Przepis na fr

Ziemniaki księżnej (fr. Pommes duchesse) to jeden z najpiękniejszych i najbardziej eleganckich sposobów przygotowania i podania do stołu takiego prostego warzywa jak kartofle. A do tego bardzo Zobacz więcej
juska93
juska93 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kizikuki
Babeczki kawowo-rumowe z FR

Babeczki kawowo-rumowe z FR 52

Niewiele jest słodyczy na półkach w sklepach, które mnie przekonują. Lubię czekolady wszelkiego rodzaju, bo zawsze można wyczarować z nich coś nowego. Czekolada to jest to! A inne słodkości to już Zobacz więcej
Ratatuj (fr. Ratatouille) to klasyczne danie pochodzące z francuskiego regionu Prowansji. Potrawa, która w swej pierwotnej postaci ma zwykły wygląd. Jest to po prostu warzywne ragoûtz bakłażana, Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Francuskie tosty (fr. Pain Perdu)

Francuskie tosty (fr. Pain Perdu) 25

Francuskie tosty to chyba jedno z najbardziej popularnych dań kuchni francuskiej. W oryginale przepis nosi nazwę pain perdu, choć w wielu językach na całym świecie istnieją własne nazwy tej Zobacz więcej
Smażone produkty robione na bazie parzonej mąki z ciecierzycy są rozpowszechnione zarówno na południu Francji, jak i na południu Włoch, a dokładniej na Sycylii. Można je spotkać nawet w Indiach i Zobacz więcej
Jest to jedna z klasycznych wersji sałatki nicejskiej, ponieważ jedynego prawidłowego przepisu nie ma, podobnie jak w przypadku wszystkich klasycznych potraw. Sałatka nicejska nie jest wyjątkiem. Zobacz więcej
Receptura zaadaptowana z przepisu Briana Polcyna. Jest to jedno z niewielu dań, które robiłam kilka razy, za każdym razem dodając nowe akcenty do potrawy. Ta kaszanka stała się ulubioną potrawą Zobacz więcej
Confit to dawny sposób na przechowywanie żywności, głównie mięsa. Produkt najpierw jest duszony w tłuszczu, którym następnie zalewa się do wierzchu mięso, blokując w ten sposób dostęp powietrza, a Zobacz więcej
Długo chodziła mi po głowie chęć opublikowania na stronie przepisu na klasyczną francuską zupę cebulową. Gdy decyduję się na opublikowanie jakiegoś przepisu na stronie, wtedy najpierw przez długi Zobacz więcej
Frikase (fr. fricassée), to rodzaj potrawki z białego mięsa, duszona z dodatkiem pieczarek i innych warzyw, przyprawiona żółtkami i śmietaną. Stąd tez pochodzi polskie słowo „frykas”. Zapytacie, co Zobacz więcej
mniumniu
mniumniu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MniuMniu
Ⓥ Orzechowo-waniliowe ślimaczki

Ⓥ Orzechowo-waniliowe ślimaczki 119

Oczywiście, pasuje do wegańskich przepisów. Nie wszystkie ciasta francuskie (kupne) zawierają masło (o ile w ogóle jakiekolwiek zawiera) oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego więc można je Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Zermatt

Zermatt 27

Zermatt to miejscowość w Szwajcarii w kantonie Valais (niem. Wallis, fr. Valais, wł. Vallese, romansz Vallais), położona na wysokości 1610 m n.p.m. To jedna z najpopularniejszych miejscowości Zobacz więcej
Scroll down for English version Vibio to mój ulubiony sklep ze zdrową żywnością w Liége. Idealne miejsce dla eko fanów oraz alergików. Znajdziecie tam wszystko czego dusza zapragnie :) i ceny Zobacz więcej
Bez czego trudno wam wyobrazić sobie sylwestrowy wieczór? Według mnie nie może być sylwestra bez szampana. Bez ostryg i owoców morza. I w końcu towarzystwa przyjaciół*,którzy podobnie jak ja Zobacz więcej
gosiabrooks
gosiabrooks Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczni Przyjaciele
Hummus

Hummus 280

Bardzo prosta do przyrządzenia i do tego smaczna pasta, którą pierwszy raz miałam przyjemność spróbować w marokańskiej restauracji w Londynie, do której zabrał mnie mój znajomy. Hummus z Arabskiego Zobacz więcej
wolfilles
wolfilles Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
|| breakfast!
127.

127. 50

surowa jagodowo-bananowa gryczanka na ciepło, na mleku migdałowym, z dżemem jagodowym i surowym kakao dostaliśmy wczoraj od Pani Profesor tomik poezji więźnia. i to był pierwszy dzień, kiedy tak Zobacz więcej
Ponadczasowy klasyk w wersji bez cynamonu - nie wiem jak u Was, ale u mnie do tej pory cynamon zawsze w tym zestawie był. Migdały spisują się też wspaniale, ale najlepiej spisują się ... pombrero! Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
After Work - W Cafe Spokojna

After Work - W Cafe Spokojna 188

Co jakiś czas spotykamy się w gronie przyjaciół, znajomych, by razem jeść, by razem być. :-) Penne alla Papalina, czyli Penne Papieskie, wymyślone dla jednego z Papieży, w rzymskiej restauracji (groch Zobacz więcej
Polecam ten deser , jest bardzo delikatny . Bardzo szybko możesz go przygotować wystarczy że masz kilka produktów. Ja zawsze mam puszkę mleczka kokosowego w domu, ponieważ bardzo lubię potrawy z Zobacz więcej
Crème brûlée z fr. „przypalona śmietanka” – zapiekany deser, przygotowywany ze śmietanki, żółtek, cukru, uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru*. My już pierwszy deser popełniliśmy teraz czekajcie Zobacz więcej