funt cukru

Emilia Voit
Emilia Voit Obserwuj blogaObserwujesz bloga
COOKILLU
Zupa migdałowa

Zupa migdałowa 57

1
Wigilijna zupa migdałowa jest bardzo prosta i smaczna, a do tego słodka. Przepis jest dla tych, którzy chcą wrócić do tradycyjnych polskich dań i trochę zmienić świąteczne menu. Autorką jest Maria Zobacz więcej
adi
adi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szelmostwa Lisa
Sok z fiołków

Sok z fiołków 513

2
przepisu autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej . Szkoda, że powstały tylko trzy małe buteleczki. Kolor i smak bajeczny! A skubanie kwiatu wcale nie musi być nudne i monotonne. U nas to kolejny pretekst Zobacz więcej
odrzucając pestki, wsypać 2 funty miałkiego cukru i ucierać z pomarańczami przez godzinę. Zaraz po wyjęciu mazurków z pieca nakładać grubo tą massą, ubierać po wierzchu paskami pókrajanemi z Zobacz więcej
funty :). Ciastka są smaczne, pachną pomarańczami, smakują masłem, takie zwyczajne, kruche ciasteczka z przepięknymi zdobieniami. Składniki: - 300 g mąki pszennej - 90 g cukru pudru - 2 łyżki miodu - Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
syrop fiołkowy

syrop fiołkowy 45

0
Obrać funt samego czystego kwiatu świeżych fiołków, włożyć w wazę porcelanową, nalać kwartę wrzącej wody i przykryć natychmiast białą serwetą. Po kilku godzinach odlać i zważyć sok, wziąć tyle cukru, Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Wiśniowa zupa

Wiśniowa zupa 31

1
goździków, 1/2 laski cynamonu, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 100 -150 g cukru*, Wiśnie wydrylować a pestki roztłuc w moździerzu. Wiśnie przełożyć do garnka, rozgnieść je. Dodać roztłuczone Zobacz więcej
żółtka z 2 łyżkami cukru czubato nabranemi, 5 łyżkami masła klarowanego, letniego, i 6 gr. amonium carbonicum; następnie wlewać po trochu 9 łyżek dobrej kwasnej śmietany, dosypując na przemian pół Zobacz więcej
Pół funta oczyszczonych listków róży i półtora funta cukru utłuc razem w moździerzu, zacisnąć cytrynę; a następnie smażyć na wolnym ogniu. Robić z tej masy gałeczki, tarzając je w cukrze, gdy obeschną Zobacz więcej
Heleny Pendenkowskiej z 1920 roku z lekkimi modyfikacjami. Legumin w tej książce jest bardzo dużo: od owocowych po grysikowe i makaronowe. Książka napisana jest starym językiem, a miary wag i ilości Zobacz więcej
Nemi
Nemi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Habibi
Kruche ciasteczka z owocami

Kruche ciasteczka z owocami 188

0
... Ciasteczka są miękkie, puszyste, pachną nieziemsko i ciężko się od nich oderwać;) Piekłam je już dwa razy i wiem, że już niebawem zagoszczą u mnie ponownie! Z podanych składników otrzymałam 60 Zobacz więcej
ryż", na szczęście przekonwertowaniem funtów na jakieś bardziej ludzkie miary zajęli się wcześniej życzliwi ludzie. Przepis pochodzi z "Praktycznego kucharza warszawskiego" z 1908 r., odnaleziony na Zobacz więcej
Zupa migdałowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej przepis z książki 365 obiadów z 1858 roku Funt migdałów słodkich*, 10 gorzkich, oparzyć, obrać z łupin, usiekać bardzo drobno, a następnie uwiercić w Zobacz więcej
Dziś nieco zmodyfikowany przepis na bardzo tradycyjne ciasto. W oryginale nazywa się ono pound cake i, jak sugeruje nazwa, używa się w nim po funcie każdego z głównych składników. W mojej wersji jest Zobacz więcej
Dziś prawie na wszystkich blogach pączki albo faworki, a u mnie - rogaliki:) Z pieczenia pączków zrezygnowałam, bo stwierdziłam, że to nieopłacalny biznes, skoro w tutejszych, angielskich Zobacz więcej
migdałowego* - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 30 gram cukru bądź innego słodzika - szczypta soli - 1 łyżka oleju Składniki suche wsypujemy do miski i mieszamy, po czym wlewamy mleko z olejem i Zobacz więcej
mąki 450 g rodzynek 450 g migdałów 1 łyżeczka cynamonu skórka otarta z połowy cytryny cukier puder (do posypania) masło do wysmarowania blachy Przygotowania: Oryginalny przepis brzmi tak: "Funt cukru Zobacz więcej
Inspiracje zaczerpnęłam z jednej z najsłynniejszych szkół gotowania Le Cordon Blue. Filia jest również w Londynie, gdzie 9mc kurs cukiernictwa kosztuje bagatela 13tys funtów. Składniki na spód : 225g Zobacz więcej
– jak kto lubi. Kruszanka: 1 cup (250 ml) mąki 1 / 3 cup (80 ml) brązowego cukru 1 / 3 cup (80 ml) zwykłego cukru 1 / 2 cup (125 g) masła niesolonego ( w temperaturze pokojowej czyli względnie Zobacz więcej
migdałowego* - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 30 gram cukru bądź innego słodzika - szczypta soli - 1 łyżka oleju Składniki suche wsypujemy do miski i mieszamy, po czym wlewamy mleko z olejem i Zobacz więcej
Lucayos Cookbook wydanej w 1690 roku. Oryginalnie był podawany w miarach angielskich czyli uncjach i funtach, poniżej prezentuję Wam przepis w bardziej przyjaznych nam miarach. W sadze Martina Zobacz więcej