francuska zupa cebulowa koniak

Dopiero dziś skorzystałam z książki Julii, którą dostałam na święta i wyszła zdecydowanie najlepsza zupa cebulowa jaką robiłam, następne będzie Boeuf Bougignon. PS W przepisie Julia przed podaniem Zobacz więcej
Przepis na zapiekaną zupę cebulową, którą Wam dziś prezentuję częściowo pochodzi z książki pt.: „Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni”. Piszę „częściowo” ponieważ wprowadziłam Zobacz więcej
, które sprawiają że mogłabym oślinić telewizor... Oglądnęłam program o zupie cebulowej, zajrzałam do książki "Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni" (ekhem, to jest jedyna Zobacz więcej
Dziś następny przepis z książki "Rozkosze podniebienia według Casanowy, czyli sztuka uwodzenia przy stole" Georga A. Wetha. Prezentowałam już zupę chlebową, dziś także zupa jako że rozkochałam się w Zobacz więcej
Kolejne wyzwanie za mną. Zupa cebulowa zrobiona, zjedzona i zadowalająca, a wręcz zaskakująco smaczna. Okay, dlaczego zaskakująco? A więc dlatego, że gdziekolwiek ją jadłam (czyli jakieś 3 - 4 razy w Zobacz więcej
Zupa cebulowa to bardzo klasyczne francuskie danie. Jest lekka i delikatna dzięki skarmelizowanej cebuli. Niezwykle aromatyczna. Robiona obowiązkowo na białym wytrawnym winie i jeśli jest taka Zobacz więcej
Zbliża się zima.Czas więc było się wziąć za zupę cebulową. We Francji skąd wywodzi się ta zupa, każda szanująca się restauracja ma ją tylko i wyłącznie w zimowym menu. I w zasadzie nie ma Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ShabbyEat
Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa 49

0
W zimne dni dobrze zjeść rozgrzewającą zupę. Jeśli wasza lodówka świeci pustką na pewno w spiżarce znajdziecie kilka cebulek. Prosta zupa, proste składniki a smak wyjątkowy i nieprzeciętny. Smacznego! Zobacz więcej
Przypuszczam, że wiele osób ma przepis, który zawsze się udaje i w dodatku prawie zawsze smakuje gościom. Moim takim daniem jest francuska zupa cebulowa, która o dziwo smakuje nawet osobom nielubiącym Zobacz więcej
Dziś piatek a więc bezmięsny obiadek. Już od dawna chodziła za mną zupa cebulowa ale z grzaneczkami no i w końcu ją zrobiłam. Przepis ten jest pysznym połączeniem kilku przepisów na tą zupę m.in. Zobacz więcej
Biedronka
Biedronka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apetyty
Zupa cebulowa

Zupa cebulowa 129

0
cebulową... Moja francuska zupa cebulowa nie jest do końca zgodna z oryginałem - nie dodaję do niej koniaku, ani brandy. Nie zapiekam jej też w żaroodpornych miseczkach - podaję ją po prostu z Zobacz więcej
Ten przepis chodził za mną już od dawna z dwóch przyczyn. Po pierwsze nigdy nie jadłam prawdziwej zupy cebulowej a po drugie przepis na nią sam wpadł mi w ręce wraz z książka Julii Child, którą Zobacz więcej
Zupa cebulowa, czyli soupe a l'oignon do nic innego jak aromatyczny bulion i ogromna ilość cebuli pokrojonej w plasterki, poduszonej a potem przyrumienionej na maśle. Aby uzyskać prawdziwie domowy Zobacz więcej
Bea
Bea Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bea w Kuchni
Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa 127

1
‚ Gdy daaawno dawno temu ;) po raz pierwszy spróbowałam we Francji zupy cebulowej, nie mogłam uwierzyć, że jest tam naprawdę tylko cebula! I że z cebuli można przygotować coś tak pysznego (pod Zobacz więcej
Długo chodziła mi po głowie chęć opublikowania na stronie przepisu na klasyczną francuską zupę cebulową. Gdy decyduję się na opublikowanie jakiegoś przepisu na stronie, wtedy najpierw przez długi Zobacz więcej
Inka.T
Inka.T Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Notes From Eating
Jej! Czuć cebulę :)

Jej! Czuć cebulę :) 140

0
takie ilości cebuli na raz? .... Nigdy??? Tak, nigdy! Ale do rzeczy! Składniki: * cebula, zwykła biała, wzięłam około pół kilograma, posiekałam na piórka * 1/4 kostki masła * 1łyżkaoliwy z oliwek * Zobacz więcej
Prawdziwa,esencjonalnazupa cebulowa wymaga długiego gotowania na niewielkim ogniu. Zabiera to sporo czasu przez co nie robię jej czesto. Jednak są momenty, np. z początkiem jesieni, kiedy mam Zobacz więcej
Dla tych nie mających pomysłu na dzisiejszy obiad - zupa cebulowa z grzankami. Przepis wywodzi się z kuchni francuskiej, jednak wątki polskie w jej historii też można zauważyć, gdyż była znana w Zobacz więcej
Legenda głosi, żezupę tę stworzył Ludwik XV. Chcąc przygotować ciepły posiłek inie mając wspiżarni nic, poza cebulą, masłem iwinem, przyrządził tenże przysmak. Skoro więc francuski król sobie Zobacz więcej