Forszmak to pyszna, rozgrzewająca, jednogarnkowa potrawa wywodząca się z Lubelszczyzny. Danie przypomina w smaku i konsystencji sycący gulasz. Znajduje się w nim wieprzowina, kiełbasa, papryka,
Zobacz więcej
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Zobacz więcej
Forszmak czyli danie regionalne kuchni lubelskiej. Produkt jest wpisany na listę potraw tradycyjnych. Do forszmaku używa się wiele pozornie nie pasujących do siebie składników, ale rezultat jest
Zobacz więcej
Forszmak... nazwa obiła mi się o uszy, ale do końca nie wiedziałam co to jest. Do momentu kiedy nie kupiłam książki "Gulasz i bigos na wiele sposobów". To właśnie w niej znalazłam wiele fajnych,
Zobacz więcej
Forszmak - danie, które gdzieś tam kiedyś obiło mi się o uszy, a którego nigdy nie jadłam. W wyniku poszukiwań w różnych źródłach okazało się, że pod tą nazwą kryją się dwie różne potrawy. Pierwsza z
Zobacz więcej
450 g mięsa (szynka-łopatka) 350 g dobrej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g pieczarek 1 puszka groszku 4-5 ogórków kiszonych 1 marchewka garść pokrojonego pora sól pieprz
Zobacz więcej
Lustrzankę już odzyskałam, a to już naprawdę ostatni wpis ze zdjęciem z komórki. Słyszeliście kiedyś o forszmaku lubelskim? W mojej rodzinie ani na kujawach o nim nie słyszałam, ale okazuje się, że to
Zobacz więcej
Forszmak jest regionalnym daniem kuchni lubelskiej, które kojarzy mi się ze smakami mojego dzieciństwa. Potrawa ta, niegdyś bardzo popularna, dzisiaj wydaje się być nieco zapomniana. Forszmak to
Zobacz więcej
Jakoś tak wyszło, że ostatnio sięgam do tradycyjnych przepisów. Bohaterem dzisiejszego odcinka jest Forszmak lubelski. Rodzaj gulaszu w skład którego wchodzi mięso, wędzona kiełbasa, kiszone ogórki i
Zobacz więcej
Forszmak lubelski 0k .1 kg karkówki wieprzowej, 100 g kiełbasy wędzonej, 100 g wędliny np.. szynka, 2 ogórki kiszone, 2 ogórki konserwowe 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany
Zobacz więcej
Z majówkowej wyprawy na wschód Polski przywieźliśmy pomysł na regionalną potrawę – forszmak lubelski. Jest to danie jednogarnkowe, przygotowywane z mięsa wieprzowego, wędzonego boczku i kiełbasy, a
Zobacz więcej
Na dzisiejszą obiadową propozycję przedstawiam forszmak lubelski - czyli coś a'la gulasz z pieczarkami, kiełbasą, ogórkami kiszonymi itd. To danie jednogarnkowe, idealne na obiad, można go jeść z
Zobacz więcej
Forszmak podobno pochodzi z woj. lubelskiego.. A to nie prawda moi drodzy,wywodzi się z kuchni żydowskiej z języka jidisz "forszmak" znaczy przystawka i jest to śledź bardzo bardzo drobno pokrojony z
Zobacz więcej
Lubicie proste dania jednogarnkowe? Zróbcie forszmak lubelski czyli rodzaj regionalnego gulaszu. Tradycyjnie jest on podawany w koszyczkach z ciasta, specjalnie pieczonych do tego celu (gdzieś
Zobacz więcej
Niesamowicie sycące danie jednogarnkowe dzisiaj gości na naszym stole. Już od dawna miałam ochotę na forszmak, który przecież jest naszą regionalną potrawą. Nasza wersja jest bez pieczarek, na
Zobacz więcej
Dobry pomysł na niedzielny obiad. Przepis na to danie zaczerpnęłam z blogu "przykubkukawy". Na smak tego gulaszu składają się mięsko, wędzona kiełbaska, kiszone ogórki oraz przecier pomidorowy.
Zobacz więcej
Forszmak lubelski to regionalne danie, które stanowi doskonałą propozycję na obiad. To pożywny gulasz z ogórkami. Pożywny, pyszny, nieco kwaśno-ostry. Polecam jako odmianę od gulaszu. Źródło - gazetka
Zobacz więcej
Tradycyjne i popularne na Lubelszczyźnie danie jest rodzajem gulaszu z dodatkiem ogórków kiszonych. Często można spotkać wersje z pieczarkami i kolorową papryką. U nas w wersji "podstawowej".
Zobacz więcej
Bardzo sycące i treściwe danie, które serdecznie polecam na jesienne dni :) Lista zakupów: 1/2 kg karkówki 1 łyżka masła klarowanego 150 g wędzonej kiełbasy 1 łyżka mąki 1 plaster wędzonego boczku 1
Zobacz więcej
Forszmak do bardzo smaczne danie tzw. jednogarnkowe. To nasz lubelski specjał, podawany przy różnych okazjach, często na weselach. Zdarzało się, że koleżanki z innych regionów Polski zachwycały się
Zobacz więcej