galette rustykalna

Galette mogłabym jeść codziennie! Ta rustykalna i prosta tarta daje duże pole do popisu i jest łatwa do przygotowania. Ciasto, które tym razem proponuję, robi się jak zwykle w mig, a jeśli składniki Zobacz więcej
Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) jest o tyle ciekawa, że nie wymaga od nas użycia formy do pieczenia – piecze się ją „na płasko”. Gdy ciasto zagnieciemy w malakserze – pracy przy niej będzie Zobacz więcej
Galette to ostatnio najczęściej przygotowywana przeze mnie tarta. Powód jest prosty – szybkość wykonania idzie w parze ze wspaniałym smakiem. Wystarczy wyłożyć na środek kruchego ciasta ulubione Zobacz więcej
Nie mogę żyć bez pieczenia słodkości... Dlatego dzisiaj kolejny słodki wpis :) Przyszedł czas na rustykalną tartę, która inaczej nazywa się tarta galette. Gdzieś kiedyś rzuciła mi się taka tarta w Zobacz więcej
Sezon na śliwki już w pełni, na weekend proponuję Wam kolejne śliwkowe ciasto - Galette czyli tartę rustykalną ze śliwkami :) Czytaj więcej » Zobacz więcej
Proste rustykalne ciasto kruche z mąki owsianej i jaglanej, z charakterystycznymi zawijanymi bokami, potocznie zwane galette, chociaż nie ma nic wspólnego z prawdziwym francuskim ciastem o tej nazwie, Zobacz więcej
Takie rustykalne tarty zawsze mi się podobały. Niby niedbałe, niby od niechcenia robione a takie urocze. Oczywiście można to zrobić pięknie i dokładnie. Zależy od metody, którą się robi. Ponieważ Zobacz więcej
Pod tajemniczą nazwą galette kryje się rustykalna tarta z figami A czemu rustykalna? Bo ma prosty wygląd i można ją zrobić z niewielu składników. Ciasta typu galette wywodzą się z Francji i są to Zobacz więcej
Galette z porzeczkami i malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są Zobacz więcej
Galette z porzeczkami i malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są Zobacz więcej
Przepis na taką rustykalną tartę już od bardzo dawna miałam zapisany w kajeciku, ale jakoś się tak nie składało, żeby ją ulepić. Aż wreszcie przyszedł ten dzień. Konkubent wkurzył tak, że planowałam Zobacz więcej
Rustykalna tarta, czyli Galette chodziła za mną już od zeszłego roku. Galette Bretone robiłam już kiedyś wytrawne z naleśników gryczanych, a jeśli chodzi o galette to zwykle tak oznaczane są ciasta Zobacz więcej
Dzień dobry, Zgodnie z zapowiedzią, w Chilli, Czosnek i Oliwa znowu będzie na słodko:) W ostatni weekend, na pożegnanie sezonu truskawkowego, przygotowałam rustykalną tartę w stylu francuskiego Zobacz więcej
je i lepić; to może jagodzianki. Owszem jadłabym ale.....wiecie, czasem dopada mnie kulinarne lenistwo i wyłazi ze mnie totalny leniwiec. Dumając wiec nad tym coby tu zrobić aby się zbytnio nie Zobacz więcej
Dzień dobry, Na weekend zostawiam Was z przepisem na coś słodkiego. Ja zazwyczaj zabieram się za pieczenie w sobotę, bo z niewiadomych przyczyn, zawsze po obiedzie mamy ochotę na ciasto, a nie ma nic Zobacz więcej
Pewnie pierwszy raz słyszycie, o czymś takim jak galette? Spokojnie, ja też. Ale jest to coś, o czym warto się dowiedzieć więcej, ponieważ jest łatwe w wykonaniu i smaczne! Galette jest to coś w Zobacz więcej
Galette to najlatwiejsze kruche ciasto z owocami,rodzaj tarty do ktorej nie potrzebujesz foremki.Odrecznie uformowany brzeg ciasta swietnie wyglada,a jeszcze lepiej smakuje.Srodek wypelniony Zobacz więcej
Skoro poprzedni post był o tym, jak przygotować idealne kruche ciasto, wypadałoby, żeby kolejny przepis był z jego użyciem :) Tym razem skusiłam się na przygotowanie galette w jesiennym klimacie. Są Zobacz więcej
Uwielbiam wiśnie! Lubię je zdecydowanie bardziej niż czereśnie, z kilku powodów. Przede wszystkim najważniejszy jest kolor i ich "mięsistość", po drugie - smak, są kwaskowate i wyraziste, doskonale Zobacz więcej
Ekspresowe, efektowne i niesamowicie smaczne ciacho.Użyłam mrożone kawałki ciasta, które zawsze mi zostają z przygotowywaniaszarlotki. Szkoda mi wyrzucić i zbieram w zamrażarce, chociażby na takie Zobacz więcej