francja ma talerzu

Dzisiaj tzn 24.05.2013 roku mija rok odkąd umieściłam mój pierwszy post na blogu "Francja na talerzu"...Jak to zwykle na blogu bywa dzisiaj jest wczoraj a jutro będzie za dwa dni, umieszczam ten Zobacz więcej
cebulę i pieczarki pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 10-15 minut na talerzu posypać do smaku solą morską guerande........SMACZNEGO!!! Royal Brand - SÓL MORSKA GUERANDE: kraj pochodzenia Zobacz więcej
ciasto nożem w kilku miejscach. Piec 30-35 minut w 180 stopniach. Wyjąć z pieca, dać chwilkę odpocząć i wyłożyć na talerz odwracając tartę do góry nogami szybkim ruchem. Przed podaniem posypać Zobacz więcej
Kurczak w sosie estragonowym – propozycja na sobotni obiad Tym razem sięgnęliśmy do naszej sprawdzonej książki kucharskiej „Smaki Świata - Francja” Beverly Leblanc. Poulet sauce estragon – jest Zobacz więcej
Czyli ryby "pływające" w szafranowym bulionie warzywnym. Przepis znalazłam w książce "Smaki świata-Francja" Beverly Leblanc, chyba mojej pierwszej książce o kuchni francuskiej. Składniki: -szczypta Zobacz więcej
Kolejnym przystankiem w naszej podróży po Europie jest Francja, a dokładniej mówiąc Prowansja i jej klasyczne danie :) Ratatouille z penne (wym.rat-a-tooey) Składniki (dla 2 głodnych osób): 1 mały Zobacz więcej
między palcami i chociaż sobie pomarzę. o francuskich widokach, zapachach i smakach. i choć Francja nigdy nie była w moich marzeniach - to po tych wszystkich minutach spędzonych nad wertowaniem Zobacz więcej
rozmarynu, dlatego nie żałujemy sobie i dodajemy go garściami :) Francja jest jednym z głównych importerów rozmarynu. Dorasta nawet do 2 m wysokości. Będąc na południu na wakacjach zauważyłam, że Zobacz więcej
anchois Joanny polecam Les Mésillons 2011, AOC Tavel, Francja. Dostępne w Makro C&C, cena około 40 zł. Najlepsze vino rosé na świecie to francuski różowy Tavel. Wino charakteryzuje się intensywną Zobacz więcej
Elegancja Francja! Jak dla mnie na talerzu podane same pyszności... Szukałam marcheweczek paryskich ale niestety nie udało mi się ich znaleźć więc zdecydowałam się na marcheweczki baby, które dostępne Zobacz więcej
11-03-2013 Do Wielkanocy zostało równo trzy tygodnie. To najlepsza pora na to, by zacząć moją extrawagancką akcję wielkanocną EXTRAVielkanoc to wiszniówkowa kolekcja subiektywnie dobranych przepisów Zobacz więcej
koperkiem. Do tartinek z avocado i tuńczykiem Joasi polecam Les Mesilklons 2011, AOC Tavel, Francja. Dostępne w Makro C&C, cena około 40 zł. Najlepsze vin rosé na świecie to Francuskie różowe Zobacz więcej
ciastem francuskim opatulając wszystkie owoce (uwaga na gorący karmel!!!). Tak przygotowane ciasto włożyć do pieca rozgrzanego do 190 stopni i piec ok. 25 minut, aż będzie złote. Tartę wyjąć z pieca Zobacz więcej
Kolejne wyzwanie wspólnego gotowania. Tym razem ja, Panna Malwina, Dobromila i Siska gotowalyśmy z jednego przepisu, a był to duszony kurczak w sosie winno - musztardowym. Danie jest stosunkowo proste Zobacz więcej
), ale swoim słodkim smakiem idealnie skomponowały się z serem. Przyznaję bez bicia, że zjadłam wszystko sama, tzn. na talerzu zostało jeszcze kilka smutnych czereśni, gdzieś pośród okruszków, ale Zobacz więcej
podróży zagranicznej, przyjedzie z nadbagażem kulinarnych pamiątek, misek, miseczek, talerzy i talerzyków. Ot codzienność blogera kulinarnego! Jakie pamiątki przywozić z wakacji? Każda rzecz jest Zobacz więcej
Minał miesiąc. Owocny, acz nie bardzo owocowy, albowiem poświęcony na romanse… ze smażonymi warzywami, gotowanym makaronem i pieczonymi maślanymi croissantami (ach taFrancja…) Przyszedł jednak czas na Zobacz więcej
składnik sałatek, ciast i deserów, ale są też idealnym dodatkiem do mięs. Moje piękne fioletowe figi trafiły do sałatki, której oryginalna nazwa to Salade de figues et foies de volailles, a przepis Zobacz więcej
, w Paryżu przy Boulvard des Capucines podano corque monisieur. Przepis wyszperany w obszerniej książce kucharskiej „Smaki świata Francja” – Beverly Leblanc. Danie to jest bardzo sycące takie dwa Zobacz więcej
Zupa ufo albo drink pszczółkowy. Palce potwora, kurczę pieczone, a na deser miętowe orzeźwienie. Rosołek babuni, pomidorowy szał, szałowy krem. Tak zaczyna się rewolucja na szkolnychtalerzach. Zobacz więcej