frolla

Coś jest w ostatnim czasie ze mną nie tak. Zawsze lubiłem jeść, smakować, no i oczywiście gotować. Jednak moja kuchnia i to co wychodziło spod mojego noża, łyżki, czy trzepaczki z reguły było Zobacz więcej
skladniki: 500 g maki 250 g masla 250 g cukru 2 jajka szczypta soli starta skorka z 1 cytryny 8 g proszku do pieczenia Wykonanie: Laczymy make, proszek do pieczenia i szcypte soli. W osobnym naczyniu Zobacz więcej
S.B.
S.B. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sweet Days
Ciasto kruche bez masła!

Ciasto kruche bez masła! 6218

4
Szperając ostatnio we włoskich przepisach natknęłam się na jeden, który zdecydowanie zasługuje na odrobinę uwagi – pasta frolla z jogurtem zamiast masła! Moja lista przepisów do zrealizowania wydłuża Zobacz więcej
agat88
agat88 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Słońce, kredki i muffiny
Sfogliatelle

Sfogliatelle 383

0
jest do granic niemożliwości hipnotyzuje mnie do dziś mimo swojej kiepskiej jakości :) Sfogliatelle z zewnątrz jest chrupiące a w środku kryje serowe nadzienie. Tęskni mi się do Neapolu. Miłego Zobacz więcej
EdithS
EdithS Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Quatro Stagioni
Wiosna :)

Wiosna :) 50

0
I pipistrelli sul mio terrazzo si sono risvegliati......e' primavera!! :) Si sente l'aria piu' tiepida e il sole che ti coccola. Ho preparato una crostata semplice semplice, fatta con le ultime scorte Zobacz więcej
Polski/English/Italiano Składniki/Ingredients/Ingredienti Kruche ciasto/ Shortcrust pastry/ Pasta frolla 125 g masła/ 4.4 oz butter/ 125 g di burro 1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo 250 g mąki/ 8.8 oz plain Zobacz więcej
in a tin. Italiano Come si fa: Mettere tutti gli ingredienti insieme e formare l'impasto come la pasta frolla. Stendere l'impasto formare i dolcetti. Deponete su una piastra e cuocere in forno già Zobacz więcej
zawsze sie udaje; oraz na cwibak, ktorego nie jadlam od wielu lat. A zakladkami potraktowalam juz kilka przepisow, co oznacza, ze sa w pierwszej kolejnosci do wyprobowania w domu i pracy ;) Ciasto Zobacz więcej
80 gr zucchero 2 tuorli d`uvo Lavorate il burro con un coltello per ammorbidirlo, versatelo assieme ai tuorli nella fontana della farina insieme allo zucchero. Impastate con delicatezza fino a Zobacz więcej
cucinissima
cucinissima Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cucinissima
La torta di castagne

La torta di castagne 127

0
torta facile e veloce da realizzare, ma veramente vale la pena dedicare un po’ di tempo per farla. . Torta di castagne Ingredienti Strati di pasta frolla 400g di farina di castagne 200g di burro a Zobacz więcej
di 21x35 cm mettere carta da forno, poi sul rotolo fondo la pasta fragile. Potete cospargere leggermente con pangrattato per assorbire l'umidità dalle mele. Pasta frolla distribuire uniformemente le Zobacz więcej
Polish/English/Italian Składniki/Ingredients/ Ingredienti Ciasto kruche/ Shortcrust/ Pasta frolla 250 g mąki/ 8.810.5-12.3 oz plain white flour/ 250 g di farina 150 g masła /5.2 oz butter/ 150 g di Zobacz więcej
niesamowity luz i nie przejmują się tak bardzo jak my. Ciasto ma wyglądać jak domowe, ot tak zrobione od niechcenia. I właśnie tego włoskiego luzu oprócz cudownej pogody oczywiście, brakuje mi czasem Zobacz więcej
: Mix all theingredients together and knead a dough, roll the dough and form small cakes. Bake at 355 F for about 10 minutes. After cooling, cover one side of each cookie with melted chocolate and Zobacz więcej
Polski/English/Italiano Składniki/Ingredients/Ingredienti Kruche ciasto/ Shortcrust pastry/ Pasta frolla 125 g masła/ 4.4 oz butter/ 125 g di burro 50 gcukru /1.7 ozsugar/50 g dizucchero 1 jajko/ 1 Zobacz więcej
kremmigdałowy"frangipane" powstał na bazie mąkimigdałowej,masła, cukru i jaj. A do tego morele i mamy cudowny letni przysmak. Smacznego :) **** La qui presente crostata e' stata realizzata con la Zobacz więcej
i migdałami z lodami szałwiowymi. Tarta na kruchym cieście (pasta frolla) z kremem pasticcera bardzo dobrze współgrała tu z szałwią. Panna cotta pistacjowa – delikatna, nie za słodka, z odświeżającą Zobacz więcej
frolla 500 g mąki pszennej/ 17.5 oz plain white flour/ 500 g di farina tipo 00 150 gcukru/ 5 ozsugar/ 150 g dizucchero 200 g masła lub smalcu/ 7 oz butter or lard/ 200 g di burro o strutto 2 jajka/ 2 Zobacz więcej
Alessia pokazywała czym klasyczne kruche ciasto różni się od jego włoskiej wersji. Klasyczne kruche to posiekane zimne masło, cukier, mąka, lodowata woda. Włosi robią to zupełnie inaczej! Pasta Zobacz więcej
or halfmoons. Bake at 355 F for about 10-15 minutes. After cooling, sprinkle the cookies with icing sugar. Italiano Come si fa: Mettere tutti gli ingredienti insieme e formare l'impasto come la pasta Zobacz więcej