galangal

Mięso z podudzi kurczaka Grzyby ( Shitake, Portobelo, Boczniaki, inne chińskie świeże) Pomidor Galangal / nie mylić z Imbirem - u mnie Imbir bo nie zdobyłam Galangalu - smak będzie nieco inny Kafir Zobacz więcej
Skadniki: Bulion warzywny Kostka biaego tofu 2 marchewki 2 pietruszki 1 sodki ziemniak 2 garcie broku 2 garcie pocitej w paski kapusty pekiskiej 1 ostra papryczka czerwona 1 ostra papryczka zielona Zobacz więcej
Skadniki: 2 marchewki 2 pietruszki Gar zielonej fasolki szparagowej Sodka papryka zielona Sodka papryka czerwona ostra papryczka czerwona ostra papryczka zielona Mieszanka ulubionych kiekw 2 zbki Zobacz więcej
W przygotowywaniu dań z krewetek najbardziej lubię tempo. Kilka minut i aromatyczne danie trafia na stół! Dużą przyjemność sprawia mi też rozłupywanie ciepłych skorupek. Jedzenie rękoma to dla mnie Zobacz więcej
sos ostrygowy soczewica czerwona przyprawy: amok powder (trawa cytrynowa, liście kafir, papryka galangal, kurkuma), curry, cukier, sól ciechocińska jodowana prażony sezam z orzeszkami ziemnymi Zobacz więcej
Krewetki uwielbiam, w każdej postaci. Dzisiaj w bardzo pikantnej, tajskiej odsłonie. Na przygotowanie tego dania wystarczy 15 minut. Więc do dzieła! Skladniki na 2-3 porcje: mleczko kokosowe 165 ml Zobacz więcej
pasty galangal 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 1 łyżeczka pasty z liści kolendry odrobina wasabi pół łyżeczki chilli W woku rozgrzać łyżkę oleju i kilka kropel oleju sezamowego. Usmażyć kurczaka Zobacz więcej
Domowy rosół odgrzewamy, dodajmy suszoną trawę cytrynową, suszony w płatkach imbir, suszony galangal i przyprawę do TOM YUM (tym razem miałam szczęście bo jeszcze coś zostało z wyprawy do Tajlandii) Zobacz więcej
Ada0
Ada0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oryginalny smak
Przyprawa „5 smaków”

Przyprawa „5 smaków” 345

0
Przyprawa pięciu smaków używana jest przede wszystkim w kuchni chińskiej, ale znana jest także w innych krajach azjatyckich. Składa się z pięciu składników, które odpowiadają za smak słodki, gorzki, Zobacz więcej
z przepisem na opakowaniu. Do woka dodaję pokrojoną kapustę pekińską i podsmażam przez kilka minut. Zalewam sosem sojowym, dodaję sól, chilli, imbir, ew. galangal i trawę cytrynową oraz odsączoną Zobacz więcej
oliwę, po czym podsmażamy. Kroimy paprykę, siekamy kolendrę i galangal, rozgniatamy łodygę trawy cytrynowej i wrzucamy do kurczaka. Zalewamy mlekiem kokosowym i dodajemy pastę curry. Doprawiamy Zobacz więcej
na półtwardo. Odcedzamy i odstawiamy. Rozgrzewamy olejna patelni, wrzucamy pastę curry i podgrzewamy, zalewamy mleczkiem kokosowy i dorzucamy do niegotrawę cytrynową, galangal i podgotowaną fasolkę. Zobacz więcej
Czerwono-zielono-żółte curry warzywne, czyli ciecierzyca, cukinia i szpinak w piekielnie ostrym sosie Składniki: - puszka ciecierzycy / szklanka ugotowanej ciecierzycy - 3 garści szpinaku - 1 cukinia Zobacz więcej
, zaopatrzyłam się w podstawowe przyprawy: bazylie w doniczce kolendrę w doniczce papryczki chili imbir / galangal liście limonki kafir trawę cytrynową ocet ryżowy sos sojowy sos rybny / nam pla Zobacz więcej
pasty curry sól chili pęczek natki kolendry limonka Wykonanie: Mięso kurczaka kroję w kostkę i obsmażam na oleju, przekładam na talerz. Na oleju podsmażam posiekaną cebulę, dodaję pastę curry, Zobacz więcej
To jedna z moich ulubionych zup. Możecie śmiało zastąpić kurczaka krewetkami. Mam świadomość, że wymaga to kilku ważnych składników - trawa cytrynowa, galangal, lemonkę kafir... jeśli tylko będziecie Zobacz więcej
pomidorkami koktajlowymi, chilli i kolendrą. Smacznego! K. * Żółta pasta curry Składniki: - 5 czerwonych, suszonych papryczek chilli ( namoczonych i posiekanych ), - 5 cm kawałek korzenia kurkumy ( Zobacz więcej
cebulę, dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i chwilę smażyć, dodać curry, pokrojoną trawę cytrynową, galangal i dusić razem kilka minut. Do garnka dodać bulion, mleko kokosowe, pokrojone grzyby, Zobacz więcej
warzywa, które znajdziecie np: kalarepa, zielona fasolka 250g jedwabistego tofu sok z jednej limonki chili pocięte na połówki kolendra do przyprawienia sól lub sos rybny jeśli nie jesteście vege Zobacz więcej
przydatne i smaczne. W zestawie znalazłem: sambal oelek pastę tamaryndową sos-marynata cebulowo-tymiankowa z dodatkiem chili (o tym na pewno będzie oddzielny wpis) pasta chili z dodatkiem liści Zobacz więcej