fois gras

{{headerMessage}}
Są takie potrawy, które kiedyś działały na wyobraźnię bardziej niż inne. Ostrygi, kawior, foie gras, krewetki, małże, homar brzmiały intrygująco i czasami próbowałam wyobrazić sobie ich smak. Troszkę Zobacz więcej
awoz
awoz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
La cuisine d'anna
Smalec/Schmaltz

Smalec/Schmaltz 40

0
{{headerMessage}}
: 100 g de lard de porc ( en petit morceaux) Un peu d'oignon haché finement sel et poivre Couper le lard en petit morceaux et les faire fondre tout doucement dans un petit poêlon. Une fois que le Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Święta się zbliżają a we francuskich sklepach króluje kaczka. Można kupić każdą część, od filetów przez kości aż po fois gras. Skorzystałem z okazji i zaopatrzyłem się w różne części kaczki. Na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
épaisse. Saler, poivrer et saupoudrer de piment. Sur une poêle faites chauffer l'huile neutre (pour moi l'huile de pépins de raisin). Une fois bien chaud déposer une bonne cuillère de pâte et former Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ten tydzień był jednym z najcięższych dla mnie. Nauka pochłania zazwyczaj tyle czasu i nerwów, że nie ma się ochoty na jedzenie a tym bardziej na gotowanie. Po tygodniu jedzenia sztucznych rzeczy, po Zobacz więcej
awoz
awoz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
La cuisine d'anna
Faworki (chrust)-Angel wings

Faworki (chrust)-Angel wings 45

0
{{headerMessage}}
Je vous présente une petite recette sucrée polonaise (Faworki) que l'on prépare pour le temps du carnaval ou le jeudi gras. Ce sont des petits morceaux de pâtes frites et saupoudrés de sucre glace. Un Zobacz więcej
{{headerMessage}}
épaisse. Saler, poivrer et saupoudrer de piment. Sur une poêle faites chauffer l'huile neutre (pour moi l'huile de pépins de raisin). Une fois bien chaud déposer une bonne cuillère de pâte et former Zobacz więcej
Kuchnia Kocha
Kuchnia Kocha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coollinaria
Było sobie Le Cordon Bleu

Było sobie Le Cordon Bleu 56

0
{{headerMessage}}
warto, zarówno dla pozyskanychumiejętnościjak i przygody życia oraz przyjaźni, które okazały się najcenniejsze. Wszystkim dobrych snów:-) PS jeżeli chcesz przeczytać jak było w Paryżu poniżej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pour quelques heures. Dans un grand poêlon, faites revenir les côtes dans un peu de matières grasses ( gras de canard ou huile). Une fois le tout bien doré, déposer dans un chaudron à fond épais et Zobacz więcej
{{headerMessage}}
L'escargot de mardi gras INGREDIENTS: (pour 4 personnes) 200 g de farine 3 oeufs 150 ml de lait 1 sucre vanille zeste d'une 1/2 orange bio (optionelle) 1 c.à.soupe de sucre roux pincé de sel 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z daleka a smalec wieprzowy nie wchodził z grę. Takie tłuste gęsi dawały też przepyszne wątróbki, które przypominały fois gras. Lepsze niż kawior. Składniki dla 2 osób: 300 g wątróbek kurzych, Zobacz więcej
Madziorek
Madziorek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Don't blame the cook
Zupa krem z pasternaku

Zupa krem z pasternaku 574

0
{{headerMessage}}
. W przepisie wykorzystuję też fois gras - francuski przysmak, którego spróbowałam tutaj po raz pierwszy. Zupa krem z pasternaku Velouté de panais,croûtons, lardons et fois gras 4 porcje, źródło Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Assaisonnez. Disposez sur la pâte les champignions, puis les tranches de magret - pas entièrement débarasser de leur gras car c'est le gras qui donne le parfum exquis à cette tarte. Battez les oeufs Zobacz więcej
illucucina
illucucina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ILLUCUCINA
PARYŻ W SIERPNIU

PARYŻ W SIERPNIU 60

0
{{headerMessage}}
" winiarnia i restauracja naprawdę godna polecenia AU BOUGNAT. Bywałam tu kiedyś po pracy na wino i fois gras na grzankach. Tym razem zjadłam kolację i nadal jestem zachwycona miejscem. Rewelacyjne Zobacz więcej
{{headerMessage}}
J'ai décidé de faire des paczki pour le Tłusty czwartek (jeudi gras) mais je publie cette recette en ce mardi gras qui est en fait l'équivalent du jeudi gras célébré par les polonais. J'ai essayé une Zobacz więcej
{{headerMessage}}
najciekawsza część menu – pierwsze to żółtko marynowane całą dobę w cukrze z efektownymi dodatkami, drugie – trufla z fois gras w czekoladzie. Podanie robi wrażenie, a smak? Na pewno nie są to typowe Zobacz więcej
Angie
Angie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomodoro e basilico
Noc restauracji w Poznaniu

Noc restauracji w Poznaniu 166

0
{{headerMessage}}
i smażonymi pomidorami. Danie proste, nieskomplikowane, ale bardzo udane i przepyszne połączenie składników. Doskonałe czerwone wino wybrane przez Mojego Połówka idealnie dopełniało całość. Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Wątróbki z gęsi

Wątróbki z gęsi 1083

0
{{headerMessage}}
Doświadczalny Instytutu Zootechniki, zaopatrujący w gęsi materiał hodowlany rolników w całej Polsce. Możemy się też pochwalić hodowcami, którzy z sukcesem proponują ten rodzaj drobiu na krajowe i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ignoranctwie, z którego wydawało mi się, że się “wyleczyłam”. Tymczasem żyłam w błędnym przekonaniu, że nie lubię kuchni francuskiej, dopóki nie wpadła mi w ręce te książka :) Słysząc “kuchnia Zobacz więcej