foul

ZOBACZ TAKŻE:

Foul. Danie full of bobik. Bo taki maleńki bób to bobik (śliczna, rozczulająca nazwa). Bobik czyli foul mdammas to tradycyjne danie, w krajach arabskich zazwyczaj spożywane na śniadanie. Zobacz więcej
Ten autorski przepis Karimy Kanjo pochodzi z organizowanych przez nas warsztatów kuchni syryjskiej w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie. Danie to, podobnie jak podpłomyki z pastą z papryki, jada się w Zobacz więcej
Dodatek do kofty i ryżu to bób z pomidorkami czyli danie kuchni egipskiej. Proste i smaczne. Zbliża się lato i to wspaniałe danie na letni obiad. Jest to danie, co prawda spożywane tradycyjnie na Zobacz więcej
Wspominamy jak było kiedyś w Syrii... I na pewno już będzie inaczej... Wspomnienie Hassana, którym podzielił się na naszej fejsbukowej stronie stało się inspiracją do zrobienia dania absolutnie Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Sałatka z bobem

Sałatka z bobem 800

1
Sałatka z bobem Dziś mam dla Was kolejną sałatkę tym razem z suszonym bobem. Bób możecie ugotować sami lub dodać ten z puszki. Przygotowując tę sałatkę wzorowałam się kilku przepisach na rabską Zobacz więcej
- Izraelska sałatka z kuskusem i kurczakiem Gula - Izraelska sałatka z soczewicą i kurczakiem Maggie - Izraelska sałatka z kuskusem i kurczakiem, Marokańska sałatka z kurczakiem Mirabelka - Izraelska Zobacz więcej
Afryki północnej i północno-wschodniej, np. w Egipcie pod nazwą Ful (Foul) Medames. Oto przepis na pastę z bobu w wersji sudańskiej. Przyrządza się ją z brązowego bobu - można go kupić w formie Zobacz więcej
okazać się zaskoczeniem. Oczywiście dostaniemy pitę, ale właściwie wszędzie dostaniemy też sporo surowej cebuli - bądź posiekanej, bądź w ćwiartkach - schug, czyli ostry sos z papryczek, pikle (w tym Zobacz więcej
z zaatarem, foul, jogurt z granatem i chlebek. I herbata z kardamonem i zapomniałam czym jeszcze ;) A ostatnie miejsce było prawidziwym gofrowo-pankejkowym królestwem, oboje z S. wybraliśmy duet Zobacz więcej
w podróż. Domowa woda smakowa ma lekki smak, aromat i nie jest słodka. Doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Kombinacji jest nieskończona ilość. Można dodawać najróżniejsze owoce i zioła. Jedynym Zobacz więcej
”. Jest niezwykle orzeźwiający i lekki, a więc idealny na upały. To, co lubię w nim najbardziej to elegancka prostota i równowaga pomiędzy słodko-kwaśnym smakiem. Deser ten ma brytyjskie pochodzenie, Zobacz więcej
- z wytrawnych z pewnością do najlepszych należało foul madamas, zaś na słodko... Wygrywają chyba jednak szwedzkie pannkakor. A tutaj znajdziecie wszystkie śniadania, jakie zjadłam w trakcie trwania Zobacz więcej
) baba ghanoush(1) bobik(2) borek(1) burgol(6) burgul(7) bułeczki(3) bób(2) chałwa(2) chleb(6) ciasto(4) ciecierzyca(3) cieciorka(3) cukinia(5) czaruszka(1) czosnek(3) daktyle(1) Damaszek(6) dbs(1) Zobacz więcej
dania przygotowywane w domu i np. zabierane do pracy w menażkach lub zamawiane na souku czy w restauracji. Na lunch / obiad jada się tradycyjny foul (danie z bobu), tysije (danie z cieciorki), Zobacz więcej
w popularnym daniu foul. Cieciorka i bobik to warzywa nieczęsto gotowane w domu. Gospodynie przynoszą z suku, czyli targu, gotowaną cieciorkę w postaci ziaren lub pasty. W domu przygotowują w oparciu Zobacz więcej
sięoliwy, czosnku, ziół, powszechnie wykorzystuje sięaromatyczne przyprawy, np. popularną mieszankę - za'atar. Stół w Syryjskim czy Libańskim domu ugina sięod przystawek (mezze) podawanych na małych Zobacz więcej
i bardzo aromatyczne, podane z chlebkiem pita. Foul, czyli bób doprawiony kuminem i czosnkiem z jogurtem i zatarem (14 zł) – stanowił idealne uzupełnienie zestawu past. Szczególnie ostra harrissa Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: