galaretka i pigwy

Vongole z roquefortem, galaretką z pigwy i ze szczypiorkiem - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Kukbuk poleca Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Zobacz więcej
Vongole z roquefortem, galaretką z pigwy i ze szczypiorkiem - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Kukbuk poleca Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Zobacz więcej
Robiliście domowe galaretki ?? My dość często, bo mój młody jest fanem galaretek. Fajnie jak są owoce sezonowe, bo wtedy można tworzyć i tworzyć. Jak nie ma ratujemy się syropami, albo mrożonymi Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Pigwa - galaretka z pigwy

Pigwa - galaretka z pigwy 4123

1,2 kilograma pigwy, 400 gram cukru, 1 cytryna, 700 ml wody Pigwę umyć, pokroić w ósemki. Włożyć do garnka, zalać wodą dodać kawałek skórki z umytej cytryny gotować do miękkości – około 40 minut. Zobacz więcej
Zwykłe ciasto z galaretką i świeżymi owocami. Nie jest to biszkopt, a raczej ciasto babkowe. Przepis ze starego zeszytu. Nam smakowało. Spróbujecie? Zachęcam, bo teraz jest najlepszy czas na pieczenie Zobacz więcej
Letnie dni nie odpuszczają. Piękne słońce przyjemnie grzeje. W takie dni, jak te w mojej kuchni królują przede wszystkich owoce, warzywa i świeże zioła. Dziś zapraszam Was na pyszny letni mus z pigwą, Zobacz więcej
ale.agata.m
ale.agata.m Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tradycja ze smakiem
Galaretka z pigwy

Galaretka z pigwy 16

Owoce pigwy w jesiennej odsłonie dadzą nam zarówno niezapomniane chwile dobrego smaku jak i wzmocnią nasz organizm w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Ze względu na dużą zawartość witaminy C oraz Zobacz więcej
JadziaPepin
JadziaPepin Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
w mojej kuchni
galaretka z pigwy

galaretka z pigwy 110

Składniki 1,600 gr. pigwy, umytej , usunięte środki ,pokrojonej (pozostawić skórę) 7 filiżanek ( wody cukier -dla każdej filiżanki soku 7/8 do 1 szkl.cukru 2 łyżki soku cytrynowego na 1 szkl soku z Zobacz więcej
Galaretki to alternatywa dla dżemów, konfitur czy marmolad. Owoce gotujemy w wodzie, najkrócej jak tylko się da, dzięki czemu zachowujemy ich aromat. Następnie pulpę odsączamy na sicie przez 12 godzin Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
galaretka i marmolada z pigwy

galaretka i marmolada z pigwy 970

Galaretkę z pigw, przyrządza się w ten sam sposób, jak galaretkę z jabłek. Pigwy opłukane, nieobierane pokrajać, zalać małą ilością wody i gotować do miękkości. Sok scedzić, wziąć na szklankę soku Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste potrawy
Konfitura i galaretka z pigwy

Konfitura i galaretka z pigwy 859

Składniki na konfiturę : 2 kg pigwy 2 kg cukru Przygotowanie konfitury : Owoce dokładnie umyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki Pokroić na cząstki, oczyścić z gniazd nasiennych i zalać wodą w takiej Zobacz więcej
monisia_121
monisia_121 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bon appetit!
Ciasto z owocami i galaretką

Ciasto z owocami i galaretką 392

Przepis dostałam od rodziny. Gdy jadłam to ciasto pierwszy raz, myślałam, że masa zrobiona jest z serka mascarpone. Jednak wcale to nie jest mascarpone, a własnoręcznie zrobiony twarożek, który moim Zobacz więcej
gosiabrooks
gosiabrooks Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczni Przyjaciele
Dżem (galaretka) z pigwy

Dżem (galaretka) z pigwy 3498

Pigwa jest bardzo dziwny owocem – wygląda jak gruszko-cytryna. Nie da się jej zjeść na surowo, gdyż jest twarda i gorzka jednakże ugotowana smakuje wprost wspaniale i do tego zmienia kolor na piękny Zobacz więcej
Pigwa na dwa sposoby-przetwory jesienne... Pigwa jest owocem o wyglądzie ni to gruszki,ni cytryny. Nie da się jej zjeść na surowo, bo jest twarda i gorzkawa, jednak przetworzona smakuje Zobacz więcej
Może tydzień temu dostałam od koleżanki kilka, no może 300 g owoców pigwy. Owoce były małe i niedojrzałe więc położyłam je na kloszu aby trochę dojrzały i....zapomniałam o nich. Wczoraj sobie Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Galaretka z pigwy

Galaretka z pigwy 1864

Już pisałam o pigwie i marmoladzie z tego ciekawego owocu. Kiedyś dostałam od znajomego słoiczek plasterków pigwowca japońskiego w syropie i był świetnym dodatkiem do herbaty. Ponoć pigwę można Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Galaretka

Galaretka 124

Galaretka, królowa deserów w okresie PRLu. Zwykła, kupna galaretka, w różnych kolorach, po zastygnięciu pokrojona, a następnie ułożona na talerzach lub miseczkach – najlepiej kryształowych. Świetnie Zobacz więcej
Te drożdżówki to połączenie wspaniałej słodyczy i kwaśnego smaku pigwy. To jak dopełnienie białego koloru czarnym. To jak puszysty obłok najlepszej pogody latem. Schodzą w mig, smakują wybornie. Mus z Zobacz więcej
Taka galaretka w zimowe długie dni przyda sie rewelacyjnie. Rozgrzeje, doda organizmowi energii a także mnóstwa witamin. No to do pracy. Składniki: 1 kg owoców pigwy 900 g cukru 1,5 szklanki wody 250 Zobacz więcej
Pigwa jest mało wykorzystywanym składnikiem w kuchni, stosuję się ją raczej jako produkt na dżemy, sok do herbaty. My dzisiaj odkryliśmy jej smakowite zastosowanie i dodaliśmy ją do jabłek w cieście Zobacz więcej