galuska

ZOBACZ TAKŻE:

borgia
borgia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Świat od kuchni
Galuska

Galuska 398

0
i wystarczyło zrobić coś raz (dokładnie spatzle), aby teraz o nim nie zapominać. Problem tkwi w nazwie. Do tej pory mówiłam galuszka, galuszki, z galuszką a raczej galuszkami. Bo kluseczek jest Zobacz więcej
do takich kluseczek. Ja szczęśliwie nabyłam nakładkę na garnek (całe kilkanaście złotych zainwestowałam ;) ) za pomocą której wykonanie kluseczek staje się banalnie proste. Jeśli nie macie można „ Zobacz więcej
. Ubijamy bitą śmietanę na sztywno. Jeśli ktoś czuje potrzebę można do niej dodać cukier. Bitą śmietaną dekorujemy deser i posypujemy wiórkami czekoladowymi (gotowymi, lub wystruganymi z kostki Zobacz więcej
Galuszka (po węgiersku galuska) to rodzaj klusek półfrancuskich. Przepis dostałam podczas pobytu na Węgrzech od gospodyni, która gościła moją rodzinę. Składniki dla 4 osób: • 35 dkg mąki pszennej • 6 Zobacz więcej
Festiwal Kuchni Węgierskiej dobiegł końca. Przez dwa ostatnie tygodnie wspólnie poznawaliśmy „kuchnię serca Europy”. W akcji wzięło udział 14 blogerów, którzy przygotowali 28 najróżniejszych Zobacz więcej
Tedi
Tedi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turkusowa Kropka
Węgierskie gałuszki

Węgierskie gałuszki 188

1
Gałuszki czyli galuska to tradycyjny węgierski dodatek do dań (generalnie mięsnych). Z gałuszkami Węgrzy jadają przeróżne gulasze, mięsa w sosie i zupy. To taka całkiem ciekawa alternatywa dla Zobacz więcej
raz zostałabym przy swoim wyborze. Nie tylko naleśnikami człowiek żyje, zatem zapragnęliśmy zasmakować innych słodkości. Będąc u Frici Papy spróbowaliśmy słynnego deseru Turo gomboc. To ogromne kule Zobacz więcej
godzin, aby było miękkie. Przez ten czas Twoim jedynym zadaniem będzie co jakiś czas zajrzeć do gulaszu, zamieszać i ewentualnie dolać niewielką ilość wody. Sos gulaszowy powinien być gęsty, a mięso Zobacz więcej
Dietifit
Dietifit Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dietifitka
Węgry – co zjeść?

Węgry – co zjeść? 55

0
do polskiej kaszanki libazsir – smalec gęsi erõs pista – ostra i słona pasta paprykowa z kawałkami papryki i pestkami paprika – węgierska papryka słodka (édes) i ostra (csípős) wędzona i mielona Zobacz więcej
w papryce przez noblistę Alberta Szent - Gyorgyego) Dzisiaj zapraszam Was na węgierski perkelt (pörkolt), jeden z filarów węgierskiej kuchni obok gulaszu (gulyás), paprykarzu (paprikás) i tokaniu-(a) Zobacz więcej
mających więcej wspólnego niż tego, co dzieli.. Halušky, hauszki, галушки, galuska, găluşcă - ta sama nazwa, 5 języków - nazwa słowiańska, na moje ucho wspomagane słownikiem - południowo-wschodnia Zobacz więcej
świata“. Małże. kulinaria jap.ind.meksyk. tabasco różne. Carrefour. Piekarnia Goszczyński. „Vincent“. Pieczywo fr. „Sucre parisienne“. Makaroniki. Okopowa. Klif. Alma. Sery wł. fr. szwajc. Białe piwo Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: