszczaki gotują
Paszczaki gotują Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paszczaki gotują
O! Kaczka

O! Kaczka 119

0
{{headerMessage}}
wiedzy i umiejętności, które udało nam się zdobyć od mistrzów. Na koniec chef Phillipe zaserwował nam najbardziej niespodziewany deser, który wcale nie był na słodko, główne skrzypce grało w nim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zapodanych przez Karola. Nóżkami przebierałam jak szalona, za mną Tomasz to samo, by nie przegapić zachodu. A na górze się zatrzymaliśmy. I chyba świat na chwilę stanął. Bo widok nieprzeciętny, Zobacz więcej