francuska potrawka

{{headerMessage}}
szklanki śmietany 12% 1 łyżka mąki 1 szklanka sera żółtego (najlepiej cheddara lub innego sera, który się dobrze rozpuszcza) 1 i łyżeczki ziół prowansalskich gałki muszkatołowej świeżo startej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Potrawka cielęca w białym sosie zwana po francusku Blanquette to prawdziwy zabytek tradycyjnej kuchni francuskiej. Idealne danie na „proszony” obiad czy kolację.Sos śmietankowo-cytrynowydoskonale Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mam smak na… Potrawkę z kurczaka pod ciastem francuskim, z wyraźna nutą tymianku, w towarzystwie pieczarek to najlepsze połączenie. Jamie Oliver zna się najlepiej na takich trójkątach, smakowych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Blanquette de veau czyli zabielana potrawka z cielęciny to obok słynnego boeuf bourgignon klasyka francuskiej tradycyjnej kuchni i jedna z ulubionych potraw Francuzów. Nic więc dziwnego, że po boeuf Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jednym z moich najsmaczniejszych dań była potrawka z klopsikami pod ciastem francuskim. Tym razem postanowiłam przyrządzić bardziej klasyczny pot pie - dziś przedstawiam więc wersję z kurczakiem. Tak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, zwłaszcza, kiedy planujemy je podać naszym milusińskim. Dzisiaj polecam Wam szybkie danie w wersji francuskiej. Jestem pewna, że polubicie w nim dodatek masła i śmietany. Przepis możecie wykorzystać Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis zaczerpnęlam z książki jednej z francuskich kulinarnych sław: Paul Bocuse «Institut Paul Bocuse, l’école de l’excellence culinaire» czyli «Instytut Paul Bocuse, szkoła znakomitości kulinarnej» Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To znane od wiekow danie jest specjalnoscia francuskiej kuchni i daniem, ktore w sondazach zajmuje 1 miejsce obok navarin d'agneau ( potrawki z jagnieciny) jesli o gusta kulinarne Francuzow chodzi... Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przykryciem ok 1,5h. Ugotowane mięso obrać (bez skóry i kości), podzielić na mniejsze kawałki. Wywar przecedzić. POTRAWKA MIĘSNA: mięso z całego kurczaka wywar z kurczaka 300 g pieczarek 1 duża Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przygotowanie: 15 minut Czas gotowania: 1 godzina 15 minut Oryginalna nazwa tej potrawy to Chicken Fricassé. Jest to klasyczne francuskie danie jednogarnkowe, kurczaka gotuje się w nim tak długo aż Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Niezle zaskoczenie bylo na widoczne na twarzy mojego meza na widok tego "kosmicznego dania": Po rozkrojeniu "czapy" z ciasta francuskiego pokazala sie zawartosc: Dla 4 osob: 250 g gotowego ciasta Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj chcemy pokazać Wam przepis na danie, które jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a wygląda jak wymagający dużego nakłady pracy pudding, czy suflet. My przygotowujemy to danie, gdy mamy ochotę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
hrabstwa. Ja przygotowałem spolszczoną wersję tej potrawy Składniki na 4 babeczki Ciasto francuskie w rulonie podwójna pierś z kurczaka papryka czerwona por duża cebula kilka pieczarek 200 ml. Zobacz więcej
TwojeSmaki
TwojeSmaki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Twoje Smaki
Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka 336

0
{{headerMessage}}
Kolejny przepis znaleziony na przepis.pl Wypróbowany i niezwykle pyszny kurczak w trochę innej odsłonie :) Składniki: 400 g pieczarek, gotowe ciasto francuskie, 2 piersi z kurczaka, 1 jajko, Fix Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kabanosy lub inne cienkie kiełbaski w szlafroczkach to bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna przekąska. Idealna sprawdza się jako danie na kolację lub jako drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Just My Delicious
Ryby - Przepisy!

Ryby - Przepisy! 333

2
{{headerMessage}}
Kuskusie Sałatka z Tuńczyka z Makaronem Bliny z Łososiowym Kremem i Kawiorem Łosoś Gotowany na Parze, Ułożony na Purée z Zielonego Groszku z Dodatkiem Mięty Ryba ze Szpinakiem w Cieście Francuskim na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka. Przepis towarzyszy mi od lat i pochodzi z książki "Wyśmienita Kuchnia Francuska" autorstwa C.Clements i E. Wolf-Cohen. W oryginale jest to potrawka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kuchni czosnku, garść suszonych pomidorów, oraz trochę świeżych ziół. I w 15 minut obiad był gotowy:. Nie bardzo wiedziałam jak to nazwać, ale ponieważ jakoś nie lubię słowa potrawka, więc wybrałam Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Mięsno-ogórkowa potrawka

Mięsno-ogórkowa potrawka 75

0
{{headerMessage}}
Zwykle gdy powie się słowo „potrawka”, na myśl przychodzą kawałki kurczaka i warzywa typu marchewka, brokuły, fasolka. Tu wszystko jest na opak: nie dość, że mięso jest mielone, to jeszcze potrawka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Dopiero kiedyś na lekcji francuskiego w liceum, gdy uczyliśmy się nazw zwierząt skojarzyłam, że przecież ten cały POULET (fr. kurczak) jest mi dobrze znany. No i cała zagadka sprzed lat się Zobacz więcej