Przepis na garibaldi

Lipiec w Toskanii to słoneczniki. Są ich tysiące. Rosną na małych grządkach i polach po horyzont. Hektary małych słońc są widoczne w każdym miejscu Valdicchiana. Kiedy wieczorem słońce się chowa lub Zobacz więcej
Ostatni raz będąc w Rzymie, udałam się do tej części miasta, której do tej pory nigdy nie udało mi się dotrzeć: Gianicolo czyli Janikulum. Nazwa Janikulum nawiązuje do boga Janusa o dwóch twarzach, Zobacz więcej
Wegan Nerd
Wegan Nerd Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wegan Nerd
WEGAŃSKA WENECJA

WEGAŃSKA WENECJA 69

Moim ulubionym krajem do zwiedzania i poznawania są Włochy. Pewnie nie raz o tym wspominałam przy przepisach i na warsztatach. We Włoszech bywam tak często jak tylko się da, czyli jeśli tylko pozwala Zobacz więcej
Widok na Rzym z Passeggiata del Gianicolo Relacji z wyjazdu do Rzymu ciąg dalszy. W poprzednim poście zrobiłam szybki przegląd ważniejszych zabytków, w tym wpisie skupię się na miejscach, które budują Zobacz więcej
Lubicie ciasteczka? Takie do pogryzania, do herbaty lub kawy? Ja bardzo lubię i puszka z napisem "Sweets" pełna domowych wypieków sprawia mi nie lada satysfakcję. Niedawno dostałam wielkanocny numer Zobacz więcej
Trzy razy przeszłam wzdłuż nienajkrótszy terminal nalotnisku wMexico City nim trafiłam dometra Pantitlan. Trzymając wszystkie bagaże przy piersi, aby żaden kieszonkowiec nie ukradł mi mojegodobytku Zobacz więcej
Asolo to małe miasteczko pośród wzgórz porośniętych cyprysami, z przytulnym ryneczkiem, zamkiem, kilkoma kościołami i uroczymi uliczkami. Niesamowicie spokojna miejscowość — wymarzony cel na długi Zobacz więcej
Jezioro Garda to jedno z najpiękniejszych jezior we Włoszech. Jezioro wielkie jak morze - największe we Włoszech. Leży aż w trzech regionach: Wenecja Euganejska na wschodzie, Południowy Tyrol na Zobacz więcej
Podobnie jak timballo, tradycyjna sycylijska potrawa składająca się z warstw makaronu, esencja kuchni sycylijskiej ewoluowała, warstwa po warstwie, wraz z historią wyspy. Strategicznie dogodne i Zobacz więcej
Jednym z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych Polaków była w tym roku Kalabria. Kiedyś nieodkryta jak Wyspy Bergamuta, dziś zyskuje na popularności. Główna w tym zasługa tanich lotów do Lamezia Zobacz więcej
Sycylia – jak zaplanować zaledwie trzydniowy pobyt, by zobaczyć (i zjeść) jak najwięcej? Nie było to łatwe zadanie, ale na szczęście skrzętnie przygotowany, intensywny plan wypalił w stu procentach. Zobacz więcej
Na pytanie - gdzie zjeść dobrze w Trapani dostałam odpowiedź - wszędzie. I mam wrażenie, że tym razem nie były to przechwałki miejscowych. W Trapani jedzenie jest zawsze świeże i smaczne, bez względu Zobacz więcej
Wino i kuchnia
Wino i kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wino i kuchnia
Makaron z gitary

Makaron z gitary 137

Makaron jaki jest każdy wie (i je). Mało kto bawi się w domową produkcję makaronów – przemysł w tej dziedzinie ma wiele do zaoferowania. Ja dziś zapraszam na makaron domowy, ale zrobiony na... Zobacz więcej
kubek w kubek
kubek w kubek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kubek w kubek
Rzym. Trailer

Rzym. Trailer 77

Postanowiłam odrzucić wstyd i zacząć się chwalić swoimi podróżami. A więc: post z cyklu "nie znam się, to się wypowiem". Właśnie wróciłam z Rzymu, gdzie aktualnie przebywa J. Byłam tam kolejny już Zobacz więcej
BlogSiK
BlogSiK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smacznie i Kolorowo
Sycylijskie arancini

Sycylijskie arancini 282

Arancini po raz pierwszy jadłam podczas ubiegłorocznych wakacji z narzeczonym w Trapani. Na Sycylii jest to dobrze znana przekąska. Jej nazwa pochodzi od słowa "arancia", które w języku włoskim Zobacz więcej
Czas na obalenie mitu, że w Mediolanie nie ma nic ciekawego! Tym razem do odwiedzenia tego miasta nie będę przekonywać Was ja, lecz dziewczyny, które zaprosiłam do wspólnego projektu. Podobnie jak ja, Zobacz więcej
Genzano di Roma to miasteczko położone około 25 kilometrów od Rzymu. Co roku, w czerwcu, odbywa się tu przepiękne święto - Infiorata. Infiorata to praktyka układania kolorowych dywanów z płatków Zobacz więcej
Na przełomie stycznia i lutego 10 uczennic (Julita Błasiak, Iwona Chruściel, Karolina Wojtal, Monika Matycz, Dorota Szymaszek, Klaudia Pylak, Magdalena Bożek, Dominika Chmiel, Patrycja Kapeluszna, Zobacz więcej
KlaraFina
KlaraFina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna czytelnia
Czy ten tost jest smaczny?

Czy ten tost jest smaczny? 79

Nigel Slater – Brytyjczyk uwielbiany przez swoich rodaków iokrzyknięty skarbem narodowym. „Independent on Sunday” nazwał go „Proustem ery Nesquika”, Jamie Oliver – geniuszem. Jego autobiografia Zobacz więcej
lolanta
lolanta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Love Story
Smaki Italii

Smaki Italii 116

Po powrocie do kraju zastanawiałam się jakim smakiem określiłabym Włochy. Oczywistymi wydają się być obrazy pizzy, której ogromne trójkąty sprzedawane na wynos dostępne były z częstotliwością Zobacz więcej