Przepis na francuska potrawka

Bardzo mnie zaskoczyła popularność przepisów z mięsem mielonym w roli głównej. Prawdopodobnie to łatwość jego przyrządzania i nieograniczone możliwości w przetwarzaniu. Sprawdza się też jako posiłek Zobacz więcej
Jednym z moich najsmaczniejszych dań była potrawka z klopsikami pod ciastem francuskim. Tym razem postanowiłam przyrządzić bardziej klasyczny pot pie - dziś przedstawiam więc wersję z kurczakiem. Tak Zobacz więcej
Przygotowanie: 15 minut Czas gotowania: 1 godzina 15 minut Oryginalna nazwa tej potrawy to Chicken Fricassé. Jest to klasyczne francuskie danie jednogarnkowe, kurczaka gotuje się w nim tak długo aż Zobacz więcej
Potrawka cielęca w białym sosie zwana po francusku Blanquette to prawdziwy zabytek tradycyjnej kuchni francuskiej. Idealne danie na „proszony” obiad czy kolację.Sos śmietankowo-cytrynowydoskonale Zobacz więcej
Kuchnia francuska | KulinarnyBlog.pl Strona główna Kontakt Współpraca Kuchnia francuska Strona główna / Kuchnia francuska Kuchnia francuska – klasyka Kuchnia francuska uważana jest za najznakomitszą i Zobacz więcej
Moniq
Moniq Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z Chaty Na Końcu Wsi
POTRAWKA Z KURCZAKA

POTRAWKA Z KURCZAKA 6015

Czyli co zrobić z mięsem z rosołu. Może nie dosłownie bo specjalnie na potrzeby potrawki dorzuciłam do garnka piersi z kurczaka i więcej marchwi ale to tylko dlatego, że oprócz piersi miałam tylko Zobacz więcej
I znowu przepis sprzed lat... co pewnie widać po zdjęciach. Szperam ostatnio po moich archiwach w poszukiwaniu ciekawych przepisów i nadających się do publikacji jeszcze jako tako zdjęciach. Dzisiaj Zobacz więcej
Mam smak na… Potrawkę z kurczaka pod ciastem francuskim, z wyraźna nutą tymianku, w towarzystwie pieczarek to najlepsze połączenie. Jamie Oliver zna się najlepiej na takich trójkątach, smakowych Zobacz więcej
Uwielbiam mieć wolne! Mogę wtedy w spokoju przesiedzieć pół dnia w kuchni bez pośpiechu, ale za to z mnóstwem czasu na kombinowanie. I wiem, nie jestem osamotniona w tej kwestii. Pozdrowienia zatem Zobacz więcej
To znane od wiekow danie jest specjalnoscia francuskiej kuchni i daniem, ktore w sondazach zajmuje 1 miejsce obok navarin d'agneau ( potrawki z jagnieciny) jesli o gusta kulinarne Francuzow chodzi... Zobacz więcej
Usłyszałam ostatnio od koleżanki, że mięso z rosołu nadaje się tylko do przygotowania potrawki z groszkiem albo do wyrzucenia... Nieco się oburzyłam, bo nie lubię marnować jedzenia i dlatego mięso też Zobacz więcej
Tym razem troszkę angielskiej kuchni , mianowicie Chicken Pie. Dosłownie tłumacząc ciasto z kurczaka. W Anglii Chicken Pie tak jak i inne "Paje" podaje z Mash Potato ( Tłuczone ziemniaki z dodatkiem Zobacz więcej
Dzisiaj chcemy pokazać Wam przepis na danie, które jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a wygląda jak wymagający dużego nakłady pracy pudding, czy suflet. My przygotowujemy to danie, gdy mamy ochotę Zobacz więcej
Smaczny, prosty i co najważniejsze jednogarnkowy obiadek, który trafi w gusta każdego z domowników. 2 piersi z kurczaka (może być też mięso z innych części ale pozbawione kości i skóry) pęczka Zobacz więcej
Przepis zaczerpnęlam z książki jednej z francuskich kulinarnych sław: Paul Bocuse «Institut Paul Bocuse, l’école de l’excellence culinaire» czyli «Instytut Paul Bocuse, szkoła znakomitości kulinarnej» Zobacz więcej
Niezle zaskoczenie bylo na widoczne na twarzy mojego meza na widok tego "kosmicznego dania": Po rozkrojeniu "czapy" z ciasta francuskiego pokazala sie zawartosc: Dla 4 osob: 250 g gotowego ciasta Zobacz więcej
TwojeSmaki
TwojeSmaki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Twoje Smaki
Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka 365

Kolejny przepis znaleziony na przepis.pl Wypróbowany i niezwykle pyszny kurczak w trochę innej odsłonie :) Składniki: 400 g pieczarek, gotowe ciasto francuskie, 2 piersi z kurczaka, 1 jajko, Fix Zobacz więcej
Lubię od czasu do czasu przygotować danie z "akcentem". Serduszko z ketchupu, czekolady czy ulepione z ciasta - tego nawyku się nie pozbędę :) Akurat wypadały Walentynki więc obiad został Zobacz więcej
Blanquette de veau czyli zabielana potrawka z cielęciny to obok słynnego boeuf bourgignon klasyka francuskiej tradycyjnej kuchni i jedna z ulubionych potraw Francuzów. Nic więc dziwnego, że po boeuf Zobacz więcej