galareta z szybkowaru

Składniki: golonka wieprzowa 70 dag, nóżki wieprzowe 5 sztuk, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, woda 3 litry DO GALARETY: pieprz mielony - ile potrzeba, ocet 10% - Zobacz więcej
Składniki: nóżki wieprzowe 4 większe, biodrówka 1 kg, woda 3 litry, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, pieprz czarny ziarnisty 10 sztuk, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, Zobacz więcej
Golonko w galarecie a la salceson 1 duże golonko z kością sól peklowa 1 łyżka masła sklarowanego kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych pieprz, majeranek włoszczyzna do zupy 1 łyżka Zobacz więcej
mam nowy szybkowar 5 litrów i 3,5 litra /"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/, mam też od paru miesięcy szybkowar 9 litrowy /"zobacz TUTAJ"/, w którym już sporo potraw gotowałam i jestem Zobacz więcej
szybkowarze przez 2 godziny. Wrzucamy przyprawy. Gdy mięso odchodzi od kości oznacza, że jest już ugotowane i idealne do naszej potrawy. Obieramy kości z mięsa. Mięso wraz ze skórą kroimy drobno. Zobacz więcej
Galareta wieprzowa wymaga dłuższego przygotowania, ale to tylko kwestia czasu. Wkładamy do garnka, a potem już sama się gotuje. Gotuję galaretę drobiową , z wołowiną, ale też z golonki i nóżek Zobacz więcej
(w szybkowarze gotować 1,5 godziny). Ostudzić. Mięso oddzielić od kości, ozorki oczyścić ze skóry. Mięsa pokroić w drobną kostkę, dodać kminek, wymieszać. Kości wkładamy ponownie do wywaru, w którym Zobacz więcej
: Do garnka a najlepiej szybkowara wlać ok 3 l wody Włożyć mięso z kością , pokrojone w paseczki buraczki oraz przyprawy , zamknąć szybkowar i gotować ok 30 min ( w normalnym garnku ok 1,5 godz - ja Zobacz więcej
W piątek rozmawiała z mamą i ona pochwaliła mi się, ze właśnie gotuje galaretę. Az mi zapachniało przez telefon… Postanowiłam, ze w sobotę z samego rana gonie na zakupy i też galaretę ugotuję . A co! Zobacz więcej
"szybkowar został wynaleziony przezdenisa papinaw1679r. papin nazwał swój wynalazek >>zmiękczaczem kości<kociołkiem papina." (wikipedia) jak dla mnie, jeden z największych wynalazków Zobacz więcej
Oczywiście jest to tylko możliwe z szybkowarem.. Wiem wiem.. rosół musi się pyrkać dwie godziny bo inaczej nie jest dobry, ale żeby się przekonać, że to naprawdę jest rosół trzeba po prostu spróbować. Zobacz więcej
dość często spotykam się ze stwierdzeniem, że na problemy ze stawami błogosławieństwem jest żelatyna. jedzenie potraw w galarecie ma przyspieszyć regenerację i odbudowę chrząstek. ale ostatnio Zobacz więcej
w czystej postaci lub z dodatkami,np. z ugotowanymmięskiemze skrzydełek i warzywami. Generalnie, galaretę przygotowuję na samych skrzydełkach drobiowych. Jednakod czasu do czasuzmniejszam ilość Zobacz więcej
uważać na tłuszcz (to robota na dwa dni), bez pewnych zabiegów odsysających tłuszcz może okazać się niezjadliwe dla wrażliwego brzucha ;) Składniki: 6 nóżek wieprzowych ewentualnie 1 golonka (dla Zobacz więcej
gotujemy na wolnym ogniu 2-3h (czas można skrócić gotując w szybkowarze - wystarczy 15-20min. od puszczenia pary + czas, aż ciśnienie z gara samo zejdzie). Ugotowane, miękkie golonki dokładnie Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nina w kuchni
Ozorki w sosie koperkowym

Ozorki w sosie koperkowym 533

0
dag, a cielęcy ok. 45 dag. Najsmaczniejszy i największy jest ozór wołowy. Waży nawet 1,5 kg (cena za kg ok. 17 zł). Ozory znakomicie smakują na zimno i na gorąco, w galarecie, peklowane oraz wędzone. Zobacz więcej
. Jeśli jednak zależy Ci na estetycznym i apetycznym wyglądzie potrawy, np. zupy, galarety lub sosu, nawet się nie zastanawiaj. Nie jest to rzecz trudna i wymaga jedynie dobrze schłodzonego wywaru Zobacz więcej
+ zielona część pora + sól. Gotuję w szybkowarze wszystkie składniki, a buraczki tylko obrane ze skórki. Odcedzam do garnka, w którym będzie barszcz. Buraczki ścieram na tarce jarzynowej, zalewam Zobacz więcej
Z INDYKA Z JABŁKAMI 14 kwietnia 2016 INDYK GALARETA W „JAJKACH” 21 marca 2016 INDYK Ziemniaczane gniazdka z indykiem i warzywami 19 listopada 2013 INDYK Pulpeciki indycze w sosie Zobacz więcej
- na maksa. Niemniej parę zasad obowiązuje, niezależnie od tego czy gotujemy rosół tradycyjnie czy w szybkowarze, zatem kto zainteresowany - niechaj czyta dalej :-). Otóż, jeśli użyjemy mięsa z Zobacz więcej