Przepis na frittata

Frittata z makaronu nalezy do dan czesto przyrzadzanych w Neapolu. Nalezy do potraw cucina povera - czyli kuchni niewykwintnej i biednej. Podstawa tej frittaty jest makaron ( dlugi typu spaghetti, Zobacz więcej
pees91
pees91 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity kąsek
Frittata

Frittata 1422

Frittata z kurczakiem i warzywami- to mój pomysł na poniedziałkowy posiłek. Frittata jest jednym z prostszych posiłków do przygotowania. Wystarczą jajka i warzywa. Oczywiście możecie dodać kurczaka, Zobacz więcej
Josia
Josia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Josi
Frittata z warzywami

Frittata z warzywami 1187

Frittata to pomysł na szybką przekąskę, którą można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Można pokroić ją na kawałki i podać jako przekąskę znajomym. Można ją również zapakowac i zabrać ze sobą do Zobacz więcej
w rytmie slow
w rytmie slow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Życie w rytmie słów
Frittata.

Frittata. 836

Ostatnimi czasy lubuję się w omletach. Bo łatwe. Bo szybkie. Bo można do nich dodać, to na co ma się ochotę. Bo nawet, kiedy jestem sama, przy takim daniu nie jest mi przykro, że gotuję dla jednej Zobacz więcej
Babeczki Grzaneczki
Babeczki Grzaneczki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Babeczki Grzaneczki
Frittata

Frittata 134

Tradycją u mnie w domu jest wspólnie niedzielne śniadanie. Kiedyś to Dziadek je przyrządzał. Jajecznica i pyszny chlebek. Później ja zaczęłam eksperymentować i zamiast jajecznicy pojawiały się różne Zobacz więcej
Zwegowani.pl
Zwegowani.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zwegowani.pl
Frittata z ziemniakami

Frittata z ziemniakami 523

Proste i szybkie danie dla wszystkich miłośników omletów czy zapiekanek. Frittata z ziemniakami Składniki na frittatę z ziemniakami: 7 jajek, 3 ugotowane ziemniaki, 1 cebula, 1/2 czerwonej papryki, Zobacz więcej
MonikaMariolka
MonikaMariolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia Gotuje
Frittata

Frittata 288

Frittata z kiełbasą chorizzo i suszonym pomidorem Dziś odbyło się u mnie tak zwane czyszczenie lodówki:). Zostało mi trochę resztek, więc postanowiłam na kolację zrobić frittatę. Mój mąż bardzo lubi Zobacz więcej
Helena68
Helena68 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Walijskie Pichcenie ...
FRITTATA

FRITTATA 178

Frittata to włoska nazwa naszego popularnego omletu. Od omletu różni się chyba tylko tym, że jest dłużej zapiekana. Myślę, że każdy ma swój ulubiony przepis na omlet czy frittatę. Ważne, żeby była Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Frittata - przepis

Frittata - przepis 77

Frittata, a właściwie "muffiny z jajem" to moje niedawne odkrycie. Tak naprawdę niczym, poza swoją wielkością, nie różnią się od klasycznej frittaty. Są od niej po prostu zdecydowanie mniejsze. Zobacz więcej
prazonemigdaly
prazonemigdaly Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PrazoneMigdaly
Frittata

Frittata 694

Szybko, szybciej, najszybciej - to słowo niestety ostatnio odmienia się u mnie przez wszystkie przypadki. W związku z tym jedzenie też jest na szybko. Całe szczęście "na szybko" nie musi oznaczać Zobacz więcej
Sis Fit
Sis Fit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Siostry Fit
Fit frittata

Fit frittata 1312

Składniki na dwie duże porcje: 4 jaja pół kulki mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu (około 60 g.) 2 plasterki szynki z indyka lub kurcząt średnia cukinia średnia cebula pół papryki (kolor Zobacz więcej
Delimamma
Delimamma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Delimamma
Frittata

Frittata 440

Frittata czyli włoska odpowiedź na omlet czy hiszpańską tortillę :) Danie w dużej mierze bazujące na jajkach ale tak naprawdę to od nas samych zależy co jeszcze będzie jego składnikiem. U mnie Zobacz więcej
Becia
Becia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie według Beci
Frittata

Frittata 288

Witam wszystkich w poniedziałek, bardzo możliwe, że ostatni tak piękny i słoneczny. Jesień zbliża się wielkimi krokami, dni są coraz krótsze, a wieczory spędzam na przerabianiu kolejnej dyni na Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Frittata

Frittata 157

Frittata Hiszpańska frittata to idealne danie dla każdego amatora kuchni iberyjskiej. Poznaj przepis na oryginalną frittatę z chorizo. Dla 2 osób PT15M Czas przygotowania: 15 minut Drukuj przepis Zobacz więcej
paluina93
paluina93 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bagietka, czyli miło o gotowaniu
Frittata

Frittata 402

Czyli jak skutecznie opróżnić lodówkę z resztek i najeść się do syta. :) Przygotujecie ją dosłownie ze wszystkiego, co tylko macie pod ręką. Przyda się także patelnia żeliwna. Jeśli jej nie macie – Zobacz więcej
Smak Zdrowia
Smak Zdrowia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Zdrowia
Frittata

Frittata 558

Składniki: 2 jajka (120g) cebuli (25g) pomidora (75g) pieczarki (50g) papryki czerwonej (25g) 1 ogórek konserwowy (30g) wędlina drobiowa (50g) koperek przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do potraw z Zobacz więcej
MonikaMariolka
MonikaMariolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia Gotuje
Frittata

Frittata 260

Frittata z pomidorem, szczypiorkiem i serem feta Dziś na śniadanko postanowiłam zrobić frittatę, i zużyć wszystkie resztki zalegające w lodówce. Powiem szczerze, że pierwszy raz robiłam frittatę i Zobacz więcej
MonikaMariolka
MonikaMariolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia Gotuje
Frittata

Frittata 229

Frittata wiosenna Wczoraj znów czyściłam lodówkę z resztek i zrobiłam frittatę. Trochę się ich nazbierało, a po co wyrzucać jak można, użyć czyli tak zwana ekonomia gastronomia:). Składniki - pół Zobacz więcej
Smak Zdrowia
Smak Zdrowia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Zdrowia
Koreczki na frittacie

Koreczki na frittacie 603

Jako innowację nudnych koreczków, które znamy od lat proponuję mini koreczki na spodzie z frittaty. Są równie kolorowe, bardzo smaczne, ale przede wszystkim inne niż wszędzie. Na pewno gości Zobacz więcej
Zwegowani.pl
Zwegowani.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zwegowani.pl
Frittata

Frittata 2148

Testujemy ceramiczne patelnie GreenPan. Wkrótce nowe patelnie staną się również nagrodami w naszym konkursie, ale tymczasem przepis kolorową i dobrą, choć na nieco czasochłonną, frittatę. Frittata Zobacz więcej

Frittata jest to niezwykle smaczne i proste włoskie danie, które przypomina trochę znany nam omlet. Samo słowo frittata (z włoskiego frittatę) oznacza smażyć. Frittatę smażymy na patelni, następnie na kilka minut wkładamy ją do piekarnika. Najlepiej do smażenia użyć więc patelni żeliwnej, którą możemy włożyć do piecyka. Klasyczna frittata składa się z zaledwie kilku składników. Jednak przepis możemy lekko modyfikować, wzbogacając potrawę o ulubione dodatki. Frittatę możemy przygotować zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Świetnie sprawdzi się też jako przystawka na przyjęciach. Możemy ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Do przygotowania klasycznej frittaty potrzebujemy jedynie jajek, oliwy, soli, pieprzu, cebuli i twardego sera typu parmezan. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną drobno cebulkę. Smażymy do momentu, aż cebula zmięknie i się zeszkli. Jajka należy dobrze roztrzepać, aby nasza frittata była puszysta i wraz z przyprawami wylać na patelnię. Gdy jajka się zetną, frittatę posypujemy serem i wkładamy na 5-10 minut do rozgrzanego piekarnika. Jest to danie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego omleta.

Frittatę możemy urozmaicić, dodając do niej różne smakowite składniki. Frittata najlepiej smakuje w połączeniu z papryką, suszonymi pomidorami, kaparami, oliwkami i włoskimi serami (parmezan, gorgonzola, mozzarella). Dobrym dodatkiem będzie również kiełbasa chorizo lub zwykła szynka pokrojona w cienkie paseczki. Wybrane składniki należy „rozrzucić” na patelni, usmażyć i zapiec. Ważnym dodatkiem są też zioła (tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano), które wzbogacą smak frittaty i wydobędą z niej to, co najlepsze.

Bardziej sycącą wersją frittaty jest ta z dodatkiem ziemniaków. Ziemniaki należy ugotować, pokroić w plasterki i usmażyć na patelni. Gotowe zalewamy masą jajeczna, która możemy wzbogacić np. o paprykę, chorizo lub kawałeczki boczku. Składniki te najlepiej jednak najpierw delikatnie podsmażyć na patelni, aby zmiękły i puściły soki, a dopiero potem zalać masą jajeczną. Wersję ziemniaczaną frittaty możemy przygotować także z dodatkiem szpinaku, zwykłej kiełbasy lub pieczarek. Takie danie nadaje się doskonale na obiad, ponieważ jest sycące i treściwe. Warto przygotować je szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ dodatkowo rozgrzewa i daje mnóstwo energii.

Frittatę możemy przygotować również na sposób dietetyczny. Warto dodać wtedy do niej jak najwięcej warzyw (paprykę, cukinię, pomidory), a zrezygnować z tłustych kiełbas i wędlin. Frittatę w wersji fit najlepiej posypać chudym serem twarogowym lub mozzarellą. W tym przepisie rezygnujemy ze smażenia naszego omleta. Masę jajeczną wraz z warzywami przelewamy bezpośrednio do brytfanki i całość zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w 180 stopniach. Taka frittata jest równie smaczna co klasyczna, a pozbawiona zbędnych kalorii i tłuszczów. Polecana jest szczególnie sportowcom i osobom będącym na diecie.

Frittata może zostać także przygotowana w wersji na słodko. Idealnie nadaje się na śniadanie lub słodki podwieczorek. Do przyrządzenia frittaty na słodko, potrzebujemy płatków migdałów, jabłek i bananów. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojone w kostkę owoce oraz migdały. Całość przyprawiamy cynamonem, cukrem i wanilią. Frittatę na słodko możemy również włożyć do piekarnika lub po prostu odwrócić omlet na patelni na druga stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty.