Ostatnio testowałem i dopracowywałem przepis na Forszmak z kurczaka. Zdjęcia z prac mogliście zobaczyć na naszych proilach społecznościowych. Dziś podzielę się z wami przepisem na to danie, które
Zobacz więcej
Wszystkie „gulaszowe” dania od razu wpadaj mi w oko : ) Przyznam, e dopiero niedawno usyszaam o tak popularnym na lubelszczynie daniu jak forszmak. Przepis bardzo prosty, szybki w przygotowaniu. Na
Zobacz więcej
Forszmak do bardzo smaczne danie jednogarnkowe. To nasz lubelski specjał podawany przy różnych okazjach, często na weselach. Sprawdza się również na dzień po imprezie z wielu względów... jakich,
Zobacz więcej
Forszmak czyli danie regionalne kuchni lubelskiej. Produkt jest wpisany na listę potraw tradycyjnych. Do forszmaku używa się wiele pozornie nie pasujących do siebie składników, ale rezultat jest
Zobacz więcej
Forszmak - danie, które gdzieś tam kiedyś obiło mi się o uszy, a którego nigdy nie jadłam. W wyniku poszukiwań w różnych źródłach okazało się, że pod tą nazwą kryją się dwie różne potrawy. Pierwsza z
Zobacz więcej
450 g mięsa (szynka-łopatka) 350 g dobrej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g pieczarek 1 puszka groszku 4-5 ogórków kiszonych 1 marchewka garść pokrojonego pora sól pieprz
Zobacz więcej
Lustrzankę już odzyskałam, a to już naprawdę ostatni wpis ze zdjęciem z komórki. Słyszeliście kiedyś o forszmaku lubelskim? W mojej rodzinie ani na kujawach o nim nie słyszałam, ale okazuje się, że to
Zobacz więcej
Forszmak to rodzaj zupy gulaszowej na mięsie drobiowym. Pyszny, aromatyczny, kolorowy i rozgrzewający. W sam raz na jesienne chłody. Może być mniej lub bardziej gęsty, w zależności od tego jak lubimy.
Zobacz więcej
Forszmak To danie uwielbiają wszystkie dzieciaki, a do tego jest expresowe wprzygotowaniu. Poza tymmożnaje przygotować zrożnegorodzajumięsa. Ile gospodyń, tyleż smaków. Polecam wam z parówkami,gdyż
Zobacz więcej
Forszmak jest regionalnym daniem kuchni lubelskiej, które kojarzy mi się ze smakami mojego dzieciństwa. Potrawa ta, niegdyś bardzo popularna, dzisiaj wydaje się być nieco zapomniana. Forszmak to
Zobacz więcej
Jesienią organizm domaga się konkretów i większej liczby kalorii, rozgrzewające dania jednogarnkowe są teraz na czasie, forszmak wspaniale rozgrzewa dzięki mielonej papryce , szybko się robi i syci na
Zobacz więcej
Forszmak to połączenie zupy i gulaszu. Tak gęsty i zawiesisty jak tylko chcemy. Świetny na obiad, ciepłą kolację, czy nawet większą imprezę. Tak pyszny, że mogłabym go jeść codziennie… 2 udka z
Zobacz więcej
Forszmak to pożywny, zawiesisty gulasz z ogórkami kiszonymi, o smaku lekko winnym i kwaśno-ostrym. Nazwa forszmak pochodzi z niemieckiego - Vorschmack czyli przystawka od vor - przed + schmackhaft -
Zobacz więcej
Dziś przedstawiam Wam przepis na pieczarki. Pieczarki dość często goszczą na naszym stole. Są wyśmienite, zarumienione, doskonałe.. Zapraszam! Składniki: małe pieczarki masło wegeta Przygotowanie:
Zobacz więcej
Forszmak do bardzo smaczne danie tzw. jednogarnkowe. To nasz lubelski specjał, podawany przy różnych okazjach, często na weselach. Zdarzało się, że koleżanki z innych regionów Polski zachwycały się
Zobacz więcej
Na dzisiejszą obiadową propozycję przedstawiam forszmak lubelski - czyli coś a'la gulasz z pieczarkami, kiełbasą, ogórkami kiszonymi itd. To danie jednogarnkowe, idealne na obiad, można go jeść z
Zobacz więcej
Niesamowicie sycące danie jednogarnkowe dzisiaj gości na naszym stole. Już od dawna miałam ochotę na forszmak, który przecież jest naszą regionalną potrawą. Nasza wersja jest bez pieczarek, na
Zobacz więcej
Kiedyś z Jackiem jedliśmy pyszny forszmak na przyjęciu weselnym. Był przepyszny, a mięsko rozpływało się w ustach. Jacek był wniebowzięty! Nigdy potem nie widziałam, aby zachwycał się tak zupa.
Zobacz więcej
Forszmak... nazwa obiła mi się o uszy, ale do końca nie wiedziałam co to jest. Do momentu kiedy nie kupiłam książki "Gulasz i bigos na wiele sposobów". To właśnie w niej znalazłam wiele fajnych,
Zobacz więcej